Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 6. 2017,
17.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Ottawa Sara Confidenti legionarji

Sobota, 24. 6. 2017, 17.17

6 let, 6 mesecev

Štajerka po hokejsko znanje v zibelko hokeja

Sara Confidenti v Kanado po sledi otroških sanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Sara Confidenti | Foto Rok Srakar/HZS

Foto: Rok Srakar/HZS

Štajerko Saro Confidenti je nad hokejem navdušil oče. Hitrost, moč in tudi malce grobosti v tem ekipnem športu pa so jo pritegnile, da je že kot majhna deklica začela sanjati o igranju v profesionalni ženski hokejski ligi. V kratkem bo naredila odločen korak proti uresničitvi sanj. Po znanje se odpravlja v zibelko hokeja Kanado, kamor so jo po uspešni preizkušnji povabili iz štaba univerze v Ottawi.

Pestri dnevi so za in pred 19-letno gimnazijsko maturantko Saro Confidenti, ki je sredi tedna zapisala zadnjo piko na zrelostni izpit. Na rezultate mature bo sicer morala počakati do sredine julija, v tem času pa se bo že pripravljala na nov zrelostni preizkus. Konec avgusta se bo perspektivna hokejistka odpravila novim športnim, študijskim in življenjskim izzivom naproti. In to v več kot 6.500 kilometrov oddaljeno Ottawo.

Tako hokejski kot osebnostni razvoj

V začetku leta je namreč iz domovine hokeja Kanade prišla novica, ki jih v slovenskem ženskem hokeju nismo pogosto vajeni. Univerza v Ottawi je potrdila, da je štajerska hokejska napadalka uspešno prestala preizkušnjo, sprejela povabilo in bo prihodnja štiri leta hokejsko in sociološko znanje nabirala znotraj njihove organizacije.

Štajerka je vso kariero preigrala v dresu matičnega Maribora, v katerem je bila letos pri vrhu učinkovitosti v državnem prvenstvu. Od jeseni naprej bo nosila dres ekipe z univerze v kanadski prestolnici. | Foto: Rok Srakar/HZS Štajerka je vso kariero preigrala v dresu matičnega Maribora, v katerem je bila letos pri vrhu učinkovitosti v državnem prvenstvu. Od jeseni naprej bo nosila dres ekipe z univerze v kanadski prestolnici. Foto: Rok Srakar/HZS

"Kar nekaj nervoze je (smeh, op. a.). Zame bo to kar velik korak, nova izkušnja. Ni ravno najlažje iz Štajerske iti sama v prestolnico Kanade. A verjamem, da se je vredno potruditi in izkoristiti ponujeno priložnost. S tem, da grem tja igrat, se bom razvijala kot športnica kot tudi oseba, saj bo selitev od mene zahtevala tudi veliko samostojnosti," modro razmišlja najstnica.

"Treba je imeti sanje in se jih truditi poskušati uresničiti," pravi ena redkih slovenskih hokejistk, ki imajo (so imele) priložnost hokejsko kaljenje okusiti v domovini najhitrejše ekipne igre. | Foto: Rok Srakar/HZS "Treba je imeti sanje in se jih truditi poskušati uresničiti," pravi ena redkih slovenskih hokejistk, ki imajo (so imele) priložnost hokejsko kaljenje okusiti v domovini najhitrejše ekipne igre. Foto: Rok Srakar/HZS

Da se ne bi nekoč spraševala

Zadnja leta standardna članica slovenske ženske izbrane vrste se je na hokejski try-out v Ottawo odpravila že po domačem svetovnem prvenstvu aprila leta 2016 in s svojimi predstavami hitro prepričala hokejski trenerski štab tamkajšnje univerze.

"To je bil popolnoma drug svet. Sploh za ženski hokej, saj vemo, da ženske v tem športu nismo v ospredju. Vsak dan sem imela tako treninge na ledu kot suhe treninge, ki so bili organizirani na zelo visoki ravni in pod vodstvom res številčnega trenerskega vodstva. Za nas je bilo odlično poskrbljeno," se Sara spominja dvotedenske preizkušnje, po kateri je imela dobre občutke.

Nekaj oklevanja pred končno odločitvijo je bilo, a ne želi se nekoč spraševati, kaj bi bilo, če ... na fotografiji s sestro Ines. | Foto: Rok Srakar/HZS Nekaj oklevanja pred končno odločitvijo je bilo, a ne želi se nekoč spraševati, kaj bi bilo, če ... na fotografiji s sestro Ines. Foto: Rok Srakar/HZS

"S trenerji sem se pogovarjala in so bili kar navdušeni. Mislim, da so videli, da sem odločna. Pogovarjali smo se, ali bi sploh hotela priti, saj je res daleč. Doma me je čakala še matura, hotela sem najprej opraviti še to. Moje igre so spremljali tudi v tej sezoni in konec letošnjega januarja sem sprejela odločitev, da poleti odidem. Malo oklevanja je bilo, a sem si rekla, da moram poizkusiti, saj se ne želim nekoč spraševati, kaj bi bilo …"

"Krivec" je oče, v hokeju tudi sestra

Za razliko od Sare, ki skrbi za doseganje zadetkov, starejša sestra Ines stoji med vratnicama in pazi, da čim manj ploščkov pristane za njenim hrbtom. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Za razliko od Sare, ki skrbi za doseganje zadetkov, starejša sestra Ines stoji med vratnicama in pazi, da čim manj ploščkov pristane za njenim hrbtom. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Oče je bil tisti, ki me je navdušil. On je igral malo bolj 'za hec'. Ko sem si kot majhno dekle ogledala neko tekmo, sem bila takoj navdušena nad tem, kako je vse hitro. Tudi moč in malo grobosti v hokeju me je pritegnilo v ta šport," pove, komu gredo zasluge, da se je zapisala hokeju. Vso svojo kariero je igrala pri matičnem klubu HDK Maribor.

