Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 11. 2020,
17.22

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

1

Natisni članek

risi Matjaž Kopitar Tivoli slovenska hokejska reprezentanca

Sreda, 18. 11. 2020, 17.22

3 leta, 6 mesecev

IIHF odpovedala več svetovnih prvenstev, tudi moško, ki bi moralo biti v Tivoliju

Stop za SP v Ljubljani, na HZS menijo, da gre za prehitro odločitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

1

Hala Tivoli, Ljubljana. | Tivoli bi moral že spomladi letos gostiti hokejsko SP drugega razreda, a so ga zaradi novega koronavirusa prestavili na prihodnje leto. A tudi tistega ne bo, saj je IIHF posegla po novi odpovedi. | Foto Bojan Puhek

Tivoli bi moral že spomladi letos gostiti hokejsko SP drugega razreda, a so ga zaradi novega koronavirusa prestavili na prihodnje leto. A tudi tistega ne bo, saj je IIHF posegla po novi odpovedi.

Foto: Bojan Puhek

Mednarodna hokejska zveza (IIHF) je zaradi pandemije novega koronavirusa in z njo povezanih ukrepov odpovedala serijo svetovnih prvenstev, med njimi tudi prestavljeno SP divizije I, skupine A, ki bi moralo čez slabih sedem mesecev potekati v Tivoliju. Slovenci so tako še drugič zapored ostali brez domačega SP, generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije (HZS) Dejan Kontrec meni, da je odločitev IIHF prehitra. Ob tem dodaja, da bodo kandidirali za gostiteljstvo SP leta 2022.

"Razmišljanje IIHF je takšno, da bi letos izvedli le prvenstva na najvišji ravni. To pomeni svetovno prvenstvo skupine A za moške in ženske in mladinsko skupino A, ki bo v Kanadi v mehurčku. Kar se tiče drugih tekmovanj, pa se pri IIHF, kolikor je meni znano, bolj nagibajo k temu, da jih letos sploh ne bi poskušali izvesti. To bi pomenilo, da bi drugič zapored ostali brez domačega svetovnega prvenstva. Če bi se to zgodilo, bi bilo pa že malo skrb vzbujajoče," je pred dnevi v pogovoru za Sportal dejal selektor slovenske hokejske reprezentance Matjaž Kopitar.

Črne napovedi so se nekaj dni zatem uresničile, pri IIHF so danes zaradi pandemije novega koronavirusa in ukrepov za zajezitev širjenja tega odpovedali vsa svetovna prvenstva, z izjemo štirih: SP elite za moške in ženske, SP do 20 let in SP do 18 let. Odpovedanih je kar 18 turnirjev pod okriljem IIHF, med drugim so brez SP ostale tudi risinje in mladi risi do 18 let.

Slovenski hokejisti so ostali še brez enega domačega svetovnega prvenstva. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Slovenski hokejisti so ostali še brez enega domačega svetovnega prvenstva. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Matjaž Kopitar
Sportal Matjaž Kopitar: Bolj kot to, da se ne vidimo, me skrbi, da nekatere lige stojijo

Številni pomisleki, tudi finančni

Gre še za drugo odpoved prvenstva, ki bi ga morala v Tivoliju gostiti slovenska hokejska reprezentanca. Kopitarjeva četa bi morala SP drugega razreda (divizije I, skupine A) prvotno gostiti že letos spomladi, a so ga takrat zaradi covid-19 odpovedali in prestavili za eno leto. Zdaj se je zgodba ponovila. 

Na SP v Ljubljani bi morale ob gostiteljici Sloveniji nastopiti še Francija, Avstrija, Južna Koreja, Madžarska in Romunija.

Svet IIHF je pri odločitvi upošteval priporočila strokovne skupine, ki je izrazila velike pomisleke, da bi prvenstva lahko potekala varno in da pri tem ne bi bilo prevelikih finančnih izgub. Pri IIHF so v pojasnilu ob odpovedi zapisali še, da prvenstva ponekod ne bi bila mogoča zaradi ukrepov posameznih oblasti, med drugim bi za določene reprezentance ponekod lahko veljala karantena, kar bi vse skupaj še otežilo. 

"Neprijeten, a nujen korak," je ob odpovedi povedal predsednik IIHF Rene Fasel. | Foto: Getty Images "Neprijeten, a nujen korak," je ob odpovedi povedal predsednik IIHF Rene Fasel. Foto: Getty Images

Fasel: Neprijeten, a nujen korak

"Na zadnji seji sveta smo se strinjali, da zahteva, da vsak gostitelj turnir priredi v balončku, za vse ni povsem realna. Sposobnost organizatorjev za izvedbo turnirjev se je zaradi pandemije covid-19 znatno zmanjšala. Kar lahko storimo, je, da s sprejetjem tega neprijetnega, a nujnega koraka, udeležence zaščitimo pred potencialno uničujočimi finančnimi izgubami," je ob odpovedih dejal predsednik IIHF Rene Fasel.

