Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 5. 2014,
13.57

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

svetovno prvenstvo Švica Sean Simpson Minsk

Torek, 13. 5. 2014, 13.57

3 leta, 7 mesecev

Pred letom heroji, danes jim voda teče v grlo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Švicarji ne najdejo pravega recepta, da bi se približali lanskemu uspehu, ko so postali svetovni podprvaki. Še več, po treh krogih imajo na računu ničlo. Nov spodrsljaj bi lahko odnesel četrtfinale.

Pred letom dni so imeli Švicarji po treh tekmah SP mnogo razlogov za veselje. Na prvih treh obračunih so namreč premagali reprezentance velike sedmerice – Švedsko, Kanado in Češko. Tudi nadaljevanje je spremljal zmagovalni ritem, saj v predtekmovanju niso klonili niti enkrat. Vztrajno so se prebili do finala, kjer jih je edini poraz na prvenstvu, izgubili so proti Švedom, stal največjega uspeha v zgodovini svetovnih prvenstev. A kljub grenkemu priokusu finalnega srečanja so hrabri hokejisti v domovini postali junaki.

Leto pozneje v domovini, vsaj zaradi njihovih oklepnikov, ni nič kaj veselo. Še bolj klavrno vzdušje je verjetno v švicarski garderobi, ki ne najde poti do prve točke. Resda niso imeli najlažjega začetnega sporeda – za uvod so jim Rusi podžgali petardo, nato so jih premagali še Američani –, a vrag je odnesel šalo, ko so izgubili še proti gostiteljem. Z izjemo poloma proti zbornaji komandi Švicarji na drugih dveh tekmah niso bili daleč od točk (proti Američanom so izgubili z 2:3, proti Belorusom s 3:4). Obakrat so na začetku zadnje tretjine vodili, a obakrat so jih pokopale napake v zadnjem delu.

V nezavidljivem položaju, a prepričani, da se bodo pobrali

Veliki heroj lanskega uspeha selektor Sean Simpson priznava, da so v nezavidljivem položaju: "Belorusi so od začetka do konca igrali zelo dobro. Mi smo v zadnji tretjini naredili nekaj napak, ki so nas stale zmage oziroma s katerimi smo Belorusom dovolili, da so zmagali. Položaj, v katerem smo se znašli, je zelo težek, a moramo ostati pozitivni in upati na boljše nadaljevanje, pa čeprav vemo, da ne bo lahko."

Branilec Eric Blum je po tretjem neuspehu dejal, da so se spet prikradle majhne napake, ki na takem tekmovanju tehtnico hitro prevesijo v prid nasprotnika, in da jim manjka doslednosti. "Pred letom dni smo na takšnih tekmah, kot sta bili ti proti ZDA in Belorusiji, zmagovali, zdaj smo ju izgubili in smo v drugačnem položaju. A to ne zmanjšuje dejstva, da ima ta ekipa velik potencial, še vedno verjamem, da lahko na tem prvenstvu nekaj dosežemo," pravi 27-letnik, ki verjame tudi v to, da porazi ne bodo načeli moštvenega duha: "To se ne bo zgodilo. Seveda smo nekoliko zagrenjeni, a ekipa se bo pobrala in zaživela."

Četrtfinale je za Švicarje trenutno zelo daleč, na prihodnjem dvoboju proti Nemcem si nove ničle tako ne smejo privoščiti. "Nemčijo poznamo zelo dobro. Do srede moramo izboljšati obrambo, saj bodo le tako prišle točke. Da znamo zadeti, smo dokazali, a štirih zadetkov na takem prvenstvu ne smemo več prejeti," pred novim obračunom razmišlja Blum.

Ne spreglejte