Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 12. 2015,
15.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Spenglerjev pokal Avtomobilist Jekaterinburg Lugano Davos

Petek, 25. 12. 2015, 15.45

8 let

Prvaki predajajo naslov, na prestižnem turnirju tudi nekdanji član Olimpije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V Davosu se bo v soboto začel najstarejši hokejski turnir, na katerega se ekipe uvrstijo z vabilom organizatorja. Na Spenglerjevem pokalu bodo sodelovali klubi iz petih držav.

Nastop na tradicionalnem Spenglerjevem pokalu, poimenovanem po Carlu Spenglerju, ki je zaslužen za promocijo hokeja v nemško govorečem delu Evrope, si moštva zagotovijo le s povabilom organizatorja. Organizacijske niti ima v rokah klub Davos, ki je do zdaj največkrat osvojil turnir, in sicer so Švicarji na najvišji stopnički stali 15-krat.

Začetki turnirja segajo v leto 1923, ko je naslov prvaka osvojila univerza iz Oxforda, ki so jo sestavljali kanadski študenti. Ti so v finalu premagali nemški Berlin. Do zdaj pokala niso odigrali le štirikrat, v letih 1939 in 1940 zaradi druge svetovne vojne, v letih 1949 in 1956 pa jim ga ni uspelo izvesti.

Zmagovalca skupin neposredno v polfinale

Za naslov se bojuje šest ekip, ki so razdeljene v dve skupini, imenovani Cattini in Torriani. Skupini sta poimenovani po udarni švicarski napadalni trojki Richard Torriani - Bibi, Hans Cattini - Joe in Ferdinand Cattini - Pic, ki je bila v 30. in 40. letih preteklega stoletja strah in trepet za nasprotne ekipe.

Prvouvrščeni ekipi se uvrstita neposredno v polfinale, preostale pa se v dodatnih bojih borijo za dve mesti. Turnir vsem moštvom dopušča, da se za nekaj dni okrepijo s tremi igralci in vratarjem. Trenerji imajo od letošnje izvedbe možnost, da ob prejetem zadetku zahtevajo videoposnetek gola, če menijo, da je bil dosežen iz spornega položaja, a le če pred tem še niso uporabili time-outa. Letos je še ena novost, in sicer podaljšek tri na tri.

Kdo sodeluje tokrat?

Prvo ime je vsekakor Davos, ki ga že od sezone 1996/97 vodi Arno Del Curto in ki je lani s pomlajeno zasedbo presenetil in postal prvak švicarske lige NLA. Letos so se v ligi prvakov uvrstili v četrtfinale, v katerem bodo edino moštvo, ki ne prihaja iz Švedske ali Finske.

Organizatorji Spenglerjevega pokala so največkrat osvojili naslov prvaka tradicionalnega turnirja, ki poteka v zadnjih dneh leta. Hokejisti Davosa so se zmage veselili 15-krat, še 25-krat pa so se uvrstili v finale. V polfinalu lanskega pokala je bil zanje po kazenskih strelih usoden poznejši podprvak Salavat Julajev Ufa.

Švicarji bodo imeli še enega predstavnika. Lugano bo nastopil prvič po letu 1991, ko je moral v finalu premoč priznati moskovskemu CSKA. Sedemkratni švicarski prvaki upajo, da bodo ob 75. obletnici kluba posegli visoko tudi 24 let pozneje.

Ob Švicarjih bomo na delu spremljali tudi Nemce. Za aktualnega prvaka lige DEL Adler Mannheim bo to osmi nastop na turnirju, zadnjič so nastopili leta 2012, ko so v skupinskem delu presenetili NHL-ovsko Kanado, nato pa izpadli v polfinalu. Zadnji nemški zmagovalec je bil Köln, ki je v Davosu slavil leta 1999.

Iz lige KHL prihajata dva kluba, finski Jokerit in ruski Avtomobilist Jekaterinburg. Za Fince – sodelovali so tudi lani, njihova najboljša uvrstitev je tretje mesto iz leta 1997 – bo to osma udeležba na Spenglerjevem pokalu, Rusi pa bodo sploh prvič okusili igranje na turnirju v Vaillant Areni.

Poleg klubskih zasedb lahko sodelujejo tudi reprezentance, letos bo to znova selekcija Kanade, ki na prestižnem turnirju sodeluje vse od leta 1983. Kanadčani, ki so pokal osvojili 12-krat, so ekipo sestavili večinoma iz oklepnikov lig AHL, KHL in švicarske NLA. Pomagal jim bo tudi še lani član Montreal Canadiens Manny Malhotra (letos igra v ligi AHL). Izkušenega 35-letnega napadalca se ljubitelji hokeja zagotovo spomnite tudi iz Olimpije, katere dres je nosil na 26 tekmah med stavko v sezoni 2004/05. Kanadčani so zadnjič zmagali leta 2012, ko so jim pomagali NHL-ovci, na zadnjih dveh turnirjih pa jih je v polfinalu vselej izločil prvak iz Ženeve, ki letos ne bo branil naslova.

Ne spreglejte