Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 5. 2017,
11.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

liga NHL Pittsburgh Penguins Stanleyjev pokal Nashville Predators

Ponedeljek, 29. 5. 2017, 11.45

6 let, 6 mesecev

Le še zadnje dejanje

Pittsburgh po ubranitev naslova proti presenečenju končnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Nashville Predators | Foto Reuters

Foto: Reuters

V noči na torek se bo začelo še zadnje dejanje sezone najkakovostnejše hokejske lige na svetu. Nasproti si bodo stali aktualni prvaki, hokejisti Pittsburgh Penguins, in presenečenje sezone Nashville Predators. Med Predatorji še nihče nikoli ni bil prvak lige NHL, še več, izkušnje s finalom ima le kapetan Mike Fisher, ki ga je okusil pred desetletjem. Moštvi sta se v tej sezoni srečali dvakrat, vsakemu je pripadla ena zmaga. Zmagovalec sezone bo tisti, ki bo prvi zbral štiri zmage.

Letošnji finalni par bi pred sezono le redkokdo napovedal pravilno. Morda le kakšen največji zanesenjak iz ameriške prestolnice glasbe. Da bodo Pingvini iz Pittsburgha branili naslov, sicer ni presenetljivo, je pa toliko bolj njihov nasprotnik.

Le najbolj goreči privrženci Nashvilla so upali sanjati, da bodo njihovi ljubljenci prvič v zgodovini v finalu najmočnejše hokejske lige na svetu. Aprila so bili na trnih in iz tekme v tekmo pogledovali proti lestvici ter upali, da se jim bo sploh uspelo uvrstiti v končnico. Na koncu se je le izšlo. Dobili so tisto, na kar so zaman upali tudi Kralji Anžeta Kopitarja. Zadnji so se s posebnim povabilom (wild-card vstopnico) prebili v izločilne boje.

Renesansa v končnici

Chicago so v prvem krogu končnice odpravili s 4:0 v zmagah. | Foto: Reuters Chicago so v prvem krogu končnice odpravili s 4:0 v zmagah. Foto: Reuters

Tam so doživeli renesanso že v prvem krogu. Najprej so naleteli na najboljše moštvo zahodne konference sezone Chicago Blackhawks, ki vselej spada med ožje favorite za naslov prvaka. A prvaki iz leta 2015 niso bili dorasel tekmec. Predatorji so jih izločili na najhitrejši mogoč način (s t. i. metlo), s 4:0 v zmagah.

V konferenčnem polfinalu so se srečali z moštvom St. Louis Blues, ga izločili s 4:2 in tako pisali zgodovino. Prvič v dveh desetletjih so se prebili v konferenčni finale, med štiri najboljša moštva. Tam pa se njihova zgodba še ni končala. Na zadnji stopnici pred velikim finalom so se zoperstavili še favoriziranemu Anaheimu, ga prav tako izločili s 4:2 v zmagah in postali finalisti lige NHL.

Naj predvsem uživajo

Izkušnje s finalom tega tekmovanja ima v zasedbi Nashvilla zgolj en igralec. Kapetan Mike Fisher, ki se vrača po poškodbi, je v njem igral pred natanko desetletjem. Takrat je z moštvom Ottawa Senators na koncu priznal premoč Anaheim Ducks.

Kapetan Mike Fisher je edini član Nashvilla, ki je že igral v finalu lige NHL. | Foto: Reuters Kapetan Mike Fisher je edini član Nashvilla, ki je že igral v finalu lige NHL. Foto: Reuters

"Vsem sem rekel, naj predvsem uživajo. Mislim, da je naša ekipa v končnici opravila odlično delo, zadržala trenutek na svoji strani, uživala in seveda vložila veliko truda. Fantje so iz kroga v krog postajali boljša ekipa. To me navdušuje," je dejal 36-letni veteran in dodal, da je še bolj lačen dokazovanja v finalu, kot je bil pred desetimi leti: "Sem precej starejši, bolj zrel in znam bolj ceniti vse skupaj, hkrati pa se še bolj zavedam, kako težko je priti do finala in zmagati."

Fisher pravi, da je po poškodbi pripravljen na izzive finala. S tribun ga bo spremljal prvi center Nashvilla in prvi po točkah Ryan Johansson, ki je zaradi poškodbe stegna (poškodoval se je proti Anaheimu) že pred dnevi končal sezono. Prav tako trener Peter Laviolette ne bo mogel računati na novinca Kevina Fialo. Verjame pa v svoje fante, vse od vratarja Pekke Rinneja, ki se je v končnici večkrat izkazal, do odličnega branilca P. K. Subbana (Montreal ga je poslal v Nashville), Romana Josija, Ryana Ellisa, Fisherja, Filipa Forsberga, Coltona Sissonsa, ki blesti v končnici, najučinkovitejšega v rednem delu Viktorja Arvidssona …

Prvič v zgodovini finala NHL dva v ZDA rojena trenerja

Trenerju Nashvilla Petru Laviolettu bo nasproti stal rojak Mike Sullivan. Sploh prvič v finalu lige NHL moštvi vodita v ZDA rojena stratega. | Foto: Reuters Trenerju Nashvilla Petru Laviolettu bo nasproti stal rojak Mike Sullivan. Sploh prvič v finalu lige NHL moštvi vodita v ZDA rojena stratega. Foto: Reuters

Zanimivo je, da si bosta v finalu lige NHL prvič v zgodovini nasproti stala v ZDA rojena stratega. Šele sedmič bo Stanleyjev pokal prejel ameriški strateg.

