Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 12. 2016,
12.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca nagrada risi Nik Zupančič športnik leta hokej svetovno prvenstvo v hokeju Pariz in Koln 2017

Petek, 16. 12. 2016, 12.44

6 let, 6 mesecev

Selektor hokejske reprezentance o uspešnem letu

Cilj Nika Zupančiča: Obstati med elito, morda celo več sezon zapored

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

"Vesel sem zaradi fantov. Njihovi pogledi in iskre v očeh ob uspehu so zame največ vredne. To poplača ves trud," je na novo uspešno leto slovenske hokejske reprezentance, športne ekipe leta, ponosen njen selektor Nik Zupančič. Ta bo del priprav na izpolnitev naslednjega cilja – obstanka v eliti – s svojimi varovanci opravil v Rusiji, kjer se bo Slovenija pomerila tudi z zbornajo komando.

Selektor slovenske hokejske reprezentance Nik Zupančič je ponosen na leto 2016. Njegovi varovanci so se vrnili v elito in se še drugič zapored uvrstili na olimpijske igre. | Foto: Bobo Selektor slovenske hokejske reprezentance Nik Zupančič je ponosen na leto 2016. Njegovi varovanci so se vrnili v elito in se še drugič zapored uvrstili na olimpijske igre. Foto: Bobo

Še tretjič v zadnjih štirih letih, sicer pa petič v zgodovini, je ekipa leta Slovenije po izboru Društva športnih novinarjev postala hokejska reprezentanca. Kolektiv oklepnikov je prepričal z drugo zaporedno uvrstitvijo na olimpijske igre, kjer bo leta 2018 poskušal ponoviti pravljico iz Sočija, ko se je uvrstil v četrtfinale in tekmovanje petih krogov končal na sedmem mestu.

"Ta nagrada je, sploh ker smo jo osvojili večkrat v zadnjih letih, lepo priznanje za trdo delo. V prvi vrsti fantov, saj so oni tisti, ki stojijo na ledeni ploskvi, pa tudi trenerjev. Vesel sem zaradi fantov. Njihovi pogledi in iskre v očeh ob uspehu, kot je bil ta na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Minsku, so zame največ vredni. To poplača ves trud, vse neprespane noči, analize nasprotnikov in podobne stvari. Bolj kot zase sem vesel zanje," po prejemu priznanja za najboljšo ekipo zadovoljstva ni skrival njen selektor Nik Zupančič.

Edini cilj v Parizu je obstanek

Nekdanji slovenski hokejist, danes pa mož s taktirko Jesenic in naše izbrane vrste je bil v svoji karieri del mnogo pomembnih tekem. Kot igralec je sodeloval pri prvi uvrstitvi risov v elitni hokejski razred, kot del trenerskega štaba pa pri premierni uvrstitvi na olimpijske igre. Risi, ki jih ob znanju in kakovosti krasi močan ekipni duh, bodo drugi cilj sezone (obstanek med elito) napadali maja v Parizu. | Foto: Hokejska zveza Slovenije Risi, ki jih ob znanju in kakovosti krasi močan ekipni duh, bodo drugi cilj sezone (obstanek med elito) napadali maja v Parizu. Foto: Hokejska zveza Slovenije

"Za nas je bil to vrh našega reprezentančnega hokeja, ti fantje pa so z olimpijskimi igrami to še nadgradili," o prelomnicah slovenskega hokeja razmišlja 48-letnik, ki bo na nadgradnjo upal tudi maja. Takrat se bodo njegovi varovanci v skupinskem delu svetovnega prvenstva za obstanek med elito bojevali v Parizu. Edini cilj je, da Slovenija ostane v najkakovostnejši skupini. To ji je v osmih poskusih uspelo dvakrat, zadnjič leta 2005.

"Verjamem v obstanek. Že takoj po septembrskem uspehu v Minsku sem dejal, da je to drugi cilj letošnje sezone. Mislim, da si ti fantje to zaslužijo. Bo pa seveda to treba potrditi na ledeni ploskvi. Naredili bomo vse, da bo tako. Moramo biti optimistični in med elito poskušati obstati ne le eno sezono, ampak celo več sezon zapored."

