Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 11. 2016,
19.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Nik Zupančič risi slovenska hokejska reprezentanca hokej

Sreda, 2. 11. 2016, 19.16

6 let, 6 mesecev

Pred hokejskim turnirjem na Bledu (3.–5. november)

Nik Zupančič: Pričakujem težke tekme. To so vse države, v katerih je hokej pomembna stvar.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
slovenska hokejska reprezentanca | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca se od torka zvečer pripravlja na turnir EIHC, na Bledu ga bo gostila med četrtkom in soboto. Selektor Nik Zupančič proti Latviji, Franciji in Belorusiji pričakuje težke tekme. Premierno mu bo pomagal Edo Terglav.

Prvič po uvrstitvi na olimpijske igre v Pjongčangu je slovenski selektor Nik Zupančič spet zbral rise. Ti se od torka zvečer na Bledu pripravljajo na prvi turnir, ki bo priprava na majsko svetovno prvenstvo, kjer bo Slovenija v skupini igrala z aktualnimi prvaki Kanadčani, podprvaki Finci, Čehi, Švicarji, Norvežani, Belorusi in Francozi.

Prav z zadnjima dvema reprezentancam se bo v prihodnjih dneh na turnirju ledenega izziva na Bledu bojevala naša izbrana vrsta. Ob teh bodo na Gorenjskem tekmovali tudi Latvijci.

Vesel, da jih ne bo več gledal s kavča

David Rodman se po težki poškodbi veseli vrnitve v reprezentanco. | Foto: Sportida David Rodman se po težki poškodbi veseli vrnitve v reprezentanco. Foto: Sportida

V kakšnih zasedbah bodo nastopili nasprotniki, v našem strokovnem štabu na sredini novinarski konferenci še niso povsem vedeli. Slovenska izbrana vrsta zagotovo ne bo v najmočnejši zasedbi, na Zupančičev seznam so, kot vselej, vplivale poškodbe in zahteve nekaterih klubov.

Tako na primer ne bo v zadnjih letih vidnejšega člana v napadu Jana Urbasa (po posegu na komolcu na vrnitev še ni pripravljen) in tudi Žige Jegliča, ki je nekoliko poškodovan, svoje so narekovale tudi želje kluba.

Po hudih poškodbah z vezmi se vračata Boštjan Goličič in David Rodman. "Vesel sem, da sem se vrnil. Na vseh akcijah sem jih gledal  s kavča, dihal in se potil z njimi, sploh na zadnjem turnirju v Minsku. Super je biti spet tukaj," je zadovoljen Rodman.

Na Bledu bodo tudi trije KHL-ovci: kapetan Jan Muršak, Rok Tičar in Robert Sabolič, ki bo odigral le prvi dve tekmi.

Okrnjena branilska vrsta z debitantom

Med branilci bo kar nekaj obrazov, ki jih (v zadnjem času) nismo bili vajeni v izbrani vrsti. Priložnost sta dobila tudi Olimpijina člana, debitant v reprezentanci David Planko in Maks Selan.

Na reprezentnačno akcijo je vabljenih šest Olimpijinih igralcev, med drugimi dva branilca: debitant David Planko in Maks Selan. | Foto: Sportida Na reprezentnačno akcijo je vabljenih šest Olimpijinih igralcev, med drugimi dva branilca: debitant David Planko in Maks Selan. Foto: Sportida

Kar nekaj stalnih članov obrambe ne bo moglo pomagati. Blaž Gregorc, v češki elitni ligi ima zajetno minutažo (po mnenju slovenskega selektorja še previsoko), ima nekaj težav s prepono. V zadnjih dneh si je koleno poškodoval izkušeni član Celovca Mitja Robar, ki bo to akcijo prav tako izpustil. Miha Štebih in Jurij Repe pa v drugi češki ligi, kjer od branilcev igra tudi Žiga Pavlin, nadaljujeta klubski tekmovalni ritem.

Pri vratarjih z največ reprezentančnimi izkušnjami Gračnar

Klubske tekme v prihodnje čakajo prvega moža zadnjih reprezentančnih zborov med vratnicama Gašperja Krošlja, medtem ko v zadnjih letih prvi mož med vratnicama Robert Kristan še nima kluba in prav tako ne bo sodeloval na Bledu.

Največ reprezentančnih izkušenj med čuvaji mreže na Bledu ima Luka Gračnar, vrača se Matija Pintarič, izkušnje bo nabiral Žan Us, ki je reprezentanci že pomagal na treningu.

Zupančič o vratarjih:

Reprezentance, za katere je hokej pomembna stvar

"Pričakujem težke tekme. Vsem tem reprezentancam hokej pomeni veliko," pravi slovenski selektor. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Pričakujem težke tekme. Vsem tem reprezentancam hokej pomeni veliko," pravi slovenski selektor. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Tudi če te reprezentance pošljejo nekoliko pomlajene zasedbe, so kakovostne. To so vse države, v katerih je hokej pomembna stvar. Francozi letos prirejajo svetovno prvenstvo. Po podatkih so pripeljali nekoliko mlajše igralce, a to so vse kandidati za nastop na prvenstvu, ki se bojujejo za prosta mesta in bodo zagotovo dali vse od sebe.