Laviolette kot glavni trener v tem tekmovanju deluje že 15 let in se je leta 2006 že veselil naslova prvaka. Na prestol je stopil z moštvom Carolina Hurricanes, pri katerem je vlogo športnega direktorja takrat opravljal Jim Rutherford, danes direktor Pittsburgh Penguins.

Na drugi strani ima Mike Sullivan manj trenerskih izkušenj, štiri leta dela kot glavni trener lige NHL. Tudi on je s svojimi varovanci že pokoril vso konkurenco – lani so v finalu premagali San Jose Sharks.

Bodo po dveh desetletjih ponovili uspeh Detroita?

Če bo Nashville lovil prvi Stanleyjev pokal, pa bodo Pittsburgh Penguins na svojem terenu v PPG Paints Areni zvečer začeli lov za petim. Pingvini lahko postanejo sedmo moštvo s toliko naslovi. Pred njimi je to uspelo Montreal Canadiens (24), Torontu(13), Detroitu (11), Bostonu (6), Edmontonu in Chicagu (5).

Leta 1992 jim je uspelo ubraniti naslov. Zdaj lahko postanejo prvo moštvo, ki bi ga ubranilo v novejši "eri", po uvedbi plačilne kapice (2005).  | Foto: Reuters Leta 1992 jim je uspelo ubraniti naslov. Zdaj lahko postanejo prvo moštvo, ki bi ga ubranilo v novejši "eri", po uvedbi plačilne kapice (2005). Foto: Reuters

Po 19 letih, ko je podvig zadnjim uspel Detroit Red Wings, lahko prvi ubranijo naslov. To jim je sicer uspelo že v letih 1991 in 1992, ko so osvojili prva Stanleyjeva pokala, druga dva sta prišla v letih 2009 in 2016. Sploh prvi lahko ubranijo naslov v eri po uvedbi plačilne kapice (2005) in se po številu naslovov v tem času izenačijo s Chicagovimi tremi.

Medsebojna obračuna v sezoni 2016/17

22. oktober: Nashville Predators : Pittsburgh Penguins 5:1
31. januar: Pittsburgh Penguins : Nashville Predators 4:2

Na poti med največje

Ob prvi dveh svetih gralih za Pittsburgh je pomembno vlogo v ekipi igral zdajšnji lastnik franšize in eden najboljših igralcev vseh časov Mario Lemiuex. Dva je osvojil kot igralec, dva kot lastnik.

Ga bosta na ledu "presegla" osrednja lika prvakov Sidney Crosby in Jevgenij Malkin, ki bi se lahko s tretjim Stanleyjem zapisala med  največje? "Veliko motivacijskih  dejavnikov je. Morda je v ozadju tudi pisanje zgodovine, a to ni nekaj, na kar bi nenehno mislil. Predvsem sem srečen, da sem spet lahko tu, da imam lepo priložnost," razmišlja kapetan.

Bosta Jevgenij Malkin in Sidney Crosby osvojila še tretji Stanleyjev pokal? | Foto: Reuters Bosta Jevgenij Malkin in Sidney Crosby osvojila še tretji Stanleyjev pokal? Foto: Reuters

Napadalec Matt Cullen pravi, da še nikoli ni videl tako motiviranega Crosbyja: "Tako odločen ni bil še med nobeno končnico. Mislim, da se odlično zaveda, v kakšnem položaju je in kaj lahko doseže. Je edinstven borec. Takih ne srečaš prav pogosto."

S tremi tekmami več

Nashville je v končnici odigral 16 tekem, Pittsburgh tri več. Pingvini, pri katerih vse bolj pomemben člen (kot lani) postaja vratar Matt Murray, so redni del končali na drugem mestu vzhodne konference.

V konferenčnem četrtfinalu so s 4:1 izločili Columbus, sledili pa sta dve tesni in izenačeni seriji. Najprej so se v finalu pred finalom pomerili z najboljšo ekipo rednega dela Washington Capitals in na odločilni sedmi tekmi končali sanje Aleksandra Ovečkina o prvem Stanleyjevem pokalu. Tudi v konferenčnem finalu so potrebovali sedem tekem – po dveh podaljških so strli še eno presenečenje sezone Ottawa Senators in se pridružili Nashvillu.

Varovanci Mika Sullivana branjenje naslova začenjajo na svojem terenu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Varovanci Mika Sullivana branjenje naslova začenjajo na svojem terenu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Moštvi bosta prvi dve tekmi odigrali v Pittsburghu, ki bi se na teren Nashvilla rad odpravil z 2:0 v zmagah. Predatorji se želijo na domačo ledeno ploskev vrniti z vsaj eno zmago. "Rezultat 1:1 v zmagah bi bil za nas odličen," pravijo pred začetkom zanje zgodovinskega finala.

Ta se bo končal, ko bo ena od ekip dosegla štiri zmage.

Ne spreglejte