Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 11. 2023,
19.13

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

risi Edo Terglav slovenska hokejska reprezentanca

Sobota, 11. 11. 2023, 19.13

5 mesecev, 2 tedna

Pripravljalni turnir, Budimpešta, sobota

Slovenci za konec priznali premoč Madžarom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03
slovenska hokejska reprezentanca : Poljska, Ledna dvorana Tabor, Maribor, Bine Mašič (44) | Slovenci so se za konec pripravljalnega turnirja pomerili z Madžari in doživeli še drug poraz. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Slovenci so se za konec pripravljalnega turnirja pomerili z Madžari in doživeli še drug poraz.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca je pripravljalni turnir v Budimpešti zaključila s tekmo proti gostiteljem Madžarom in doživela poraz s 3:4. Risi so z eno zmago in dvema porazoma zasedli zadnje mesto na turnirju, prvi pa so neporaženi Italijani, ki so danes po podaljšku z 1:0 ugnali še Ukrajino.

slovenska hokejska reprezentanca, Matic Török
Sportal Mladenič, ki je svojo priložnost poiskal na severu Evrope
slovenska hokejska reprezentanca : Poljska, Ledna dvorana Tabor, Maribor, Rok Kapel
Sportal Prva zmaga za selektorja Terglava, risi boljši od Ukrajine

Slovenska zasedba je na pripravljalni turnir odpotovala močno pomlajena. Rezultat ni bil najpomembnejši, prednostna naloga novega selektorja Eda Terglava je bila namreč spoznavanje z varovanci in iskanje odgovorov o mlajšem reprezentančnem kadru in mogoči pridružitvi mlajših članskemu delu. 

Terglav je prve odgovore dobil na četrtkovi tekmi z Italijo, s katero so Slovenci tesno izgubili (0:1), nato pa še na petkovi tekmi z Ukrajino, ki so jo risi tesno premagali (5:4). Zadnji dan turnirja so se Slovenci pomerili še z gostitelji in izgubili s 3:4.

V slovenskih vratih je današnjo tekmo začel Žan Us. Le minuto in 36 sekund so risi potrebovali za prvi zadetek, ki ga je dosegel Žan Jezovšek, Madžari pa pičlih 18 sekund, da so odgovorili z golom Alexa Kovacsa za izenačenje na 1:1. 53 sekund kasneje so domači povedli po zadetku Martona Nemesa. V sedmi minuti je domače navijače razveselil še Krisztian Nagy z vodstvom 3:1. To je bil tudi končni izid prve tretjine. V drugih 20 minutah igre golov ni bilo.

V zadnji tretjini so risi z goloma Matica Töröka (42. minuta) in Luke Mavra (48.) prišli do izenačenja, Akos Mihaly pa je v 52. minuti spet poskrbel za vodstvo domačih. Selektor Terglav je dobri dve minuti pred koncem vzel minuto odmora, risi so pripravili načrt za popoln napad, z ledu potegnili vratarja Usa, a je Luka Maver kmalu naredil prekršek za izključitev in je ideja o igri s šestimi možmi v polju padla v vodo. Slovenci so vseeno poskušali brez vratarja v igri 5 na 5, gola pa jim ni uspelo doseči.

Junak madžarske zmage je bil danes zagotovo vratar Adam Vay, ki je zbral osupljivih 45 obramb. Us je na drugi strani ustavil 24 strelov. 

Selektor zadovoljen, prihodnje leto pa dva večja izziva

"Težak začetek tekme, noge niso bile prave, takrat se je naredila razlika. Po zaostanku so fantje pokazali karakter, verjeli smo do konca, imeli smo priložnosti, prevladovali v vseh tretjinah. Na koncu rezultat ni bil pozitiven, a igralci so naredili vse, kar smo se dogovorili. Lahko smo se veliko naučili in gremo s tega turnirja z dvignjenimi glavami," je za HZS zadnjo tekmo ocenil Terglav.

