Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 5. 2015,
16.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 21. 5. 2015, 16.32

8 let

Rusko nespoštovanje svetovnih prvakov bo kaznovano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik Mednarodne hokejske zveze (IIHF) René Fasel je napovedal kazen za rusko reprezentanco, ki je po finalnem porazu z 1:6 proti Kanadi razočarala s svojim obnašanjem.

Za kaj pravzaprav gre? Večji del ruske izbrane vrste je, še preden je kanadski kapetan Sidney Crosby dvignil pokal za osvojeni naslov in preden je v čast javorjevih listov zadonela O Canada, brezbrižno zapustil ledeno ploskev. Pobudnik odhoda naj bi bil kapetan zbornaje komande Ilja Kovalčuk, ki je po plazu kritik, da s soigralci niso izkazali niti malce spoštovanja, iskal neposrečene izgovore.

"Stisnili smo jim roke, prejeli medalje, nato je zaigrala pesem zmagovalcev, po ledu so začeli padati konfeti, ob ogradi pa so se odprla vrata, ki vodijo do mešane cone. Mislili smo, da lahko zapustimo led in da je to znak, da jih pustimo slaviti same. Za nikakršen protest ni šlo," je Kovalčuk – kot da ne bi imel že 32 let in ne bi vedel, kako se stvarem streže tudi ob bolečem porazu – v pogovoru z ruskimi mediji za napako, da so odprli vrata in jih s tem "zbegali", okrivil organizatorje. Očitno je v srditi jezi in nemoči ob porazu z 1:6 pozabil na leti 2008 in 2009, ko je z Rusijo po finalnem obračunu dvakrat prepeval svojo himno, obakrat pa so ji na ledu prisluhnili poklapani Kanadčani, leta 2008 celo v domačem Quebecu.

Predsednik: Prostora za nespoštovanje nasprotnikov ni

Predsednik IIHF René Fasel je takoj po finalu za rusko agencijo Tass napovedal ukrepe: "Ko sem videl, kaj se dogaja, me je prevzelo razočaranje. Še nikoli na 29 prvenstvih, ki sem se jih udeležil, se ni zgodilo kaj podobnega. Rusko obnašanje je nesprejemljivo. Prostora za nespoštovanje nasprotnikov ni. Ko bomo preučili stvari, bo sledila kazen."

Kakšna bo, koga vse bo doletela – s posnetkov je razvidno, da je sedem ruskih hokejistov, med njimi so bili Aleksander Ovečkin, Jevgenij Malkin, Viktor Tihonov, Artemij Panarin, Jevgenij Dadonov, Dmitrij Kulikov in Andrej Mironov, nekaj časa še vztrajalo na ledu, a tudi oni himne niso počakali –, in ali ne bodo na IIHF podlegli ruskim izgovorom, še ni znano. Je pa jasno, da pri IIHF zdaj zbirajo foto- in videodokaze ruskega obnašanja, ki jih bodo predali disciplinski komisiji krovne organizacije.

Rusi prihodnji teden o dogajanju po finalu

"Z Renéjem Faselom, ki je trenutno v Moskvi, sva na zvezi in mislim, da nas ne bo doletela resnejša kazen. Ni šlo za kršenje same tekme, ampak za nespoštovanje protokola. Sicer pa je za to odgovorna ruska hokejska zveza, ki bi morala obrazložiti dogajanje in prevzeti odgovornost za nastali položaj," je danes za portal r-sport dejal ruski športni minister Vitalij Mutko, izvršni direktor ruske hokejske zveze Valerij Fesjuk pa dodal, da bodo v prihodnjih dneh, najverjetneje prihodnji teden, predstavili sporočilo za javnost, v katerem bodo obelodanili vzroke za neljubi dogodek.

Ne spreglejte