Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 10. 2017,
10.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Francija Ligue Magnus legionarji Jaka Ankerst Mitja Šivic Lyon Rok Stojanovič

Petek, 20. 10. 2017, 10.11

6 let, 6 mesecev

Še tretji slovenski vratar v Saxoprint Ligue Magnus

Rok Stojanovič je novi član Lyona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Rok Stojanovič | Foto HDD Jesenice, Drago Cvetanovič

Foto: HDD Jesenice, Drago Cvetanovič

Slovenski hokejski vratar Rok Stojanovič je našel novega delodajalca. Preselil se je v Francijo, kjer bo nosil dres prvoligaša Lyona. Moštvo vodi slovenski trener Mitja Šivic, slovenski pridih pa mu daje še napadalec Jaka Ankerst. Stojanovič je tretji slovenski vratar v Saxoprint Ligue Magnus. Matija Pintarič nosi dres Rouena, Andrej Hočevar pa Epinala.

Slovenski čuvaj mreže se po letih branjenja v domovini (Triglav, Celje, Jesenice, Maribor) seli v tujino, v deželo galskih petelinov, v kateri bo izkusil igranje v tamkajšnji prvi ligi. Stojanovič je v zadnji sezoni igral v Alpski ligi za Jesenice, s katerimi se je ustavil v polfinalu in z njimi postal državni prvak.

Na 22 tekmah rednega dela mednarodnega tekmovanja je bil 92,3-odstotno uspešen, v končnici pa je na osmih tekmah zaustavil 91,6 odstotka strelov. Na Gorenjskem so o njem razmišljali tudi za tekočo sezono, a se je čez poletje odpravil na Madžarsko k Dunaújvárosi Acélbikák. Mnogi so menili, da je pri vzhodnih sosedih podpisal pogodbo, a se je izkazalo, da je šlo za preizkušnjo, ki je visokorasli vratar (197 centimetrov) ni prestal. V tem času so Jeseničani za prvega vratarja postavili Clarka Saundersa, Stojanovič pa se je vrnil domov in za kratek čas oblekel dres Maribora.

V slovenski družbi

V Franciji mu slovensko družbo delata trener Mitja Šivic in lanski soigralec Jaka Ankerst. | Foto: Vid Ponikvar V Franciji mu slovensko družbo delata trener Mitja Šivic in lanski soigralec Jaka Ankerst. Foto: Vid Ponikvar

A tam ni ostal, pot ga je odpeljala v Francijo, natančneje k Lyonu, kjer Slovencev v zadnjem času ne manjka. Trener je Mitja Šivic, napad pa je pred sezono okrepil Stojanovičev lanski soigralec Jaka Ankerst.

27-letni vratar bo pri francoskem kolektivu zapolnil vrzel, ki je nastala ob poškodbi drugega vratarja Oliviera Richarda, ki naj bi bil odsoten več mesecev. "Gre za kar mladega vratarja. Lani je imel precej dobro sezono na Jesenicah. Ima dobro tehniko, s svojo višino pa lahko pokrije veliko prostora v vratih. Zadovoljni smo, da se nam je pridružil," je rojakov prihod komentiral Šivic.

"Zelo sem vesel, da sem lahko tukaj. Mislim, da gre za povsem drugo raven hokeja, kot sem je bil vajen do zdaj. Udeležil sem se srečanja proti Nici in bil navdušen nad ravnjo, ki sta jo pokazali obe ekipi. Bila je odlična tekma. Komaj čakam, da zadrsam na ledu Charlemagna," pa je o selitvi povedal Stojanovič, po naših informacijah po zadnji sezoni eden od najresnejših vratarskih kandidatov, ki trkajo na reprezentančna vrata. Ali jih bo v Franciji še bolj odklenil, bo pokazal čas.

V vratih Lyona je v lanski sezoni blestel Matija Pintarič, ki zdaj brani za Rouen. | Foto: Vid Ponikvar V vratih Lyona je v lanski sezoni blestel Matija Pintarič, ki zdaj brani za Rouen. Foto: Vid Ponikvar

Pintarič v Lyonu zablestel

Omeniti velja, da je še lani za Lyon branil Matija Pintarič, ki se je s predstavami v Franciji vrnil v reprezentanco. Štajerec je po zadnji sezoni prejel nagrado za najboljšega vratarja francoske Saxoprint Ligue Magnus, s svojimi igrami pa prepričal vodstvo Rouena - enega od resnejših kandidatov za vrh francoske lige.

Pri Lyonu so lani igrali še Jakob Milovanovič, Gregor Koblar in njegov bratranec Matic Podlipnik, ki letos navdušuje v drugi češki ligi v klubu Karlovy Vary. Branilec je po 15 tekmah že pri 19 točkah (8 zadetkov, 11 podaj).

Goličič in Rodman na vrhu

Moštvo Eda Terglava Grenoble je trenutno vodilno. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Moštvo Eda Terglava Grenoble je trenutno vodilno. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ob slovenskem triu v Lyonu, ki se drži osmega mesta med 12 klubi, je v prvi francoski ligi še kar nekaj slovenskih predstavnikov. Na prvem mestu je Grenoble trenerja Eda Terglava in napadalcev Boštjana Goličiča in Davida Rodmana, Pintarič je z Rouenom drugi, Anže Kuralt z Amiensom peti, mesto za njim je Epinal, za katerega igrata vratar Andrej Hočevar in branilec Gašpr Sušanj, slabše pa gre Chamonixu Gašperja Cerkovnika, ki je predzadnji.

Ne spreglejte