Priprave risov na SP tudi v Rusiji

Slovenska hokejska reprezentanca bo del priprav na majsko svetovno prvenstvo opravila v Rusiji, kjer se pomerila tudi z zbornajo komando. | Foto: Reuters Slovenska hokejska reprezentanca bo del priprav na majsko svetovno prvenstvo opravila v Rusiji, kjer se pomerila tudi z zbornajo komando. Foto: Reuters

Slovenska reprezentanca se bo na SP, ki se bo začelo 5. maja, začela pripravljati v začetku aprila na Bledu. Del priprav pa bo opravila tudi v Rusiji. Z drugo zaporedno uvrstitvijo na olimpijske igre so se ji namreč odprla tudi vrata do kakovostnejših pripravljalnih nasprotnikov.

Risi bodo med pripravami odigrali šest ali sedem tekem, in sicer se bodo predvidoma 11. aprila v Celju pomerili z reprezentanco Madžarske, 15. aprila bodo na Bledu gostili izbrano vrsto Kazahstana, 18. aprila bodo v Budimpešti prekrižali palice z ekipo Madžarske, predvidoma 23. aprila pa se bodo udarili še z Italijo.

V nadaljevanju pa sledita obračuna z izbrano vrsto s še večjim slovesom – ali celo več tekem s slovitimi nasprotniki. 25. aprila bo slovenska odprava odpotovala v Sankt Peterburg, kjer bo predvidoma odigrala dve tekmi reprezentanco Ruske federacije oziroma se udeležila tamkajšnjega mednarodnega turnirja. Če bodo sodelovanje potrdili tudi Danci in Norvežani, bodo risi v Rusiji odigrali tri tekme v sklopu turnirja, v nasprotnem primeru pa se bodo dvakrat udarili z Rusi (v tej naj bi bili večinoma hokejisti do 23 let).

Nesporna kakovost, nadgrajena z ekipnim duhom

Ko si je Slovenija leta 2013 v Vojensu prvič priigrala olimpijske igre, je morda kdo od laikov še razmišljal, da jo je pač spremljala sreča, a poznavalci so že takrat vedeli, da zgolj sreča ne prinaša tekmovanja petih krogov. "Ko se uvrstiš drugič zapored, tudi laik ne more več govoriti o sreči, za tak dosežek moraš imeti znanje in kakovost," je Zupančič izpostavil nesporno kakovost svojih hokejskih izbrancev. Slovenski selektor je izkušenim članom slovenske reprezentance uspešno priključil 21-letnega Nika Pema (skrajno desno). V prihodnje bo treba zapolniti še kakšno vrzel. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenski selektor je izkušenim članom slovenske reprezentance uspešno priključil 21-letnega Nika Pema (skrajno desno). V prihodnje bo treba zapolniti še kakšno vrzel. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Ena sreča te naše reprezentance je to, da fantje igrajo v zelo močnih ligah in klubih. Njihova sezona je sicer zelo naporna, a je na zelo kakovostni ravni. Vse to znanje in kakovost prinesejo s seboj v reprezentanco, kjer piko na i postavi še ekipni duh. Če imaš vse to, lahko dosegaš takšne rezultate. Za zdaj je tako. Okostje naše ekipe je v zrelih, najboljših letih in upam, da bo še nekaj časa tako. Bo pa seveda počasi treba tudi od zadaj zapolniti kakšno vrzel," razmišlja dirigent ekipe leta.

Se mu pri tem porajajo skrbi? "Ne bom rekel, da sem prav optimističen, a morali bomo poiskati načine, kako pripeljati nove mlade nadarjene hokejiste, ki jih nedvomno imamo in ki jim je treba dati možnost."

Nujen korak naprej

Velikega optimizma pa v zadnjih letih ni bilo niti na področju hokejske infrastrukture. Slovenija že leta ostaja pri sedmih hokejskih dvoranah, na kar opozarja tudi Zupančič.

"Upam, da se bodo stvari spremenile. Predvsem pri infrastrukturi moramo narediti korak naprej. Če želimo povečati bazo mlajših hokejistov, potrebujemo več dvoran. To je neizbežno. Druga težava pa je članski klubski hokej, ki je na zelo nizki ravni. Predvsem finančno. Treba bo pridobiti ljudi, ki bodo znali barko usmeriti v pravo smer in pomagali. Mislim, da sploh ne potrebujemo veliko, da za normaliziranje stvari na klubskem članskem hokeju res ne bi bil potreben velik vložek."

Ne spreglejte