Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 9. 2016,
18.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

Olimpijske kvalifikacije Nik Zupančič slovenska hokejska reprezentanca hokej

Nedelja, 4. 9. 2016, 18.17

6 let, 6 mesecev

Olimpijske kvalifikacije, Minsk, 3. dan

Drama in olimpijske igre pripadle Sloveniji!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Slovenska hokejska reprezentanca je na odločilnem srečanju olimpijskih kvalifikacij v Minsku po kazenskih strelih s 3:2 premagala Belorusijo in se drugič v zgodovini samostojne Slovenije uvrstila na olimpijske igre. Te bodo leta 2018 v Pjongčangu, kjer se bodo v skupini pomerili z ZDA, Rusijo in Slovaško. Prvič se je Sloveniji uspelo na OI uvrstiti pred tremi leti v Vojensu.

Takole so si risi skočili v objem, ko je Rok Tičar zadel zmagoviti zadetek. | Foto: Takole so si risi skočili v objem, ko je Rok Tičar zadel zmagoviti zadetek.

Slovenski selektor Nik Zupančič pred tekmo, za katero hokejisti trenirajo in živijo, ni spreminjal peterk, prav tako ne zanesljivega vratarja Gašperja Krošlja. Na drugi strani pa so Belorusi ostali brez prvega vratarja Kevina Lalanda, ki se že pred petkovo tekmo s Poljsko ni počutil najbolje, tako da ga selektor Dave Lewis sploh ni uvrstil v postavo, med vratnici pa je postavil 22-letnega Mikhaila Karnaukhova. 

Tičar v minuti dvakrat v polno

Če se je prva tretjina končala brez zadetka, pa se je druga začela odlično za rise, ki se jim je kaj hitro ponudila priložnost za zadetek z dvema igralcema več. Belorusko darilo je izkoristil Rok Tičar, ki je po podaji Kopitarja z bližine gola ugnal Karnaukhova. Dobro minuto zatem se je pred nasprotnikovim vratarjem sam znašel Žiga Jeglič. Plošček mu je ušel, beloruski vratar ga je odbil le do Tičarja, ta pa je dosegel še drugi zadetek.

Belorusi po Kranjčevi poškodbi spremenili potek srečanja Izkušeni branilec Aleš Kranjc je ob koncu druge tretjine okrvavljen zapustil ledeno ploskev. V obraz ga je z drsalko zadel Andrej Stas. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Izkušeni branilec Aleš Kranjc je ob koncu druge tretjine okrvavljen zapustil ledeno ploskev. V obraz ga je z drsalko zadel Andrej Stas. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenci so držali pomembno prednost in uspešno zdržali dve minuti z igralcem manj. Nato pa je prišla črna 37. minuta, ko je na ledeni ploskvi obležal branilec Aleš Kranjc, led pa je zalila kri. Andrej Stas ga je ob padcu z drsalko zadel v obraz, Kranjc pa je potreboval zdravniško pomoč in predčasno končal tekmo.

Predčasna nekajminutna prekinitev je zaradi čiščenja krvi bolj koristila gostiteljem, ti so izkoristili nezbranost Zupančičeve čete, na katero je zagotovo vplivala Kranjčeva poškodba, in popolnoma spremenili potek srečanje. Po dobljenem sodniškem metu v napadalni tretjini so prek Andreja Stepanova hitro znižali in na odmor odšli z 1:2.

Urbas ni izkoristil kazenskega strela, Stepanov izsilili podaljšek

V zadnjem delu je imel najlepšo priložnost Jan Urbas, ki so ga Belorusi med drvenjem proti golu nepravilno ovirali, Cerkničan pa si je priigral kazenski strel, a ni uspel zadeti. V živčnem nadaljevanju je moral na kazensko klop Miha Verlič, kar so domačini izkoristili, pokritega Krošlja je za izenačenje premagal Stepanov in postavil rezultat rednega dela (2:2).

Tičar odločil loterijo, risi potujejo v Pjongčang

Najkoristnejši igralec srečanja Rok Tičar je v rednem delu dvakrat zadel, nato pa v loteriji prispeval še zmagoviti zadetek. | Foto: Hokejska zveza Slovenije Najkoristnejši igralec srečanja Rok Tičar je v rednem delu dvakrat zadel, nato pa v loteriji prispeval še zmagoviti zadetek. Foto: Hokejska zveza Slovenije

V podaljšku, v katerem so igrali tri na tri in v katerem se je z izjemno obrambo Geoffu Plattu izkazal slovenski vratar Krošelj, zadetka ni bilo, tako da so o potniku na OI odločali kazenski streli. Po zadetkih Kopitarja in najkoristnejšega igralca tekme Roka Tičarja se Slovenija veseli druge uvrstitve na OI!