Varovance Eda Terglava prihodnje leto čakatajo svetovno prvenstvo in olimpijske kvalifikacije. | Foto: www.alesfevzer.com Varovance Eda Terglava prihodnje leto čakatajo svetovno prvenstvo in olimpijske kvalifikacije. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenska reprezentanca, pred katero je neizbežna pomladitev, bo prihodnje leto sodelovala na dveh večjih akcijah.  

Po izpadu iz elitne konkurence na preteklem svetovnem prvenstvu v Rigi bo konec aprila in v začetku maja 2024 nastopila na prvenstvu divizije I, skupine A v Bolzanu v družbi Italije, Madžarske, Južne Koreje, Japonske in Romunije. Konec avgusta bo na Danskem igrala olimpijske kvalifikacije, ob gostiteljici Danski bosta tam igrali še Norveška in kvalifikantka. 

Pripravljalni turnir, Budimpešta

Sobota, 11. november 
Italija : Ukrajina 1:0 (0:0, 0:0, 0:0, 1:0) - po podaljšku

Madžarska : Slovenija 4:3 (3:1, 0:0, 1:2)
0:1 Jezovšek (Čepon, Sodja, 2.), 1:1 Kovacs (Paterka, Nemeth, 2.), 2:1 Nemes (Stipsicz, Varga, 3.), 3:1 Nagy (Poszgai, 7.), 3:2 Török (Macuh, 42,), 3:3 Maver (48.), 4:3 Mihaly (Nagy, 52.)

Lestvica:
1. Italija 3 tekme – 7 točk
2. Ukrajina 3 – 4
3. Madžarska 3 – 4
4. Slovenija 3  3

 

Petek, 10. november 
Slovenija : Ukrajina 5:4 (2:1, 1:2, 2:1)
1:0, Urukalo (Mehle, Povše, 4.), 1:1 Zakharov (Korenčuk, 5.), 2:1 Kapel (Tomaževič, 8.), 3:1 Török (PP1, Čosić, Macuh, 29.), 3:2 Trakht (Andreikiv, Tolstuško, 29.), 3:3 Peresunko (PP1, Vorona, Merežko 35.), 4:3 Kapel (Mašič, Urukalo, 47.), 4:4 Borodai (Ružnikov, 49.), 5:4 Čosić (Sodja, Tomaževič, 59.)

Madžarska : Italija 1:2 (1:0, 0:1, 0:0, 0:0, 0:1) – po kazenskih strelih

Četrtek, 9. november 
Slovenija : Italija 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Brunner 44.

Madžarska : Ukrajina 4:5 (2:1, 2:2, 0:2)

 
Edo Terglav, trening slovenske hokejske reprezentance
Sportal Po skoraj treh letih se je vrnil v Slovenijo. Prva naloga: spoznati fante.

Slovenska reprezentanca:

Vratarja (2): Žan Us (HDD Acroni Jesenice), Luka Kolin (HK SŽ Olimpija)

Branilci (7): Aljoša Crnović, Kristjan Čepon, Jan Ćosić, Nejc Stojan (vsi HK SŽ Olimpija), Nik Širovnik (HK RST Pellet Celje), Žiga Urukalo (HDD Acroni Jesenice) in Bine Mašič (Vassan Sport – Finska)

Napadalci (15): Jaka Šturm, Rok Kapel, Žiga Mehle, Jure Povše, Nik Simšič, Jaka Sodja, Marcel Mahkovec, Miha Zajc (vsi HK SŽ Olimpija), Martin Bohinc, Žan Jezovšek, Erik Svetina (vsi HDD Acroni Jesenice), Rok Macuh (HC Olomuc – Češka), Luka Maver (Pioneers Vorarlberg – Avstrija), Blaž Tomaževič (Villacher VSV – Avstrija) in Matic Török (Koo Koo – Finska)

Selektor: Edo Terglav

Ne spreglejte