Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 9. 2012,
1.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 15. 9. 2012, 1.11

8 let

Olimpijini gladiatorji obglavili zagrebške

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Edinstven hokejski spektakel na svetu se je začel s skoraj dvourno zamudo, na zahtevni igralni ploskvi pa so se bolje znašli hokejisti Olimpije, ki so se po napeti tekmi veselili zmage s 3:2.

Izpad elektrike v noči na četrtek in vremenske razmere na dan tekme so na ledeni ploskvi v puljski Areni pustili večje posledice, kot so pričakovali organizatorji. Obračun bi se moral začeti ob 21. uri, vendar pa so takrat igralci na ledeno ploskev prišli v ogrevalnih kratkih hlačah in se sami prepričali, v kakšen stanju je led. In ta ni bil v najboljšem. Bil je neraven, voda je ostajala na ploskvi, tako da je bil neprimeren za igro. Zaradi zapletov se je ogrevanje prestavilo na 22.15, po koncu pa so na led prišli predstavniki obeh klubov kot tudi lige, ki so se odločili, da se obračun vseeno začne. Organizatorji so z začetkom pohiteli, saj po koncu ogrevanja ni bilo gladilca ledu, kot je to običajno.

Tudi na tretji tekmi povedli

Hitro je postalo jasno, da bo igralcem obeh ekip ledena ploskev predstavljala težave, plošček je namreč odskakoval, prav tako pa se je na mestih, kjer je bila voda, tudi zaustavljal. Vseeno so se gostje nekoliko bolj znašli, bili za odtenek več v napadalni tretjini in tudi prvi prišli do strela na gol, tega je sprožil Andrew Thomas. Na drugi strani so domači oklepniki do prvega neposrednega strela na vrata Olimpije prišli v deveti minuti, ko so imeli igralca več. Hitro po izteku kazni je moral na klop še Žiga Grahut. Branilcu iz Celja je hokejist Medveščaka blokiral strel in se zapodil v samostojni prodor, a ga je ljubljanska enajst ujela in zaustavila s prekrškom. Še pred iztekom kazni je na kazensko klop moral tudi član ''medvedov''.

Olimpija je nato nadaljevala tradicijo iz uvodnih srečanj EBEL, prišla je do vodstva. Iz hitrega protinapada, kjer je sodelovala celotna napadalna trojka, Brock McBride, Jaka Ankerst in Chris D'Alvise, je slednji prišel do strela, Robert Kristan je poizkus obranil, vendar pa si je v nadaljevanju Michael Ratchuk pred vrati izboril plošček in poskrbel za vodstvo. Več kot 7.000 navijačev sta v 15. minuti na noge dvignila Andy Sertich in Scott Freeman, ki sta poskrbela za boksarski vložek in si prislužila pet minut kazni.

V obrambi pametno, v napadu učinkovito

Na začetku druge tretjine so gladiatorji iz Slovenije izvedli dva hitra protinapada, pri prvem je Thomasu Kristan obranil strel, v drugo pa se Matej Hočevar ni odločil za strel in priložnost je splavala po vodi. Sledil je še nevaren strel Mihe Pesjaka, nato pa so prišle minute domačih oklepnikov. Najprej je iz protinapada zapretil Adam Miller, na mestu je bil Jerry Kuhn. Slednji se je nedolgo zatem izkazal še nekajkrat, med drugim tudi z dvema zaporednima obrambama, tako da je rezultat ostal nespremenjen.

''Zeleno-beli'' so bili znova na preizkušnji v 30. minuti, ko so imeli igralca manj na ledu, a uspeli ohraniti mrežo nedotaknjeno. Ratchuk je ob vrnitvi iz kazenske klopi prišel do ploščka, ga podal do Freemana, ki je preigral dva igralca, na koncu pa matiral še Kristana. Igralci Olimpije so še naprej pametno in učinkovito zapirali nevtralno tretjino in onemogočali domačim, da bi si pripravljali resnejše priložnosti. Če pa so do te že prišli, pa je bil na mestu Kuhn. ''Zmaji'' so imeli proti koncu drugega dela igre nekaj časa dva igralca več, kar pa niso uspeli spremeniti v zadetek. Vseeno pa se je mreža ''medvedov'' še enkrat zatresla, odbitek je vanjo potisnil Ankerst.

''Medvedi'' streljali iz vseh položajev

V zadnji tretjini so domači zaigrali nekoliko drugače, začeli so namreč streljati iz vseh položajev. Ameriški čuvaj mreže je hitro zbral nekaj obramb, v 44. minuti pa le moral prvič po plošček v svojo mrežo. Z natančnim strelom ga je matiral Tomislav Zanoski. Pritisk ''medvedov'' se je nadaljeval tudi po doseženem golu, hitro je prišel tudi ''power-play'', ki je ostal neizkoriščen. Izbrancem finskega stratega je nato uspelo vzpostaviti ravnotežje na igrišču, do priložnosti so začeli prihajati tudi sami, vendar je bil Kristan bolj pazljiv.

Medveščak se je v 48. minuti povsem vrnil v igro, z leve strani je po tleh strel sprožil Sasa Martinovic, odbitek je v mrežo pospravil Adam Naglich. Sledil je igralec več na strani gostov, vendar so bile še pred koncem moči izenačene, saj je moral na kazensko klop tudi Damjan Dervarič. In pred iztekom ''power-playa'' se je z dvema izjemnima obrambama izkazal Kuhn. Hrvaški hokejisti so narekovali ritem in iskali pot do izenačujočega zadetka, gostje pa so se branili in skušali pošiljati plošček iz obrambne tretjine, sami pa priložnosti iskali prek protinapadov. Zadnji dve minuti sta bili peklenski za Olimpijo, Medveščak je iz vrat potegnil Kristana, v polje je prišel šesti igralec. Sedemnajst sekund pred koncem je moral na klop še Dervarič, domači so imeli kar dva igralca več, a je Kuhn zaustavil vse poizkuse in bil med junaki srečanja.

Ne spreglejte