Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 8. 2016,
20.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

Olimpijske kvalifikacije slovenska hokejska reprezentanca hokej Nik Zupančič Jan Muršak

Ponedeljek, 29. 8. 2016, 20.38

6 let, 6 mesecev

Pripravljalna tekma z Italijo

Neprepričljivi Italijani v podaljšku spodnesli tla neučinkovitim risom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38
Slovenija Italija hokej | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca je na Bledu odigrala edino pripravljalno srečanje pred olimpijskimi kvalifikacijami in po prevladi, a neučinkoviti igri v podaljšku z 1:2 izgubila proti Italiji. Selektor Nik Zupančič je po tekmi določil seznam potnikov v Belorusijo.

Zupančičevi varovanci se od srede pripravljajo na izziv v Belorusiji, kjer bodo med četrtkom in nedeljo na obračunih s Poljaki, Danci in Belorusi poskušali ujeti zadnjo prosto vozovnico za olimpijske igre v Pjongčangu leta 2018.

V okviru priprav so naši hokejisti odigrali edino pripravljalno srečanje. V blejski dvorani, kjer so bile tribune, čeprav je na ledu drsal eden od največjih zvezdnikov lige NHL Anže Kopitar, ki ga na delu v Sloveniji lahko vidimo izjemno redko, na pol prazne, so se merili z Italijani.

Premoč na ledu na strani Slovenije, na semaforju pač ne Tudi hokejski mojster in strelec edinega slovenskega zadetka Anže Kopitar očitno ni več dovolj dobro vabilo na tekme slovenske reprezentance, tribune na Bledu so bile na pol prazne. 
 | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tudi hokejski mojster in strelec edinega slovenskega zadetka Anže Kopitar očitno ni več dovolj dobro vabilo na tekme slovenske reprezentance, tribune na Bledu so bile na pol prazne. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Risi so proti zahodnim sosedom igrali okrepljeni. Kot zadnja sta se jim pridružila kapetan Jan Muršak in Robert Sabolič, na nekatere oklepnike pa bo treba še počakati, na Roka Tičarja na primer vse do prihoda na prizorišče kvalifikacij.

Čeprav sta obe izbrani vrsti od aprila spet članici elitne divizije, je bila na ledu ves čas vidna občutna premoč Slovenije. Večji del tekme se je tako odvijal pred vrati Italije, ki so jih Zupančičevi izbranci pridno obstreljevali, a lep čas niso zmogli premagati razpoloženega čuvaja mreže Frederica Cloutiera. Ta je klonil v 27. minuti, ko so imeli risi še tretjič igralca več in ko je po podaji Sabahudina Kovačevića delo mojstrsko opravil Kopitar.

Na drugi strani pravih priložnosti azzurrov ni bilo, še najbolj so Gašperja Krošlja (branil je prvi dve tretjini) ogreli v 40. minuti, ko so ob številčni premoči dvakrat poskušali, a se junak zadnjega SP ni dal (razmerje strelov po dveh tretjinah je bilo 24:3 za Slovenijo).

Italijani ekspresno odločili podaljšek

Redki so bili poskusi Italijanov - zbrali so manj kot 10 strelov na gol -, a bili so dovolj učinkoviti, da so z Bleda odpeljali zmago. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Redki so bili poskusi Italijanov - zbrali so manj kot 10 strelov na gol -, a bili so dovolj učinkoviti, da so z Bleda odpeljali zmago. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Tudi v zadnjem delu so se vrstile slovenske priložnosti, a je bil izjemno razpoložen tudi drugi italijanski čuvaj mreže Andreas Bernard.

Namesto zvišanja vodstva na +2 je sledila kazen. V 52. minuti je Žiga Pance nepravilno zaustavil Diega Kostnerja, ki je ob igralcu manj zdrvel v protinapad, Robert Kristan je njegov strel zaustavil, a sodnik je pokazal na kazenski strel. Kostner je ponujeno priložnost izkoristil, izenačil in priboril podaljšek. Tega so sosedi odločili ekspresno, drugi plošček je za hrbtom Kristana po streli Simona Kostnerja končal po zgolj desetih sekundah podaljšane igre.

