Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 5. 2019,
22.30

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Finska Kanada Bratislava Slovaška SP v hokeju 2019

Nedelja, 26. 5. 2019, 22.30

4 leta, 10 mesecev

SP elitne divizije, finale in tekma za 3. mesto

Finci svetovni prvaki, najstniku uspelo, kar je le redkim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Finska SP 2019 | Hokejisti Finske so v finalu svetovnega prvenstva s 3:1 premagali Kanado. | Foto Reuters

Hokejisti Finske so v finalu svetovnega prvenstva s 3:1 premagali Kanado.

Foto: Reuters

Hokejisti Finske so v velikem finalu svetovnega prvenstva elitne divizije v Bratislavi s 3:1 porazili Kanadčane in se še tretjič v zgodovini razveselili naslova prvakov. Nazadnje so pokal dvignili leta 2011, prav tako v slovaški prestolnici. Kaapo Kakko je postal šele sedmi hokejist v zgodovini, ki se lahko pohvali z naslovom svetovnega prvaka med člani, do 20 let in do 18. let. Ima šele 18 let, na letošnjem naboru pa se bo z Jackom Hughesom boril za številko 1. Najkoristnejši igralec SP je postal Kanadčan Mark Stone. Na tekmi za tretje mesto so Rusi po kazenskih strelih s 3:2 strli Češko.

Reprezentanci sta se srečali že v skupinskem delu, ko so slavili Finci s 3:1 Scenarij se je ponovil tudi v velikem finalu.

Kanadčanom se je že v tretji minuti ponudila priložnost za zadetek ob številčni prednosti, a je po napaki Marka Stona Jere Sallinen zadrsal proti kanadskim vratom, Kanadčan ga je podrl, sodnik pa je pokazal na kazenski strel. Izvajal ga je Oliwer Kaski, ki pa mu ni uspelo premagati Matta Muraya. So pa rezultat v 11. minuti spremenili Kanadčani, za vodstvo 1:0 je zadel Shea Theodore. 

Marko Anttila je bil pri strelu, ko je bilo najbolj potrebno. | Foto: Reuters Marko Anttila je bil pri strelu, ko je bilo najbolj potrebno. Foto: Reuters

Drugi del se je začel po željah severnjakov, v 28. minuti je strelec zmagovitega finskega zadetka za finale, kapetan Marko Anttila, izenačil. Rezultat se do konca 40 minut ni spremenil. Zadnjo tretjino so bolje začeli Finci, ki so z drugim zadetkom Anttile v 43. minuti tekme povedli z 2:1.

Kapetan Marko Anttila je na ključnih dveh tekmah (polfinale, finale) dosegel tri zadetke:

Lankinen paral živce Kanadi

A nato je sledil silovit kanadski napad - Finci so se skoraj vso tretjino branili - in ni obrodil sadov, saj je eden od finskih junakov prvenstva, vratar Kevin Lankinen (ubranil je 43 strelov od 44) spretno zaustavljal vse napade javorovih listov. V 56. minuti je po tretjem strelu Fincev v tretjini zadel še Harri Pesonen in poskrbel za izbruh navdušenja med finskimi navijači. Kanadčani so poskušali brez vratarja in s šestimi igralci v polju, a jim ni uspelo spremeniti rezultata na semaforju. 

Tretji naslov, še drugič v Bratislavi

Varovanci Jukke Jalonena se tako veselijo tretjega naslova svetovnih prvakov. Prvič so na prestolu stali leta 1995, drugič leta 2011 v Bratislavi, tretjič pa danes ponovno v slovaški prestolnici. Prihodnje SP elite bo maja 2020 v Švici, prvenstvo drugega razreda bo med 24. in 30. aprilom v ljubljanskih Stožicah.

Finci proslavljajo tretji naslov svetovnih prvakov. | Foto: Reuters Finci proslavljajo tretji naslov svetovnih prvakov. Foto: Reuters

Kakko pri 18 z vsemi tremi naslovi

Kaapo Kakko ima pri 18 letih zlato s SP do 18 let, do 20 let in s člani. | Foto: Getty Images Kaapo Kakko ima pri 18 letih zlato s SP do 18 let, do 20 let in s člani. Foto: Getty Images
Finski 18-letnik Kaapo Kakko je v zadnjih 13 mesecih osvojil tri zlata odličja na svetovnih prvenstvih. Postal je prvak z reprezentanco do 18 let, do 20 let in s člansko izbrano vrsto. To mu je uspelo kot sedmemu v zgodovini.

 

Nagrade po izboru direktorata SP: 
Najboljši vratar: Andrej Vasiljevski (Rus)
Najboljši branilec: Filip Hronek (Češ)
Najboljši napadalec: Nikita Kučerov (Rus)
 
MVP turnirja (po izboru novinarjev):
Mark Stone (Kan)

Ekipa all-Star turnirja (po izboru novinarjev): 
Vratar: Andrej Vasiljevski (Rus)
Branilski par: Filip Hronek (Češ), Mikko Lehtonen (Fin)
Napadalci: Mark Stone (Kan), William Nylander (Šve), Jakub Voracek (Češ)

Tolažilna nagrada po drami in loteriji Rusom

Rusom, ki so bili do polfinale tekme neporaženi, v soboto v boju za finale nikakor ni uspelo premagati finskega vratarja, Andrej Vasilevskij pa je klonil enkrat, kar je bilo dovolj, da so ostali brez upov na prvi naslov svetovnih prvakov po letu 2014. Čehi v polfinalu niso imeli pravih možnosti proti Kanadi, izgubili so s kar 1:5.

Ruska hokejska reprezentanca je na tekmi za tretje mesto po kazenskih strelih strla odpor Čehov. | Foto: Reuters Ruska hokejska reprezentanca je na tekmi za tretje mesto po kazenskih strelih strla odpor Čehov. Foto: Reuters

Češki selektor se je odločil za zanimivo vratarsko potezo, med vratnici je postavil sicer tretjega vratarja Simona Hrubca, medtem ko je drugi Patrik Bartošak. Zborni komandi je po strelu Mihaila Grigorenka v 14. minuti uspelo ugnati pokritega Hrubca, ki mu je plošček spolzel med nogama. A Čehi so odgovorili že po 40 sekundah, izenačil je Michal RepikDominik Kubalik pa je minuto pred koncem tretjine poskrbel za prvo češko vodstvo. Artem Anisimov je v začetku drugega dela izenačil, pri rezultatu 2:2 je ostalo tudi po 40 minutah. 

Tudi v tretji tretjini, v kateri so Čehi močno pritisnili in bili boljši tekmec, se rezultat ni spremenil, prav tako ne po koncu desetminutnega podaljška tri na tri, tako da so odločali kazenski streli. V teh se Vasilevskij, ki se je v 65 minutah spopadel s kar 50 streli (Rusi so streljali 30-krat), ni pustil premagati, Rusi pa so dvakrat zadeli in osvojili bron.

 

Finale

 

Za tretje mesto

Preberite še:

Stožice hokej
Sportal Uradno: blagoslov Stožicam, a SP bo pozneje, kot je želel predsednik
Ne spreglejte