Svet IIHF bo januarja znova sestankoval s svetovalno skupino in odločal o ženskem SP in SP do 18 let.

Kontrec: Tako hitra odločitev je nepričakovana

Za komentar smo poklicali generalnega sekretarja HZS Dejana Kontreca, ki je odločitev prejel prek elektronske pošte, tik preden so pri IIHF informacijo poslali v javnost. Odločitev se mu zdi preuranjena.

"V prvi fazi sestankov smo bili vsi za, da ohranimo prvenstva, v drugi fazi sestankov pa je bilo že čutiti, da se IIHF nagiba k temu, da bo zaradi finančnega položaja naredila vse, da izpelje svetovno prvenstvo A skupine (elitne divizije, op. a.), vse ostale skupine, ki so bolj ali manj le porabnice sredstev in nimajo neke finančne spodbude s strani sponzorjev ali televizijskih pravic, pa bi letos odpovedali," je dejal Kontrec, ki pa je bil kljub nakazani smeri IIHF presenečen nad tako hitro odločitvijo, sploh zato, ker so se o ljubljanskem prvenstvu še pred dnevi pogovarjali "nekoliko drugače".

Generalni sekretar HZS Dejan Kontrec je presenečen, da so na IIHF odločitev sprejeli tako hitro. Kot pravi, so se še pretekli teden pogovarjali v drugačni smeri. Sam meni, da bi lahko do odločitve počakali do januarja, ko bi bili do SP še dobri trije meseci. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Generalni sekretar HZS Dejan Kontrec je presenečen, da so na IIHF odločitev sprejeli tako hitro. Kot pravi, so se še pretekli teden pogovarjali v drugačni smeri. Sam meni, da bi lahko do odločitve počakali do januarja, ko bi bili do SP še dobri trije meseci. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Pretekli teden sem imel sestanek z vsemi sodelujočimi in IIHF, na katerem smo predstavili svoje mnenje, ki so ga nato predali naprej svetu IIHF. Povedali smo, da smo prvenstvo še vedno pripravljeni organizirati, da profesionalen šport za zdaj v Sloveniji poteka, sicer brez gledalcev, a poteka, da bo do maja položaj verjetno boljši ... Poskrbeli bi za potrebne teste, karantene pri nas ni, vse skupaj bi organizirali v mehurčku. Vse druge zveze so potrdile, da so pripravljene priti v Slovenijo na prvenstvo, tudi Južna Koreja. Dobil sem bolj pozitivne občutke, da bi morda šlo. Pogovarjali smo se namreč tudi o zadnjem roku, da bi prvenstvo potrdili. To bi bilo tri mesece pred začetkom prvenstva, nekje januarja bi bil še vedno čas, da se še enkrat slišimo in preverimo, kakšno je stanje. Zato je tako hitra odločitev IIHF zame nepričakovana in preuranjena, saj smo se pogovarjali drugače, in sicer da počakamo, saj je do prvenstva še sedem mesecev," je bil presenečen Kontrec.

Kot pravi, imajo z IIHF 1. decembra načrtovan nov sestanek, na katerem pa, glede na današnje odločitve, ne gre pričakovati spremembe. Kontrec je ob tem še dodal, da bodo zagotovo kandidirali za SP divizije I, skupine A, 2022 ... Dve leti pozneje, kot je bilo sprva predvideno.

Bodo avgusta dočakali zaključni kvalifikacijski turnir za OI? | Foto: Peter Podobnik/Sportida Bodo avgusta dočakali zaključni kvalifikacijski turnir za OI? Foto: Peter Podobnik/Sportida

Moški olimpijski kvalifikacijski turnir za zdaj ostaja avgusta

Pandemija je vplivala tudi na olimpijske kvalifikacije za nastop v Pekingu 2022. Ženske predkvalifikacije so zamaknili za nekaj mesecev, moški zaključni turnirji pa za zdaj ostajajo na sporedu, kot je bilo predvideno, in sicer avgusta. Slovenci bodo, če bodo razmere to dopuščale, tretji zaporedni nastop na OI lovili avgusta 2021 na Norveškem, kjer se bodo za eno vstopnico ob gostiteljih pomerili še z Dansko in Južno Korejo.

Kaj bo s SP na Danskem in v Belorusiji?

Fasel je spregovoril tudi o SP elite, ki bi ga morali maja 2021 skupaj gostiti Danska in Belorusija. A izvedbe ne otežuje le covid-19, pač pa tudi razgreto politično ozračje v Belorusiji, kjer so se protesti po že šestem predsedniškem mandatu Aleksandra Lukašenka sprevrgli v nasilne izgrede. Pri IIHF so tako belorusko dogajanje vzeli pod drobnogled.

"Dogajanje v Belorusiji moramo vzeti skrajno resno, zagotoviti moramo, da bo prvenstvo potekalo varno in odgovorno. Najprej moramo odločiti, ali je sploh varno, da ga nekdo gosti, in če je, ali bosta sogostitelja še pripravljena sodelovati," pravi predsednik IIHF.

Ne spreglejte