O Belorusih ne bi izgubljal besed. Premagali smo jih na olimpijskih kvalifikacijah. Verjemite mi, da sem niso prišli kot gledalci, vsaj deloma nam bodo hoteli vrniti za poraz iz Minska. Latvija je dolgoletna članica elitne skupine. Tehnično zelo podkovana reprezentanca.

Za nas bo to dobrodošel turnir, saj se bomo z dvema srečali tudi na SP elitne skupine. Pričakujem težke tekme," je o nasprotnikih spregovoril Zupančič, ki zagotavlja, da je vzdušje dobro, fantje pa so pripravljeni na resen pristop.

Edo Terglav prvič kot pomočnik selektorja

Edo Terglav se veseli prvega turnirja v vlogi pomočnika selektorja. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Edo Terglav se veseli prvega turnirja v vlogi pomočnika selektorja. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida
Potem ko se je maja z mesta pomočnika selektorja poslovil Ivo Jan, je ta funkcija pripadla nekdanjemu reprezentantu, zdaj trenerju v francoski Ligue Magnus Edu Terglavu. Na olimpijskih kvalifikacijah še ni sodeloval, na Bledu bo tako prvič z ekipo.

"Pet, šest let je, odkar sem bil zadnjič v reprezentanci. Ko sem prejel Nikov klic, ali bi bil pripravljen biti del te ekipe, je bil to zame velik ponos. Nisem potreboval veliko časa za premislek, da sem sprejel to vlogo. Prvi turnir, prvo srečanje je zame nekaj posebnega. Vzdušje, ekipa sta super. Rade volje sem prišel sem," je 36-letnik vesel nove vloge med risi.

Najprej nad Latvijce

Tridnevno tekmovanje bosta v ledeni dvorani na Bledu v četrtek ob 16.00 odprli Francija in Belorusija. Slovenski hokejisti bodo na delu od 19.30 naprej, ko bo njihov prvi nasprotnik Latvija.

Seznam slovenske reprezentance, turnir EIHC, Bled, 3.– 5. november:

Vratarji: Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Žan Us (HDD SIJ Acroni Jesenice, Alpska liga)

Branilci: Klemen Pretnar (Yunost Minsk, beloruska Extraliga), Sabahudin Kovačevič (Yunost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Luka Vidmar (Frederikshaven, danska Metal Ligaen), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (LHC Lyon, Ligue Magnus), Maks Selan, David Planko (oba HDD Olimpija, liga EBEL)

Napadalci: Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), David Rodman (Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Boštjan Goličič (Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (Kac Celovec liga EBEL), Miha Verlič (VSV Beljak, liga EBEL), Žiga Pešut, Nik Pem, Aleš Mušič, Anže Ropret (vsi HDD Olimpija, liga EBEL), Anže Kuralt (Grenoble, Ligue Magnus)

Selektor: Nik Zupančič
Pomočnik selektorja: Edo Terglav
Videoanalitik: Aleš Burnik
Trener vratarjev: Gaber Glavič

 

Turnir EIHC, Bled, 3.– 5. november*

Četrtek, 3. november
16.00 Francija – Belorusija
19.30 Slovenija – Latvija

Petek, 4. november
16.00 Belorusija – Latvija
19.30 Slovenija – Francija

Sobota, 5. november
16.30 Belorusija – Slovenija
20.00 Latvija – Francija

*Vstopnica za ogled tekme stane 5 evrov.

 

Pestro bo tudi med preostalimi reprezentancami

  • Pomlajena ženska reprezentanca v Španijo

Franc Ferjanič bo v Španijo popeljal pomlajeno žensko reprezentanco. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Franc Ferjanič bo v Španijo popeljal pomlajeno žensko reprezentanco. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Prihodnji konec tedna bosta na sporedu dva olimpijska kvalifikacijska turnirja 2. kroga. Slovenke bodo od 4. do 6. novembra nastopale v španskem San Sebastianu ob domačinkah, Nizozemkah in Italijankah. Slovenke niso favoritinje za prvo mesto, v Španijo odhajajo pomlajene, zasedba bo tekmovanje izkoristila predvsem za priprave na SP divizije II (skupina A), ki bo spomladi prav na prizoriščih prihodnjih olimpijskih iger.

Na podobnem tekmovanju v Kazahstanu bodo domačinke, Britanke, Poljakinje in Mehičanke. Iz vsake skupine si bo le najboljša ekipa pribojevala napredovanje na turnirja 3. kroga kvalifikacij v Franciji in na Norveškem decembra letos. Odločilni del kvalifikacij pa bo nato februarja 2017.

  • Reprezentanca do 20 let bo v italijanskem Asiagu palice prekrižala z Italijani, Francozi in Madžari.
  • Reprezentanco do 18 let v avstrijskem Sankt Poltnu čakajo tekme z gostitelji, Italijani in Madžari.
  • Reprezentanti do 16 let bodo med 3. in 5. novembrom v ledeni dvorani Zlato polje v Kranju gostili Avstrijce, Italijane in Madžare.
Ne spreglejte