Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 11. 2016,
18.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

liga NHL hokej Anže Kopitar Anže Kopitar Los Angeles Kings

Četrtek, 24. 11. 2016, 18.10

6 let, 7 mesecev

S 780. tekmo se je na večni lestvici LA Kings izenačil z Mattiasom Norströmom

Pred Anžetom Kopitarjem le še ugledna peterica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Slovenski hokejist Anže Kopitar se je po petih tekmah prisilnega počitka v sredo vrnil v tekmovalni ritem in proti New York Islanders odigrali 780. tekmo rednega dela lige NHL. S tem se je po številu nastopov na šestem mestu večne lestvice Los Angeles Kings izenačil s švedskim branilcem Mattiasom Norströmom.

Anže Kopitar je v sredo ob zmagi Los Angeles Kings s 4:2 nad New York Islanders odigrali 780. tekmo rednega dela sezone. S tem se je na večni lestvici kalifornijske franšize po številu odigranih tekem na šestem mestu izenačil s Švedom Mattiasom Norstromom. | Foto: Guliverimage/Getty Images Anže Kopitar je v sredo ob zmagi Los Angeles Kings s 4:2 nad New York Islanders odigrali 780. tekmo rednega dela sezone. S tem se je na večni lestvici kalifornijske franšize po številu odigranih tekem na šestem mestu izenačil s Švedom Mattiasom Norstromom. Foto: Guliverimage/Getty Images

Pisal se je 6. oktober 2006, ko je Hrušičan premierno zaigral v ligi NHL in ob porazu proti Anaheimu dosegel kar dva zadetka. Od takrat pa do danes je za njim že 780 obračunov rednega dela najkakovostnejše hokejske lige na svetu. Vse je odigral v dresu Los Angeles Kings, ki mu od letošnje sezone poveljuje kot kapetan.

Ni veliko hokejistov, ki so v svoji karieri za Kralje odigrali toliko tekem. Le pet jih je v zgodovini v rednem delu lige drsalo na več obračunih kot Kopitar, ki si po srečanju z New York Islanders na večni lestvici po številu nastopov šesto mesto deli z Mattiasom Norströmom. Švedski branilec in dolgoletni kapetan Kalifornijcev je zanje igral med sezonama 1995/96 in 2006/07.

Taylor pred vsemi, a mu Brown in Kopitar sledita

Največ tekem rednega dela je v dresu Los Angeles Kings odigral Dave Taylor, ki jih je 1.111 naštel v obdobju od konca sedemdesetih do sredine devetdesetih let. Sledijo Luc Robitaille (1.077), Marcel Dionne (921), Dustin Brown (905), ki je še vedno aktiven, in Rob Blake (805).

 

Brown ima pogodbo s Kralji do konca sezone 2021/22, kar pomeni, da bi lahko Američan, če ne bo poškodb ali drugačnih nevšečnosti, v sezoni 2018/19 postal hokejist z največ nastopi za ta klub.

Dave Taylor (levo) drži rekord po številu odigranih tekem v dresu Los Angeles Kings. Zbral jih je 1.111. Številko bosta, če ne bo višje sile, presegla Dustin Brown in Kopitar. Rob Blake (desno) je z 805 tekmami naslednji, ki ga lovi slovenski hokejist. | Foto: Reuters Dave Taylor (levo) drži rekord po številu odigranih tekem v dresu Los Angeles Kings. Zbral jih je 1.111. Številko bosta, če ne bo višje sile, presegla Dustin Brown in Kopitar. Rob Blake (desno) je z 805 tekmami naslednji, ki ga lovi slovenski hokejist. Foto: Reuters
Kopitar ima na računu 125 tekem rednega dela manj od Browna, a se bo njegova osemletna pogodba iztekla dve leti za Brownovo.

To pomeni, da bi Gorenjec ob predvidevanju, da Brown po izteku pogodbe ne bo več igral za Kralje, da bo zdrav, da v ligi ne bo stavke in da bo do konca pogodbe ostal pri Los Angelesu, lahko odigral 164 tekem rednega dela več (v vsaki sezoni odigrajo 82 tekem rednega dela). V tem primeru bi bil naš centralni napadalec tisti z največ tekmami za LA Kings. A pot do tam je še dolga …

Gorenjec med najboljšimi tudi pri točkah

Eden od trenutno najboljših oklepnikov na svetu je med samo smetano kalifornijske franšize tudi ob pogledu na nekatere druge statistike. Po številu zbranih točk v rednem delu je Kopitar s 693 točkami šesti, vodi Marcel Dionne (1.307 točk). 

 

Po številu doseženih zadetkov Kopitar z 245 drži sedmo mesto, a bo vsak čas dohitel in presegel legendarnega Wayna Gretzkyja (246). Na vrhu lestvice najboljših strelcev Los Angeles Kings je Luc Robitaille (557 zadetkov).

 

Še višje je na lestvici podajalcev, na kateri s 448 podajami zaseda peto mesto. Največ podaj, 757, je zbral Dionne.

 

 

Ne spreglejte