Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 3. 2016,
13.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

HK ECE Celje hokej HDD Sij Acroni Jesenice

Sobota, 26. 3. 2016, 13.00

6 let, 7 mesecev

Rok Rojšek: Razočaranje je, saj smo bili blizu, a fantom nimam česa očitati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Celje Jesenice | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Želim si, da bi obdržal podobno ekipo, in verjamem, da je lahko prihodnja sezona še boljša," je po porazu na tretji polfinalni tekmi državnega prvenstva z Jesenicami dejal trener Celja Rok Rojšek.

Pisal se je marec leta 2013, ko so se sestankovanja med Hokejsko zvezo Slovenije in predstavniki slovenskih klubov vrstila drugo za drugim. Na že tretjem sestanku krovne hokejske organizacije tistega meseca – ponavadi je vseh sestankov HZS pred sedmo silo toliko v vsej sezoni – so dokončno potrdili: po 13 sezonah se vračajo Celjani.

 

Potem ko je na prelomu tisočletja celjski članski hokej padel v globel in mrknil za več kot desetletje, so v knežjem mestu začeli pripravljati novo zgodbo. Tista iz časa po osamosvojitvi, ko je Celje pod vodstvom prekaljenega trenerskega mačka Vladimirja Krikunova ob znanih domačih obrazih zbralo kopico ruskih, pa tudi ukrajinskih oklepnikov, ne bo šla nikoli v pozabo. Leta, ko so imeli knezi na prvenstvenih tekmah več gledalcev (več kot dva tisoč, kolikor jih je šlo takrat v dvorano) kot rokometaši in so bili prvo športno ime v mestu, so za sedanjost težko predstavljiva, a z vrnitvijo Celjanov na člansko sceno je mesto spet bolj hokejsko.

 

V treh letih od vrnitve so dosegli viden preskok, kar jim je v tem času uspelo kot edinemu slovenskemu hokejskemu moštvu. V sezoni 2013/14 golobradi mladeniči – 90 odstotkov jih je sploh prvič zadrsalo na članski tekmi – so tri leta pozneje spet mešali štrene na papirju boljšim tekmecem.

 

"Razočaranje je, saj veš, da si bil zelo blizu"

Na prvi polfinalni tekmi so Jeseničane odpravili s 3:0 in bili na drugem obračunu blizu finala, a so izgubili po podaljšku. Na odločilnem srečanju so po porazu z 0:3 priznali, da so imeli državni prvaki več izkušenj.

 

"Serija na koncu za nas ni bila najboljša, saj smo izgubili. Ne morem se hvalil, kako super je bilo. Če bi mi kdo pred sezono omenil takšno serijo, bi rekel: 'Da, želimo si takšno serijo, ne glede na to, ali bomo izgubili', a po tem porazu občutki niso najboljši. Prisotno je razočaranje, saj veš, da si bil zelo blizu. Včasih je lažje izgubiti tekme z visoko razliko in vedeti, da nisi imel nobenih možnosti. Večjo priložnost smo imeli na drugi tekmi v Celju, a je sledil nesrečen poraz po podaljšku.

Trener Celja Rok Rojšek je po polfinalu občutil nekaj grenkega priokusa, a fantom, kot je dejal, nima česa očitati. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Trener Celja Rok Rojšek je po polfinalu občutil nekaj grenkega priokusa, a fantom, kot je dejal, nima česa očitati. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na zadnji tekmi so nas zmago stale napake, ki se ne bi smele zgoditi. Morda smo jih naredili zaradi prevelike želje, a dali smo vse od sebe, fantom nimam česa očitati, bojevali so se do zadnje sekunde. Pretehtale so izkušnje Jesenic in zelo pametna igra," je po četrtkovem porazu z Jesenicami razmišljal trener mlade članske celjske ekipe Rok Rojšek.