Danci so se poslovili z zmago nad Poljaki

Na zgodnjepopoldanski tekmi sta se udarili že pred tekmo odpisani Danska in Poljska, Skandinavci so se od turnirja poslovili z zmago s 5:2 in tretjim mestom.

Kvalifikacije za OI, Minsk*:

Nedelja, 4. september:
Belorusija : Slovenija 2:3* (0:0, 1:2, 1:0, 0:0, 0:1)
0:1 Tičar (Kopitar, PP2, 22.), 0:2 Tičar (Jeglič, Robar, PP1, 23.), 1:2 Stepanov (Kovyrshin, Kulakov, 39.) , 2:2 Stepanov (Bailen, S. Kostitsin, 52. PP1), 2:3 Tičar (KS)

PP2-zadetek z dvema igralcema več
PP1 - zadetek z igralcem več
*kazenski streli
MVP: Rok Tičar

Postava Slovenije: Krošelj, Kristan; Kovačević, Repe, Urbas, A. Kopitar, Ž. Pance; Robar, Gregorc, Sabolič, Tičar, Jeglič; Kranjc, Vidmar, Verlič, Muršak, Ograjenšek; Štebih, Kuralt, Pem, Mušič, M. Rodman. Selektor: Nik Zupančič

Postava Belorusije: Karnaukhov, Kulbakov; Gotovets, Bailen, A. Kostitsin, S. Kostitsin, Gavrus; Jevenko, Graborneko, Platt, Stas, Linglet; Stasenko, Lisovets, Kulakov, Stepanov, Kovjršin; Khenkel, Pavlovich, Kitarov, Lopachuk, Volkov. Selektor: Dave Lewis.

Poljska : Danska 2:5 (1:1, 0:2, 1:2)
0:1 Storm 4., 1:1 Kalinowski 14., 1:2 Boedker 26., 1:3 P. Larsen 36. (PP), 1:4 Ehlers 43., 2:4 Urbanowicz 51., 2:5 Madsen 53.

Lestvica:

1. Slovenija  3  tekme -  8 točk
..................................................
2. Belorusija 3  - 7
3. Danska     3  -  3
4. Poljska    3  -  0

*Vstopnico za OI si zagotovi le zmagovalec kvalifikacijskega turnirja.

 

V Pjongčangu "ponovitev" Sočija, v skupini z ZDA, Rusijo in Slovaško:

Slovenci se bodo na OI pomerili z ZDA, Rusijo in Slovaško. | Foto: Reuters Slovenci se bodo na OI pomerili z ZDA, Rusijo in Slovaško. Foto: Reuters

Skupine OI Pjongčang ( 9.–​25. februar 2018):

- skupina A; Kanada, Češka, Švica, Južna Koreja;
- skupina B: Rusija, ZDA, Slovaška, Slovenija*;
- skupina C: Švedska, Finska, Norveška, Nemčija.

*Slovenija se je z istimi reprezentancami pomerila tudi na OI v Sočiju.

 

Kdo je na kvalifikacijah za OI v Minsku zastopal slovenske barve?

Vratarji (3): Robert Kristan (brez kluba), Gašper Krošelj (brez kluba), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg)

Branilci (7): Blaž Gregorc (Hradec Kralove), Luka Vidmar (brez kluba), Mitja Robar (KAC Celovec), Miha Štebih (Slavija Praga), Sabahudin Kovačević (brez kluba), Jurij Repe (Kladno), Aleš Kranjc (Sij Acroni Jesenice)

Napadalci (13): Anže Kopitar (LA Kings), Jan Muršak (CSKA Moskva), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava), Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg), Marcel Rodman (Dresnder Eislowen), Jan  Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak), Anže Kuralt (Grenoble), Ken Ograjenšek (Graz 99ers), Aleš Mušič, Nik Pem (oba HDD Olimpija Ljubljana), Žiga Pance (KAC Celovec)

Selektor: Nik Zupančič, pomočnik selektorja: Aleš Burnik (videoanalitik), trener vratarjev: Gaber Glavič

Ne spreglejte