Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 11. 2018,
9.54

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

Natisni članek

David Planko Žan Jezovšek slovenska hokejska reprezentanca Ivo Jan

Petek, 2. 11. 2018, 9.54

5 let, 5 mesecev

seznam potnikov na turnir eihc v minsku

Jan vpoklical nove moči, le eden nakazal na konec reprezentančne poti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48
HK Olimpija Sterzing Vipiteno Ivo Jan | Ivo Jan je za novembrski turnir, za katerega bo večina standardnih članov dobila počitek, vpoklical nova hokejista. | Foto Vid Ponikvar

Ivo Jan je za novembrski turnir, za katerega bo večina standardnih članov dobila počitek, vpoklical nova hokejista.

Foto: Vid Ponikvar

Selektor hokejske reprezentance Ivo Jan je moral nekaj dni pred prvim reprezentančnim zborom sezone vnovič spremeniti seznam potnikov na turnir EIHC, ki ga bo od 8. do 10. novembra gostil Minsk in na katerem rezultat ne bo v ospredju. Kot so zapisali pri HZS, sta zaradi poškodb branilcev Matica Podlipnika in Jurija Repeta vskočila člana HK SŽ Olimpija, branilec David Planko in napadalec Žan Jezovšek. Slovenci bodo palice prekrižali z gostitelji, Francozi in Latvijci.

Ivo Jan
Sportal Popolna prevetritev. Kopica sprememb na Janovem seznamu.

Reprezentanca se bo na prvem zboru v letošnji sezoni zbrala na Jesenicah v ponedeljek, sledila bo udeležba na mednarodnem turnirju iz niza Euro Ice Hockey Challenge. Ta bo od 8. do 10. novembra v beloruski prestolnici Minsk, na njem pa se bodo pomerile reprezentance Belorusije, Francije, Latvije in Slovenije.

To bo prvi od dveh pripravljalnih turnirjev nove sezone (drugi bo februarja na Bledu), medtem ko vrhunec reprezentančnega tekmovalnega obdobja rise čaka konec aprila v Kazahstanu, kjer se bodo na svetovnem prvenstvu divizije I, skupine A potegovali za eno od dveh vstopnic za vrnitev med elito.

Po novi spremembi seznama je na njem tudi branilec Olimpije David Planko. | Foto: Vid Ponikvar Po novi spremembi seznama je na njem tudi branilec Olimpije David Planko. Foto: Vid Ponikvar

Slovenska zasedba bo v Belorusiji nastopila pomlajena in s precej manj reprezentančnimi izkušnjami, kot smo je bili vajeni v preteklosti. Na zadnjem seznamu, ki ga je selektor Ivo Jan še drugič spremenil - uradno poškodovana branilca Matica Podlipnika in Jurija Repeta, ki v klubih sicer igrata, sta zamenjala branilec in napadalec HK SŽ Olimpija David Planko in Žan Jezovšek - lahko standardne reprezentante z zadnjih večjih akcij preštejemo na prste ene roke.

HK Olimpija
Sportal Selektor po porazu zaploskal Olimpiji: Zasluženo tam, kjer so

Izkušenejšim počitek, Mušič edini razmišlja o koncu

Določene spremembe je 43-letni mož s selektorsko taktirko načrtoval, določene so prišle zaradi poškodb, večina pa zaradi želja nekaterih izkušenih, da se spočijejo. Med poškodovanimi je Jan ob gostovanju v Tivoliju navedel le Jureta Sotlarja (prst na roki) in Boštjana Goličiča (zapestje).

Jan je nekaterim načrtno namenil počitek, februarja, ko bo turnir doma, pa pričakuje močno slovensko reprezentanco. | Foto: Vid Ponikvar Jan je nekaterim načrtno namenil počitek, februarja, ko bo turnir doma, pa pričakuje močno slovensko reprezentanco. Foto: Vid Ponikvar Je pa Jan že v začetku sezone dejal, da želi na prvem turnirju priložnost ponuditi mlajšim, izkušenejšim pa nameniti počitek.