 

Povprečna starost je bila letos nekaj nad 22 let. "Četrtfinale in zadnje tri tekme smo igrali s tremi 19-letniki in enim 18-letnikom v prvih treh peterkah. Če bi izračunali še to poprečje, bi bilo še nižje," pravi nekdanji hokejist Celja.

 

Daleč najboljša sezona, odkar so se vrnili

Kljub grenkemu priokusu, ki ga je na koncu pustil izpad v polfinalu, so v Celju zadovoljni z napredkom. "Če na hitro povzamem, je bila sezona vseeno dobra. Daleč najboljša od zadnjih treh, odkar smo na novo vzpostavili to člansko ekipo. Kot trener verjamem, da delamo prav. Pred tremi leti, ko sem začel sestavljati člansko ekipo, sem rekel, da bomo potrebovali približno pet let, da naši mlajši igralci dozorijo in da pripeljemo koga nazaj (pripeljali so Žigo Grahuta, Davorja Rakanoviča, op. a.). Že letos se je pojavila možnost, da bi zaigrali v finalu, vprašanje pa je, ali je bilo to realno," je 46-letni strateg dal vedeti, da Celjani plujejo v pravo smer.

 

Celje Jesenice | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

 

Žiga Grahut o vrnitvi hokeja v knežje mesto

"Vesel sem, da se je hokej vrnil. Zazna se, da je Celje bolj hokejsko mesto. Morda so pretekli teden po prvi finalni zmagi apetiti malo narasli, kar je razumljivo, a pomembno je, da so se ljudje vrnili v dvorano, kar je odlično. Vemo, da ljudje hočejo rezultate. Teh na začetku, ko je Celje v prvi sezoni (po vrnitvi s člani 2013/14, op. a.) začelo igrati z zelo mlado ekipo, razumljivo ni moglo biti. Normalno je bilo, da ljudje ne bodo prišli gledat, če ni rezultatov in če bodo že vnaprej vedeli, da bo ekipa izgubila. Letos, ko smo imeli dobre rezultate, smo imeli vso sezono na tekmah redno od 300 do 350 gledalcev, kar za Slovenijo, sploh za hokej, ni slab obisk. Mislim, da smo lahko ponosni na to," je tega, da je članska ekipa vse bolj konkurenčna, vesel branilec Žiga Grahut.

 

Odvisno od tega, kaj bo ponudila uprava

Rojšek si želi, da bi tudi v prihodnje pod njegovim okriljem drsali vsi letošnji hokejisti, a vprašanje je, ali jih bo res lahko zadržal. V Sloveniji so na prvih dveh mestih Olimpija in Jesenice, preostali klubi pa naj bi za njih kalili igralce. Že pred sezono je bil blizu prestopu med zmaje izjemno hitri Aljaž Ogrizek, a je na koncu ostal v Celju.

Celjani so imeli v Podmežakli glasno navijaško podporo. Ali bodo knezi svoje navijače v prihodnji sezoni navduševali v podobni zasedbi, bo odvisno od uprave kluba.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Celjani so imeli v Podmežakli glasno navijaško podporo. Ali bodo knezi svoje navijače v prihodnji sezoni navduševali v podobni zasedbi, bo odvisno od uprave kluba. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

 "Če bomo igrali na taki ravni – v ligi INL oziroma kot se ji bo pač reklo –, verjamem, da bo večina ostala. Če bo kdo šel, ga bomo poskusili nadomestiti in morda še katerega od naših igralcev pripeljali nazaj. Je pa to vse stvar uprave. Odvisno je od tega, kaj bo ponudila. Želim obdržati podobno ekipo, ki bo eno leto starejša in izkušenejša. Verjamem, da je lahko prihodnja sezona še boljša. Če ostanemo skupaj, verjamem, da bo v prihodnjih dveh sezonah, ko bo prišla tista peta, ki smo si jo zastavili, ekipa postala prava članska," so želje Rojška, čigar moštvo se bo v ponedeljek za tretje mesto pomerilo s Slavijo.

Ne spreglejte