Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 7. 2016,
19.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Patrick Bjorkstrand Anže Kopitar Anže Kopitar Los Angeles Kings liga NHL

Četrtek, 14. 7. 2016, 19.11

6 let, 6 mesecev

Za začetek v ligo AHL

Patrick Bjorkstrand od Medveščaka do sončne Kalifornije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Dvakratni prvak severnoameriške lige NHL Los Angeles Kings je pod svoje okrilje sprejel danskega napadalca Patricka Bjorkstranda, ki je podpisal enoletno vstopno pogodbo ELC (entry level contract). Štiriindvajsetletnik, zadnje tri sezone član Medveščaka, bo sezono sicer začel v AHL, kjer imajo Kralji svojo podružnico.

Zadnje tri sezone si je Patrick Bjorkstrand kruh služil pri Medveščaku, v prihodnje bo drsal na drugi strani Atlantika. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zadnje tri sezone si je Patrick Bjorkstrand kruh služil pri Medveščaku, v prihodnje bo drsal na drugi strani Atlantika. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Razvojni tabor v ligi NHL bo Patricku Bjorkstrandu zagotovo ostal v lepem spominu. Ogledniki Los Angeles Kings so namreč v 24-letniku prepoznali potencial, ki bi morda v prihodnosti lahko zaigral v najkakovostnejši hokejski ligi. Po informacijah insiderja Kraljev Rona Jonsona se je kalifornijska franšiza z Dancem dogovorila za enoletno sodelovanje. Gre za t. i. prvo pogodbo novinca v ligi NHL (entry level contract), ki bi mu lahko prinesla bruto 667.500 ameriških dolarjev (dobrih 600 tisoč evrov).

Še nikoli čez lužo, a že s Kopitarjem

Bjorkstrand, zadnja leta stalni član danske reprezentance, zadnje tri sezone pa član zagrebškega Medveščaka, naj bi prepričal z mešanico hitrosti, značaja in poguma. Zanj bo to prva hokejska izkušnja na drugi strani Atlantika, na drugačno velikost igralne površine pa se bo začel navajati v ligi AHL, kjer ima moštvo Los Angeles Kings podružnico Ontario Reign. Zadnja leta je nepogrešljiv del danske reprezentance. preden se je preslil k Medveščaku, je igral pri švedski Mori, kjer sta bila del sezone 2012/13 njegova soigralca brata Kopitar.
 | Foto: Vid Ponikvar Zadnja leta je nepogrešljiv del danske reprezentance. preden se je preslil k Medveščaku, je igral pri švedski Mori, kjer sta bila del sezone 2012/13 njegova soigralca brata Kopitar. Foto: Vid Ponikvar

Ali bo zaigral tudi z novim kapetanom Kraljev, bo treba počakati. Je pa zanimivo, da je krilni napadalec, ki ima tako danski kot ameriški potni list, že igral z Anžetom Kopitarjem, in sicer v času stavke v ligi NHL v sezoni 2012/13, ko je v dresu švedske More drsal tudi Gašper Kopitar.

Brat že v NHL, oče pred kratkim v ligi EBEL

Patrickov mlajši brat, 21-letni Oliver že ima izkušnje z ligo NHL. V zadnji sezoni je za Columbus Blue Jackets odigral 12 tekem. Tudi oče je vpet v hokej. Kdor spremlja ligo EBEL, se bo spomnil tudi očeta Todda Bjorkstranda, ki je v zadnjem času poveljeval Gradcu, a po seriji slabih rezultatov je moral samovoljni Američan trenerski stolček prepustiti Ivu Janu.

Kralji so sodelovanje podaljšali še s trojico, ki bo prihodnjo sezono začel v ligi AHL, in sicer v z vratarjem Jackom Campbellom, branilcem Derekom Forbotom in napadalcem Nicom Dowdom.

Las Vegas z Georgeom McPheejem

George McPhee (levo) je generalni direktor novinca v ligi NHL Las Vegasa, ki se bo največji klubski sceni pridružil v sezoni 2017/18. McPhee je v svojem prvem letu direktovanja pri Washington Capitals dočakal finale lige NHL. Bill Foley (desno) je lastnik nove franšize. | Foto: Guliverimage/Getty Images George McPhee (levo) je generalni direktor novinca v ligi NHL Las Vegasa, ki se bo največji klubski sceni pridružil v sezoni 2017/18. McPhee je v svojem prvem letu direktovanja pri Washington Capitals dočakal finale lige NHL. Bill Foley (desno) je lastnik nove franšize. Foto: Guliverimage/Getty Images

Novinec iz Las Vegasa, ki bo nastopanje v ligi NHL začel v sezoni 2017/18, še nima logotipa ali vzdevka, ima pa generalnega direktorja. To je postal George McPhee.

"Naša misija je jasna: zgradili bomo organizacijo in ekipo, na katero bodo ljudje v Nevadi in Las Vegasu ponosni. To bomo naredili hitro in ciljamo na Stanleyjev pokal," je prepričan McPhee, ki je bil eden od sedmih kandidatov za omenjeni položaj.

McPhee je bil generalni direktor Washingtona med letoma 1997 in 2014, ko so ga razrešili dolžnosti. Septembra 2015 je sprejel naloge posebnega svetovalca pri New York Islanders. V svoji prvi sezoni pri Washingtonu je v finalu njegova ekipa v štirih tekmah izgubila proti Detroitu.

Novi operativec kluba iz Las Vegasa se je ob tem dotaknil še nove dvorane in treningov prostorov. "Menim, da bodo mnogi želeli igrati pri nas. Veliko bomo ponudili. Dvorana bo bajna. Videl sem, kakšni bodo prostori za trening, izjemni bodo za igralce, da se razvijajo," pravi McPhee in dodaja, da bi lahko v začetku oktobra razkril vzdevek in logotip nove ekipe, ki bo v ligi NHL začela igrati v sezoni 2017/18, ekipo pa bo začela izbirati junija prihodnje leto.

STA

Ne spreglejte