Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 9. 2016,
4.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

hokej slovenska hokejska reprezentanca risi Olimpijske kvalifikacije Nik Zupančič Anže Kopitar Anže Kopitar

Petek, 2. 9. 2016, 4.55

6 let, 6 mesecev

Pred tekmo Slovenije in Danske

Drugi del misije Minsk: Slovenci nad ranjene NHL-ovce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Slovenija Danska | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovensko hokejsko reprezentanco po visoki četrtkovi zmagi nad Poljsko (6:1) ob 14. uri čaka zahtevnejši tekmec. Nasproti ji bodo stali Danci, ki jih je slovenski selektor pred turnirjem označil za glavne favorite, čeprav se jim prvi obračun ni izšel po željah – proti domačinom so izgubili z 2:5.

Prvo oviro olimpijskih kvalifikacij v beloruski prestolnici so varovanci Nika Zupančiča uspešno preskočili. Poljaki niso bili dorasel tekmec Anžetu Kopitarju in druščini, ki sta zmagala s petimi zadetki razlike. Slovenski tabor je bil z rezultatom zadovoljen, manj pa z igro. Predvsem v drugi in zadnji tretjini, ko so se prikradle napake, ki jih proti Dancem danes ne bo smelo biti. Skandinavci jih bodo namreč znali kaznovali veliko hitreje, opozarja Kopitar.

"Lahko smo zadovoljni z rezultatom, ne pa tudi z igro. Naredili smo preveč napak v obrambni tretjini. Upam, da bomo to popravili do naslednje tekme in igrali bolje," je tudi kapetan Jan Muršak po zmagi nad Poljaki s prstom pokazal na obrambo, ki jo bo treba do tekme z Danci izboljšati.

Danska izbrana vrsta, v kateri je osem hokejistov lige NHL, je za razliko od slovenske turnir odprla s presenetljivo visokim porazom. Zanimivo bo videti, kako se bo na poraz z 2:5 odzvala ranjena četa Jana Karlssona, ki proti Belorusom ni imela razpoloženega vratarja, danes pa nujno potrebuje zmago, v nasprotnem primeru bo zanjo konec upov na OI. Član Toronto Maple Leafs Frederik Andersen je zaustavil le 16 strelov od 20. Je bil pa zato bolj razpoložen Gašper Krošelj (19 obramb), ki bo po Zupančičevih besedah začel tudi proti Dancem.

Vojens Dance še boli

Takole so se februarja 2013 po zmagi nad Danci v Vojensu risi veselili premierne uvrstitve na OI. | Foto: Drago Cvetanovič Takole so se februarja 2013 po zmagi nad Danci v Vojensu risi veselili premierne uvrstitve na OI. Foto: Drago Cvetanovič

Reprezentanci sta se do zdaj srečali 26-krat, risi so zmagali devetkrat, 14-krat so bili boljši nasprotniki, trikrat pa sta se razšli brez zmagovalca.

V olimpijskih kvalifikacijah sta palice zadnjič prekrižali pred tremi leti v Vojensu, ko so si Slovenci po zmagi z 2:1 prvič v zgodovini zagotovili olimpijske igre, za Dance pa je bilo konec upov na OI. Če bodo tudi danes uspešnejši naši oklepniki, bodo Nordijci že krog pred koncem brez možnosti za Pjongčang.

Zadnji medsebojni obračun sega v lanski maj, ko so risi na SP slavili tesno zmago (1:0).

Vse dozdajšnje tekme Slovenije in Danske*:

26 tekem: 9 zmag, 14 porazov Slovenije in trije remiji
Razmerje danih in prejetih zadetkov: 67:87

*Statistika Hokejske zveze Slovenija in dr. Andreja Stareta

Odločitev bo padla v nedeljo

Na drugi tekmi dneva v Minsku se bodo Belorusi zoperstavili Poljakom, s katerimi ne bi smeli imeti večjih težav.

V soboto sledi prost dan, potnik na olimpijske igre v Pjongčang – vozovnico bo prejel le zmagovalec turnirja – pa bo znan v nedeljo, ko se bosta najprej udarili Danska in Poljska, ob 16. uri pa še Slovenija in Belorusija.

Kvalifikacije za OI, Minsk*:

Petek, 2. september:
14.00 Slovenija – Danska
18.00 Belorusija – Poljska

Nedelja, 4. september:
12.00 Poljska – Danska
16.00 Belorusija – Slovenija
 

Lestvica:

1. Slovenija  1  tekma -  3 točke
2. Belorusija 1  -  3
3. Danska     1  -  0
4. Poljska    1  -  0

*Vstopnico za OI si zagotovi le zmagovalec kvalifikacijskega turnirja.

 

 

Kdo na kvalifikacijah za OI v Minsku zastopa slovenske barve?

Vratarji (3): Robert Kristan (brez kluba), Gašper Krošelj (brez kluba), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg)

Branilci (7): Blaž Gregorc (Hradec Kralove), Luka Vidmar (brez kluba), Mitja Robar (KAC Celovec), Miha Štebih (Slavija Praga), Sabahudin Kovačević (brez kluba), Jurij Repe (Kladno), Aleš Kranjc (Sij Acroni Jesenice)

Napadalci (13): Anže Kopitar (LA Kings), Jan Muršak (CSKA Moskva), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava), Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg), Marcel Rodman (Dresnder Eislowen), Jan  Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak), Anže Kuralt (Grenoble), Ken Ograjenšek (Graz 99ers), Aleš Mušič, Nik Pem (oba HDD Olimpija Ljubljana), Žiga Pance (KAC Celovec)

Ne spreglejte