"Pogovori so stekli z nosilci igre in nekako smo se vsi skupaj strinjali, da se v novembrskem premoru spočijejo. Mnogi igrajo zahtevne vloge v klubih, sploh ligi KHL, DEL, Švici, veliko časa preživijo na ledu, imajo mlade družine, tako da bodo izkoristili čas z družino. Do tega nimam zadržkov. Vsi so obljubili, da februarja, ko bo turnir doma, pridejo, da bomo poskušali sestaviti čim boljšo reprezentanco za domači turnir," pravi Jan in na vprašanje, ali mu je kdo od izkušene garde nakazal, da bo končal reprezentančno pot, omeni le Aleša Mušiča, ki razmišlja tudi v tej smeri.

Skoraj polovica reprezentantov, ki bodo potovali v Belorusijo, igra v Alpski ligi. | Foto: Urban Meglič/Sportida Skoraj polovica reprezentantov, ki bodo potovali v Belorusijo, igra v Alpski ligi. Foto: Urban Meglič/Sportida

Na višji ravni, kot je Alpska liga

Selektor pred dnevi še ni vedel, v kakšnih postavah bodo igrali nasprotniki - Francozi in Latvijci v najmočnejši zagotovo ne, Belorusi, ki igrajo doma, morda v močnejši -, je pa o svoji povedal: "Dobrodošlo je, da se bodo ti fantje, ki še nimajo veliko izkušenj, preizkusili na zelo močnem turnirju. Treba se je zavedati, da bo hokej na precej višji ravni, kot je Alpska liga. Po drugi pa bodo nekateri starejši, ki so zraven, v drugačnih vlogah, bolj kot vodje v slačilnici, tako da bo novo za vse, a verjamem, da se bomo dobro odrezali. Fantje, ki prihajajo, me večinoma poznajo, tako da vedo, kaj lahko pričakujejo. Želim si, da bi bilo vzdušje čim bolj sproščeno v slačilnici, a da takrat, ko je čas za delo, da se dela. Bistvenih sprememb v sistemu v tem času ne bo, poskusili bomo narediti čim več, kar se tiče obrambne tretjine in igre z igralcem več in igralcem manj."

Slovenci bodo palice v četrtek najprej prekrižali z Latvijci, nato domačini, za konec pa še s Francozi.

Reprezentanca za novembrski turnir 2018

Vratarji: Luka Gračnar (Poprad, slovaška Tipsport Liga), Rok Stojanovič (Lyon, Ligue Magnus), Žan Us (HK SŽ Olimpija, Alpska liga)
Branilci: Miha Logar (Strasbourg, Ligue Magnus), Aleksandar Magovac (Grenoble, Ligue Magnus), David Planko (HK SŽ Olimpija, Alpska liga), Klemen Pretnar (Košice, slovaška Tipsport Lliga), Maks Selan (Milano, Alpska liga), Miha Štebih (Dukla Jihlava, druga češka liga)
Napadalci: Luka Bašič, Tadej Čimžar, Luka Kalan, Nik Pem (vsi HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Andrej Hebar, Anže Ropret (oba UTE, Erste liga), Gregor Koblar, Žan Jezovšek, Gal Koren, Miha Zajc (vsi HK SŽ Olimpija, Alpska liga), Anže Kuralt (Szefekesfehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (DVTK Jegesmedvék, slovaška Tipsport Liga), Nik Simšič (Medveščak Zagreb, liga EBEL)
Rezerva: vratar Žiga Kogovšek (HDD Jesenice, Alpska liga)

 

Razpored tekem:

Četrtek, 8. novembra 2018
12.15 Slovenija - Latvija
16.15 Belorusija - Francija 

Petek, 9. novembra 2018
13.30 Francija - Latvija
17.30 Slovenija - Belorusija

Sobota, 10. novembra 2018
13.30 Slovenija - Francija
17.30 Belorusija - Latvija

Preberite še:

 

HDD Jesenice Asiago
Sportal Nov poraz Jesenic, Olimpija izgubila prvič po 40 dneh
Ne spreglejte