Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
18.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 18.02

8 let

Po turbulentni sezoni nazaj na stare tirnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Minulo sezono lahko v hokejskem klubu Acroni Jesenice mirno označijo za pravo polomijo, pa čeprav so vtis nekoliko popravili z naslovom državnih prvakov.

V gorenjskem klubu so se lani lotili sanacije dolgov, zato kakšnih prevelikih apetitov v ligi EBEL niti niso imeli, a tako slabe sezone v avstrijski konkurenci vendarle ni pričakoval nihče. Športni direktor Zvone Šuvak je sestavil moštvo z vzhodnjaškim pridihom, a kaj hitro se je moral soočiti z dejstvom, da trener Ildar Rahmatullin ter prišleki Firsanov, Tortunov in Troščinski niso kos igranju na takem nivoju. V polno so zadeli zgolj z Makarovom in Dückom, in že po nekaj tekmah sezone so se morali pod pritiskom javnosti vendarle odločiti za spremembe. Tako so v reševalni akciji v Podmežaklo pripeljali zloglasnega ameriškega trenerja Mika Posmo, ki je s seboj pripeljal prijatelja Todda Elika, v vrata so postavili Dova Grumeta Morrisa in se okrepili še z nekaj tujci iz severnoameriškega hokejskega bazena, kljub obratu pa ebelligaške sezone ni bilo mogoče rešiti.

Letos bolj premišljeno

Stresne sezone v moštvu med drugimi ni končal niti domači zvezdnik Tomaž Razingar, ki je že med sezono zbežal v Italijo, kariero pa bo nadaljeval v Beljaku, napornega dela pod vodstvom Posme - in v tem primeru ne govorimo o zahtevnih treningih - pa očitno ni zdržala niti šesterica domačih hokejistov, ki se je po osvojenem naslovu državnih prvakov zapletla v enega bolj sočnih škandalov. Gaber Glavič, Miha Rebolj, Anže Terlikar, David Slivnik in Andrej Hebar so dobili odpoved pogodb, Hebar se je nato preselil k Olimpiji, Slivnik je odšel v avstrijsko drugo ligo, Terlikar k Partizanu v Beograd ... Zadeva, ki sicer še ni dobila sodnega epiloga, je bila še dodaten črn madež na že tako izjemno težavno sezono jeseniške ekipe, zato so se letos na Ledarski 4 zadev lotili bolj premišljeno.

Grobega ljubitelja alkohola Mika Posmo, ki je bil, čeprav odličen operativec, vse prej kot dober mentor in športni zgled za mlade hokejiste, je na jeseniški klopi nasledil umirjeni, študiozni Finec Heikki Mälkiä, za katerega vodilni možje kluba upajo, da se bo izkazal s pristopom, ki je krasil enega najuspešnejših selektorjev članske reprezentance, Karija Savolainena. Glede na to, da jedro jeseniškega moštva sestavljajo nadvse obetavni mladi asi, ki so zablesteli tudi v reprezentančnih dresih - tu velja seveda izpostaviti najboljša strelca letošnjega svetovnega prvenstva divizije I Žigo Jegliča in Roka Tičarja -, je moral športni direktor Zvone Šuvak zgolj še zapolniti vrzeli, ki so jih za seboj pustili najemniki Dov Grumet Morris, Bobby Robbins, Alexander Dück, Jan Golubovsky, Andrej Makarov ter poleg že prej omenjene domače šesterice tudi Sabahudin Kovačevič.

Bo pisana druščina privabila navijače v ozaljšano Podmežaklo?

V Podmežakli ostaja razvpiti Todd Elik, čigar učinek na ledeni ploskvi očitno vendarle odtehta njegovo težavno nrav izven nje, v družbo pa mu bodo v prihajajoči sezoni še kanadski rojaki Brett Lysak (Okrepil bo jeseniški napad), Wade Skolny (obramba) ter Mitch O'Keefe (vratar). Prva vratarska okrepitev bo očitno Finec Jakko Suomalainen, ki se je izkazal tako na Poletni hokejski ligi, kot tudi v pripravljalnih tekmah, tretji vratar pa bo 20-letni Jeseničan Aleksander Petrov. Slednji je v člansko moštvo napredoval iz jeseniškega mladinskega pogona, in prav v tem bo imel glavni trener Mälkiä tudi med sezono prvi bazen za črpanje morebitnih zamenjav, saj z vzgajanjem hokejistov na Jesenicah resnično nimajo težav. Vseeno si bodo Železarji pomagali še z dvema Američanoma, Marcom Cavosiejem v napadu in Ericom Wernerjem v obrambi, iz mladinske ekipe Salzburga pa so nazaj v domovino zvabili tudi reprezentanta do 20 let Anžeta Kuralta.

Pisana druščina torej bo poskušala popraviti vtis iz minule sezone, a hkrati nadvse obetavna. Lani so Jeseničane na cedilu pustili tudi gledalci, ki pa bodo imeli v prihajajoči sezoni priložnost uživati v prenovljeni dvorani Podmežakla. Nova vzhodna tribuna naj bi bila nared do prve domače tekme Acroni Jesenic, ponudila pa bo sedišča dodatnim 1400 navijačem. Proračun kluba naj bi bil enak kot lani, prav tako delež denarja, ki ga bodo namenili poravnavi starih dolgov, cilji pa končnica lige EBEL in nov naslov državnih prvakov.

Ne spreglejte