Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 9. 2016,
16.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

Natisni članek

hokej slovenska hokejska reprezentanca risi Nik Zupančič Danska Poljska Belorusija Olimpijske kvalifikacije Anže Kopitar Anže Kopitar

Petek, 2. 9. 2016, 16.13

6 let, 6 mesecev

Olimpijske kvalifikacije, Minsk, 2. dan

Slovenci še drugič v treh letih končali danske sanje o OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30
Slovenija Danska hokej | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska hokejska reprezentanca je dobila še drugo tekmo olimpijskih kvalifikacij, Dansko je premagala s 3:0, kar pomeni, da je za enega od favoritov turnirja konec sanj o uvrstitvi na OI. O potniku v Pjongčang bo tako odločala nedeljska tekma med Slovenijo in Belorusijo.

Slovenski hokejisti so po uspešno preskočeni četrtkovi poljski oviri uspešno opravili tudi drugo dejanje olimpijskih kvalifikacij, na katerih se v družbi gostiteljev Belorusov, Poljakov in Dancev bojujejo za eno olimpijsko vozovnico za Pjongčang leta 2018.

Varovance Nika Zupančiča je v petek pričakala precej težja naloga. Zoperstavili so se Dancem, ki so v Belorusijo dopotovali z osmimi hokejisti iz lige NHL, a jim tudi to ni pomagalo, saj po drugem porazu nimajo več možnosti za olimpijski let v Južno Korejo.

Pel je okvir vrat

Tako kot proti Poljakom je v slovenskih vratih stal izjemno razpoloženi Gašper Krošelj, ki je na koncu zaklenil svoja vrata in bil izbran za igralca tekme. Slovenski vratar je imel v prvem delu več dela od danskega kolega Frederika Andersena, a sta oba čuvaja mreže ostala nepremagana. Od risov je imel še najlepšo priložnost Žiga Pance, ki je stresel okvir gola.

Kovačević v polno, Robar predčasno pod prho

Drugi del so bolje začeli naši hokejisti, v 25. minuti je po napaki Dancev do ploščka prišel branilec Sabahudin Kovačević in s strelom med nogama premagal Andersena.

V 37. minuti so Slovenci doživeli hladno prho, a ne v obliki zadetka, pač pa v obliki disciplinske kazni tekme. Član Winnipeg Jets Nikolaj Ehlers se je znašel na tleh, sodniki so strogo kaznovali branilca Mitjo Robarja in ga, češ da je storil nameren grob prekršek, predčasno poslali pod prho.

Zdržali pritisk, Krošelj ohranil mrežo nedotaknjeno Gašper Krošelj je dokazal, da je zasluženo številka ena v slovenskih vratih. Zaustavil je vseh 32 poskusov Dancev in si prislužil naziv najkoristnejšega igralca tekme. | Foto: Vid Ponikvar Gašper Krošelj je dokazal, da je zasluženo številka ena v slovenskih vratih. Zaustavil je vseh 32 poskusov Dancev in si prislužil naziv najkoristnejšega igralca tekme. Foto: Vid Ponikvar

Težave Slovenije so se še povečale ob koncu tretjine, ko je bilo na ledu preveliko število igralcev, Danci so imel tako kar dve minuti dva igralca več, a so se risi z izjemno borbeno in požrtvovalno igro ubranili. V 50. minuti pa Skandinavce spravili še v večji obup. Na 2:0 je zvišal Aleš Mušič, končnih 3:0 pa je v 59. minuti, ko ga je lepo našel Anže Kopitar, postavil Jan Urbas.

Hokejisti iz Hamletove dežele, kjer je njihove olimpijske sanje pred tremi leti v Vojensu končala prav Slovenija, tako nimajo več možnosti za pot na olimpijske igre v Pjongčangu.

Slovenija ali Belorusija? Potnik na OI bo znan v nedeljo

Na večerni tekmi so Belorusi po zaostanku z 0:2 priredili preobrat in Poljake premagali s 5:3. V igri za OI tako ostajajo le še neporaženi risi in domačini. Kdo si bo priigral vstopnico za Pjongčang, bo znano po nedeljski tekmi med omenjenima reprezentancama, ki se bo začela ob 16. uri.

Kvalifikacije za OI, Minsk*:

Petek, 2. september:
Slovenija : Danska 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Strelci: 1:0 Kovačević 25., 2:0 Mušič (Kuralt, 50.), 3:0 Urbas (Kopitar, 59.)
Razmerje v strelih: 21:3
Poročilo s tekme
Izjave po tekmi

MVP: Gašper Krošelj

 

Belorusija : Poljska 5:3 (4:2, 1:0, 0:1)
0:1 Bychawski 6., 0:2 Chmielewski 9., 1:2 Bailen 14. (PP1), 2:2 Stepanov 16. (PP2), 3:2 Grbaorenko 17. (PP), 4:2 Stas 20., 5:2 A. Kostitsin 39., 5:3 Pochiecha 60. (PP1)

Nedelja, 4. september:
12.00 Poljska – Danska
16.00 Belorusija – Slovenija
 

Lestvica:

1. Slovenija  2  tekmi -  6 točk
2. Belorusija 2  -  6
3. Danska     2  -  0
4. Poljska    2  -  0

*Vstopnico za OI si zagotovi le zmagovalec kvalifikacijskega turnirja.

 

Kdo na kvalifikacijah za OI v Minsku zastopa slovenske barve?

Vratarji (3): Robert Kristan (brez kluba), Gašper Krošelj (brez kluba), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg)

Branilci (7): Blaž Gregorc (Hradec Kralove), Luka Vidmar (brez kluba), Mitja Robar (KAC Celovec), Miha Štebih (Slavija Praga), Sabahudin Kovačević (brez kluba), Jurij Repe (Kladno), Aleš Kranjc (Sij Acroni Jesenice)

Napadalci (13): Anže Kopitar (LA Kings), Jan Muršak (CSKA Moskva), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava), Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg), Marcel Rodman (Dresnder Eislowen), Jan  Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak), Anže Kuralt (Grenoble), Ken Ograjenšek (Graz 99ers), Aleš Mušič, Nik Pem (oba HDD Olimpija Ljubljana), Žiga Pance (KAC Celovec)

Selektor: Nik Zupančič, pomočnik selektorja: Aleš Burnik (videoanalitik), trener vratarjev: Gaber Glavič

 

Ne spreglejte