Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 2. 2017,
13.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

HDD Olimpija liga EBEL Marko Popovič Zoran Janković Aleš Mušič

Sreda, 22. 2. 2017, 13.00

6 let, 7 mesecev

Novo leto, stara zgodba

Olimpijin deja vu in upanje na boljši jutri #infografika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
HDD Olimpija Bolzano liga EBEL | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Daleč je že leto 2012, ko so navijači Olimpije zadnjič spremljali svoje moštvo v končnici lige EBEL. Ta letos za zmaje, ki se še naprej vrtijo v začaranem krogu, spet ni bila dosegljiva. Pa prihodnost? Kljub optimističnim tonom s tivolskih hodnikov je še zavita v meglo.

Za ljubljanskim hokejskim društvom je desetletje sodelovanja v razširjenem avstrijskem prvenstvu. Če so lahko privrženci Olimpije v prvi polovici druženja svojega moštva v ligi EBEL trikrat spremljali končnico (v sezoni 2007/08 celo finale), so v drugi polovici zaman upali na izločilne boje. Po letu 2012 se je namreč tekmovanje za zeleno-beli tabor končalo še pred četrtfinalom, ogenj iz ust zmajev pa je od takrat iz leta v leto pojenjal.

Preteklost se ponavlja

Adis Alagić je bil prvi, ki je predčasno zapustil zmaje.  | Foto: Morgan Kristan / Sportida Adis Alagić je bil prvi, ki je predčasno zapustil zmaje. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Olimpiji tudi pravkar končana sezona ne daje optimizma, ne z rezultatskega ne z organizacijskega vidika. Res da ji prvič po sezoni 2013/14 ni pripadlo zadnje mesto, končala je na 11., a to bo bolj slaba tolažba v pisarniških bojih in pri stremljenju k spremembam, ki sledita.

Da se bodo stvari spremenile, so na Celovški 25 obljubljali že pred časom, a se je težavna zgodba, ki se ne ujema s profesionalizmom, ponovila. Denarja kronično primanjkuje, ljudi v organizaciji je za težnjo po profesionalnem ustroju premalo, nekateri igralci so spet predčasno potegnili križ čez Olimpijo in šli na bolje.

Med sezono so ji v slovo po vrsti pomahali Adis Alagić, Anže Ropret, Kristaps Bazevics, Jonathan Harty, Chris Langkow, Sebastjan Hadžič in na koncu še Nik Pem. Odšli niso le igralci, poslovil se je tudi športni direktor, pomočnik trenerja in vodja kipe Jože Kovač. V nevzdržnih razmerah, kot je dejal, ni želel več delati.

Vodja ekipe, športni direktor, pomočnik trenerja Jože Kovač se je poslovil zaradi razmer, v katerih ni želel več delati. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Vodja ekipe, športni direktor, pomočnik trenerja Jože Kovač se je poslovil zaradi razmer, v katerih ni želel več delati. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Boj pred vse manj gledalci

Tistim, ki so ostali in vztrajali v težkih pogojih, bojevitosti na večini tekem ne gre očitati. Ob iskanju pozitive so zagotovo svetla točka mladi, ki si nabirajo prepotrebne izkušnje v kakovostni ligi. A z neizkušenim kadrom je v tekmovanju, v katerem mnogi ob izkušenih domačinih stavijo na kakovostne Severnoameričane, utopično pričakovati konkurenčno moštvo (Olimpija je sezono končala z razmerjem v danih in prejetih zadetkih – 121) kje višje od spodnjih mest spodnjega doma.

Da bo treba prikazati večjo konkurenčnost, če želijo ostati v ligi EBEL, se zavedajo tudi v klubu. Prav tako bo treba napolniti tribune, ki so iz sezone v sezono vse bolj skromno obiskane.

Gledalcev v Tivoliju je iz sezone v sezono manj. Olimpijo spremljajo le še najvztrajnejši. | Foto: Grega Valančič/Sportida Gledalcev v Tivoliju je iz sezone v sezono manj. Olimpijo spremljajo le še najvztrajnejši. Foto: Grega Valančič/Sportida

Uradno 599 preštetih gledalcev v povprečju na domačo tekmo ni voda na mlin pri prepričevanju vodilnih tekmovanja, da klub ostane v njem. Naslednji z najnižjo domačo obiskanostjo je Innsbruck, z dobrimi 2.100 gledalci. Olimpijo si je na 27 tekmah v Tivoliju ogledalo zgolj 16.195 gledalcev, toliko jih najbolje obiskani Linz doseže na štirih tekmah (125.790 gledalcev si je v tej sezoni ogledalo 27. domačih tekem Linza).

Podrobnejšo statistiko Olimpijinih sezon si lahko ogledate v spodnji infografiki

 

Župan jim daje novo upanje

Zoran Janković ljubljanskemu društvu daje upanje. | Foto: Ana Kovač Zoran Janković ljubljanskemu društvu daje upanje. Foto: Ana Kovač

Vodstvo lige zahteva, da v društvu poplačajo vse zaostale obveznosti do igralcev in trenerskega štaba. Pričakujejo tudi večjo profesionalnost. Ta se začne že pri na videz majhnih stvareh. Uradna spletna stran je vse prevečkrat zaspala, obveščanje sedme sile ni bilo zgledno …

Kako bo liga EBEL, ki se bo v nedeljo prevesila v izločilne boje, videti v prihodnosti, še ni znano. Ni skrivnost, da z vrnitvijo simpatizira Medveščak, pomisleke o nadaljnjem sodelovanju naj bi imela Znojmo in Bolzano.

Pri Olimpiji verjamejo, da jih čakajo pozitivne spremembe. Trener Bojan Zajc je prepričan, da obljube niso prazne, da bodo kmalu zapisane črno na belem in tudi izpolnjene. Upanje jim je dal ljubljanski župan Zoran Janković, ki se je aktivneje vključil v reševanje začaranega hokejskega kroga. Pomoč z mestne občine je po besedah v klubu že prišla in še bo.

V boljši jutri – na vidiku naj bi bil generalni sponzor, spremembe v upravnem odboru, organizaciji kluba – verjame tudi kapetan Aleš Mušič, ki je spoznal tako veselje kot grenkobo zelenega dresa.

"Glede na to, da je župan vstopil v taki vlogi, vsi verjamemo, da se bodo stvari spremenile. Bomo pa videli v kratkem, kako bo vse skupaj," razmišlja kapetan Olimpije Aleš Mušič. | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Glede na to, da je župan vstopil v taki vlogi, vsi verjamemo, da se bodo stvari spremenile. Bomo pa videli v kratkem, kako bo vse skupaj," razmišlja kapetan Olimpije Aleš Mušič. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Zdaj ko se je vključil župan, verjamem veliko bolj, kot sem verjel prej. Če ne bi povsem verjel, bi že končal z vsem skupaj. Ko sem se vrnil, sem dobil, za kar sem se takrat dogovoril (Mušič na začetku sezone zaradi nekaterih neporavnanih računov ni igral, op. a.). Tisto je zdaj končano, za letošnjo sezono pa še čakamo. Kot pravim, glede na to, da je župan vstopil v taki vlogi, vsi verjamemo, da se bodo stvari spremenile. Bomo pa videli v kratkem, kako bo vse skupaj," ob tem pravi 34-letni kapetan.

Ta bo imel zdaj nekaj dni počitka, nato pa bo s soigralci začel priprave na končnico državnega prvenstva, ki je predvidena za drugo polovico marca.

Ne spreglejte