Šola za naprej

Slovenski selektor upa, da se bo učinkovitost do Minska izboljšala. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenski selektor upa, da se bo učinkovitost do Minska izboljšala. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Dobro smo se pripravili na nasprotnika. Bili smo boljši v vseh elementih hokejske igre, razen pri doseganju zadetkov. Ti so nam manjkali. Tudi igra z igralcem več ni stekla, kot smo si želeli. Ideja je bila. Nismo še celotni, pridružila se nam bosta še Žiga Jeglič in Rok Tičar. Rok je strelsko zelo uspešen, upam, da bo to prenesel v reprezentanco. Po eni strani imamo grenak priokus, premoč bi morali kronati z zadetki in zmago. Je pa seveda bolje, da se je to zgodilo na pripravljalni tekmi, kot da bi se nam na turnirju. Upam, da nam bo to šola za naprej," je po srečanju povedal selektor in določil končni seznam potnikov za Minsk.

Zahvalil se je Žigi Pešutu, Žigi Pavlinu, Ericu Pancetu, Andreju Hebarju in Klemenu Pretnarju.

Njegovi izbranci bodo v torek še trenirali doma. V sredo se bodo prek Dunaja podali v Belorusijo, kjer bodo prvo tekmo s Poljaki odigrali v četrtek ob 14. uri po slovenskem času.

Pripravljalna tekma:

Ponedeljek, 29. avgust:
Slovenija : Italija 1:2* (0:0, 1:0, 0:1, 0:1)
1:0 Kopitar 27. (Kovačević, PP1), 1:1 D. Kostner 52. (KS), 1:2 S. Kostner 61.

*podaljšek


Postava Slovenija: vratarja - Krošelj, Kristan; peterke - Kovačević, Repe, Urbas, A. Kopitar, Ž. Pance; Štebih, Kranjc, Ograjenšek, Muršak, Verlič; Gregorc, Robar, Kuralt, Mušič, Pem; Pavlin, Vidmar, Pešut, M. Rodman, Sabolič.

 

Pavlin našel nov klub

Žiga Pavlin bo v prihodnje igral za Češke Budejovice. | Foto: Vid Ponikvar Žiga Pavlin bo v prihodnje igral za Češke Budejovice. Foto: Vid Ponikvar

Reprezentančni branilec Žiga Pavlin ostaja na Češkem, a menja delodajalca. Iz prestolnice, kjer je lani nosil dres drugoligaša Slavija Praga, se seli v Češke Budejovice.

"Želeli smo okrepiti obrambo in kar dolgo preučevali trg. Veseli nas, da so se naše želje uskladile in da smo se dogovorili za enoletno sodelovanje," je slovensko okrepitev – Pavlin je bil lani tretji najučinkovitejši branilec lige (na 50 tekmah rednega dela je sedemkrat zadel in zbral 21 podaj) – komentiral generalni direktor češkega drugoligaša Stanislav Bednarik.

Ob Pavlinu bo dres omenjenega kluba še naprej nosil napadalec Rok Pajič.

 

 

Seznam reprezentantov za nastop na kvalifikacijah za OI:

Vratarji: Robert Kristan (brez kluba), Gašper Krošelj (brez kluba), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg)

Branilci: Blaž Gregorc (Hradec Kralove), Luka Vidmar (brez kluba), Mitja Robar (KAC Celovec), Miha Štebih (Slavija Praga), Sabahudin Kovačević (brez kluba), Jurij Repe (Kladno), Aleš Kranjc (Sij Acroni Jesenice)

Napadalci: Anže Kopitar (LA Kings), Jan Muršak (CSKA Moskva), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava), Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg), Marcel Rodman (Dresnder Eislowen), Jan  Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak), Anže Kuralt (Grenoble), Ken Ograjenšek (Graz 99ers), Aleš Mušič, Nik Pem (oba HDD Olimpija Ljubljana), Žiga Pance (KAC Celovec)

 

Kvalifikacije za OI, Minsk*:

Četrtek, 1. september:
14.00 Slovenija – Poljska
18.00 Danska – Belorusija

Petek, 2. september:
14.00 Slovenija – Danska
18.00 Belorusija – Poljska

Nedelja, 4. september:
12.00 Poljska – Danska
16.00 Belorusija – Slovenija

*Vstopnico za OI si zagotovi le zmagovalec kvalifikacijskega turnirja.

Ne spreglejte