Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 9. 2012,
10.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

hokej

Petek, 7. 9. 2012, 10.39

8 let

Po svetu se spominjajo preminulih hokejistov v letalski nesreči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Naokoli je leto dni od tragične nesreče, ki je zaznamovala svet športa. V Rusiji je letalo s hokejisti Lokomotiv Jaroslavla takoj po vzletu strmoglavilo in pod sabo pokopalo izjemne športnike.

V Rusiji te dni potekajo žalne slovesnosti v spomin na tragično preminule. Ne samo v Jaroslavlu, od koder je prihajal hokejski klub katerega člani so izgubili življenja v nesreči, slovenskosti se odvijajo po celi državi. Rusija še vedno žaluje za hokejisti, ki so svoje hokejske kariere prehitro zaključili, saj jim v nesreči z letalom ni bilo pomoči. Žaluje pravzaprav ves svet. Med žrtvami so bili tudi številni svetovno znani hokejisti, Slovak Pavol Demitra, Latvijec Karlis Skrastinš, Šved Stefan Liv, domača igralca Ruslan Salej in Aleksander Vasjunov ter Čehi Josef Vašiček, Karel Rachunek in Jan Marek.

Po svetu potekajo spominske slovesnosti

Po enem letu, pa bodo v Rusiji spomin na vse preminule obeležili tudi z dnevom počitka v ligi KHL, ki se je začela pred dnevi. Prvenstvene tekme se namreč na datum 7. september ne bodo igrale.

V spomin na Brada McCrimmona, trenerja, ki si je tik pred tragično nesrečno zagotovil pozicijo glavnega trenerja v ekipi, bo memorial potekal v Kanadi. Brad je bil v svoji trenerski karieri tudi pomočnik pri Detroit Red Wings. V Belorusiji bo slovesnost ob čaščenju spomina na Ruslana Saleia, ki je še sezono pred nesrečo igral za Detroit Red Wings, bil pa je tudi kapetan reprezentance Belorusije. Pravzaprav so mu v Belorusiji že izkazali prav posebno čast, saj so njemu v čast v Minsku pred kratkim gostili turnir. V Latviji bodo počastili spomin na Karlisa Skrastinša, kapetana reprezentance iz leta 2009, v Nemčiji Roberta Dietricha, nekdanjega standardnega člana nemške reprezentance, na Švedskem se bodo spominjala Stefana Liva, vratarja ki je z reprezentanco osvojil zlato olimpijsko medaljo leta 2006. Na Slovaškem in Češkem pa bo slovesnost ob spominu na Pavola Demitra, Jana Mareka, Karela Rachunka in Josefa Vašička, vsi omenjeni so tudi nekdanji igralci lige NHL.

Klub Lokomotiva Jaroslavl je v četrtek odigral prvi tekmo v ligi KHL po omenjeni nesreči, visoko z rezultatom 2:5 so premagali moštvo Sibir Novosibirsk. Glede na to da so 7. septembra 2011 izgubili celotno člansko ekipi, so preteklo sezono preživeli v drugi ligi, z letošnjim letom pa so se vrnili, saj so že sestavili ekipi, ki lahko parira najboljšim v ligi.

Lokomotiva je v letalski nesreči izgubila vse člane prve zasedbe

Spomnimo, da je v nesreči, ko je letalo Jak 42 strmoglavilo takoj po vzletu, 43 od 45 potnikov umrlo na kraju nesreče, Aleksander Galimov pa je poškodbam podlegel pet dni po nesreči v bolnišnici. Ekipa iz Jaroslavla je bila na poti na uvodno tekmo sezone, pomeriti bi se morala z beloruskim Minskom. Na letalu je bilo 45 ljudi, 36 med njimi je bilo članov hokejskega kluba.

Nekaj mesecev po nesreči lansko leto so tudi sporočili uradne razloge za takšno tragično strmoglavljenje. Po nesreči je svet takrat pretresla še novica, da je bila krivda za tragedijo izključno človeške narave. Točno pred enim letom je bila Rusija zavita v črnino, potem ko je letalo s hokejisti Lokomotiv Jaroslavla takoj po vzletu strmoglavilo na tla. Po skoraj dveh mesecih od nesreče so preiskovalci prišli do zaključka, da je bila za nesrečo kriva človeška napaka. Eden od pilot je namreč pri vzletu pritisnil na zavoro, zaradi česar letalo ni moglo hitro doseči prave višine in je posledično zadelo anteno, ki je bila visoka približno tri metre. Dotik je poškodoval levo krilo letala Yak-42, ki je izgubilo nadzor ter strmoglavilo. Pri končnem poročilu nesreče so še navedli, da ne vedo, kateri od pilotov je naredil to napako, vendar so po obdukciji pri enemu našli presenetljive rezultate. V krvi naj bi namreč zaznali fenobarbital. Omenjeno zdravilo ima vpliv na centralni živčni sistem in ga piloti ne smejo jemati. Kasneje so ugotovili, da je imel ko-pilot težave z refleksi noge že od leta 2000, medtem ko so se mu težave na roki pojavile pet let kasneje.

Ne spreglejte