V tem ekipnem športu vztraja tudi starejša sestra Ines Confidenti, ki stoji med vratnicama. Obe sta članici slovenske reprezentance.

Usklajevanje treningov in študija

Sara bo v Ottawi, kjer bo univerza finančno poskrbela za njeno stanovanje in študij, ob izpopolnjevanju hokejskih veščin študirala sociološke vede. "Na univerzi je tako, da si poskušaš sam oblikovati urnik. Predavanja moraš prilagoditi in uskladiti treningom. To usklajevanje me še čaka. Treningi so zjutraj, potem načeloma sledijo predavanja, popoldan pa še en trening, tako da bo kar naporno," razloži naša sogovornica, navdušena nad kampusom.

Univerzo v kanadski prestolnici je spoznala lani aprila, ko je na dvotedenski preizkušnji prepričala trenerski štab. | Foto: Rok Srakar/HZS Univerzo v kanadski prestolnici je spoznala lani aprila, ko je na dvotedenski preizkušnji prepričala trenerski štab. Foto: Rok Srakar/HZS

"Univerza je res zelo lepa in velika. Tudi hokejska dvorana je zelo lepa, ima dve hokejski igrišči. Tudi za druge športe je res dobro poskrbljeno."

Na tečaj francoščine

Del dneva bo preživela na treningih na ledeni ploskvi (v kampusu sta dve hokejski igrišči), del pa na predavanjih, vezanih na študiji socioloških ved. | Foto: Rok Srakar/HZS Del dneva bo preživela na treningih na ledeni ploskvi (v kampusu sta dve hokejski igrišči), del pa na predavanjih, vezanih na študiji socioloških ved. Foto: Rok Srakar/HZS

V Ottawi si bo stanovanje delila z dvema ali tremi soigralkami. Nekaj deklet pozna s preizkušnje, nekaj pa jih je študij ravno končalo. Upa in verjame, da ji bodo pomagala pri začetnem prilagajanju. V tega spada tudi učenje francoščine, ki je zanjo za zdaj še neznanka.

"Selim se v francosko govoreči del, jaz pa francoščine še nič ne znam. Mislim, da bom morala imeti kar intenzivne tečaje," pove v smehu. No, vsaj predavanja bodo v angleščini.

Že od malih nog je sanjala

Sanje mnogih so igranje na tekmovanju petih krogov - Sara je tiste iz olimpijskega Pjongčanga "preizkusila" na letošnjem SP -, njene pa vključujejo igranje v ženski poklicni hokejski ligi. Pri postavljanju kamenčkov v mozaik ji je pomagala tudi Vesna Ažman.
 | Foto: Rok Srakar/HZS Sanje mnogih so igranje na tekmovanju petih krogov - Sara je tiste iz olimpijskega Pjongčanga "preizkusila" na letošnjem SP -, njene pa vključujejo igranje v ženski poklicni hokejski ligi. Pri postavljanju kamenčkov v mozaik ji je pomagala tudi Vesna Ažman. Foto: Rok Srakar/HZS

Štajerska ne skriva velikega cilja, in sicer igranja v poklicni severnoameriški ligi. V tisti, v kateri je pred leti navduševala Blejka Vesna Ažman, ki je Sari tudi pomagala do Kanade. "Vesna večino časa živi v Kanadi, a prihaja tudi v Slovenijo. Navezala je stik z mamo, me predstavila trenerju, tako da gredo zasluge pri vsem skupaj tudi njej."

Ažmanova, danes tudi hokejska menedžerka, se lahko pohvali s kar šestimi naslovi prvakinje v ženski različici lige NHL, ligi WNHL. Tja pogleduje tudi ena od zdajšnjih največjih upov slovenskega ženskega hokeja Sara Confidenti. A treba je iti korak za korakom.

"Najprej bom igrala v univerzitetni ligi, morda pa se bi pozneje lahko priključila poklicni ženski ligi. Ženski NHL različici, kjer so dekleta sicer plačana, a daleč od plač moških, saj se še vedno vse skupaj razvija. Že od majhnega sem vedno sanjala, da bi igrala na neki profesionalni ravni. Želja je še vedno igrati v poklicni ligi, da hokej ostane del mojega življenja, kolikor dolgo bo lahko. Treba je imeti sanje in se jih truditi poskušati uresničiti," se je največje poklicne scene v ženskem hokeju dotaknila Confidentijeva.

Do konca avgusta bo še uživala v domovini, nato pa se bo podala sanjam naproti. V družbo domačih in prijateljev se bo za kratek čas vrnila med decembrskimi prazniki.

Na pikniku ob koncu sezone so ji hokejske kolegice podarile prav poseben dres. | Foto: Rok Srakar/HZS Na pikniku ob koncu sezone so ji hokejske kolegice podarile prav poseben dres. Foto: Rok Srakar/HZS

Sara Confidenti | Foto: Rok Srakar/HZS Foto: Rok Srakar/HZS

Ne spreglejte