Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 4. 2017,
19.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

svetovno prvenstvo v hokeju Pariz in Koln 2017 slovenska hokejska reprezentanca Anže Kopitar Anže Kopitar državno prvenstvo Nik Zupančič Bojan Zajc HDD Jesenice HDD Olimpija

Četrtek, 13. 4. 2017, 19.42

6 let, 6 mesecev

Trenerja po koncu državnega prvenstva

Nik Zupančič: Kot trener sem se ogromno naučil. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Nik Zupančič | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Vesel sem za fante, za navijače, za to, da se je občinstvo na Jesenicah vrnilo k hokeju. Naša prednost je bil tekmovalni ritem, ob koncu vseh finalnih tekem smo bili močnejši," je po osvojenem naslovu državnih prvakov dejal trener Jesenic Nik Zupančič. Bojan Zajc pa je varovancem pri Olimpiji čestital, da so zdržali najtežjo sezono do zdaj.

Jeseniški hokejisti so v sredo zvečer v Tivoliju po podaljšku s 4:3 premagali Olimpijo in še enajstič v samostojni Sloveniji (skupaj pa štiriintridesetič) slavili naslov državnih prvakov. Do tega jih je vodil Nik Zupančič, ki je železarje na slovenski prestol popeljal v obeh letih vodenja gorenjske ekipe. Prvič so pod taktirko nekdanjega odličnega hokejista železarji zvezdico zašili leta 2015. Oseminštiridesetletni strateg, ki je v preteklih dneh vzporedno vodil tako Jesenice kot reprezentanco na pripravah za svetovno prvenstvo, bo zdaj misli lahko usmeril le k izbrani vrsti.

Morda ni videti, a veselje je veliko

"Morda nisem videti zelo vesel, a verjemite, da sem. Vesel sem zaradi fantov, zaradi navijačev, za to, da se je občinstvo na Jesenicah vrnilo na hokej, pa tudi zato, da se bom lahko zdaj povsem posvetil reprezentanci," je bil Zupančič, ki čustev sicer ne kaže prav pogosto, navdušen nad uspehom svojih klubskih varovancev.

Ti so Olimpijo na odločilni tekmi strli šele v podaljšku, kar je sam tudi pričakoval. "Ko je nekdo stisnjen v kot, se najbolj bori. Olimpija je poskušala rešiti svojo kožo. Menim, da je bila v prvi polovici boljši nasprotnik, mi pa smo bili prepočasni, izgubljali smo duele in zaostajali z 0:2, potem pa počasi našli svoj ritem. Ko smo dosegli prvi zadetek, se je ekipa sprostila, po dveh poškodbah smo morali še nekoliko zamenjati peterke, a nam je uspelo tekmo pripeljati do podaljška. V tem pa je odločila individualna kakovost, res lep strel in konec sezone."

Zupančič je ponosen na svoje varovance in navijače ter hvaležen, da se je na Jesenicah lahko naučil ogromno o trenerskem delu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zupančič je ponosen na svoje varovance in navijače ter hvaležen, da se je na Jesenicah lahko naučil ogromno o trenerskem delu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kot največjo prednost državnih prvakov v finalu je izpostavil tekmovalni ritem (Olimpija je bila izven ritma), pa tudi dobro fizično pripravljenost: "Med sezono smo igralce dobro pripravili. Mislim, da smo imeli na vseh tekmah ob koncu več moči."

Kaj je o finalu še povedal Nik Zupančič?

V veselje mu je bilo nabirati znanje

Na Jesenicah zadnje prakse kažejo, da z idejo korak za korakom stopajo po pravi poti. Kot pravijo, ne želijo prehitevati dogodkov in z glavo skozi zid riniti v ligo EBEL. Kdo jih bo vodil v prihodnji sezoni, še ni znano. Je kaj možnosti, da Zupančič ostane v Zgornjesavski dolini?

"Trenutno je še prezgodaj govoriti o tem. A vemo, da je prihodnje leto še reprezentančna akcija na olimpijskih igrah. Bomo še videli. Mi je bilo pa to sezono izredno veselje delati. Veliko sem se naučil, saj smo se znašli v veliko različnih položajih. Za trenerja je to samo plus. Po grobi oceni smo odigrali okoli 65 tekem, kar je lepa številka. Zahvaljujem se Jesenicam, navijačem in svoji ekipi."

Selektor o nesodelovanju Anžeta Kopitarja na majskem SP

 

Najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar je v sredo sporočil, da je po pogovoru z vodstvom kluba padla odločitev, da na majskem svetovnem prvenstvu ne bo pomagal slovenski hokejski reprezentanci.

"Vedno sem rekel, da je Anže dobrodošel v reprezentanci. Verjamem, da bi, če bi mu klub dovolil in bi imel to željo, zagotovo prišel. Odločitev je takšna, kot je. Treba jo je spoštovati. Vemo, da igra v najkakovostnejši ligi na svetu in da po taki sezoni, kot so jo imeli, igralci potrebujejo počitek. Želim mu, da se čim prej spočije. Bil bi velika dodana vrednost reprezentance. Ko se vrne v Slovenijo, se bova zagotovo kaj pogovorila, a kot pravim, njegovo odločitev spoštujem."

Avstrijci prehiteli presenečeno Olimpijo?

Če smernice na Jesenicah kažejo v pozitivno smer, pa je položaj povsem drugačen pri Olimpiji, ki je to sezono dosegla dno. Ljubljanski klub se že več let vrti v začaranem krogu, iz katerega si ne upa izstopiti.

Še v sredo so pri Olimpiji zatrjevali, da bo odločilen 26. april, a kot kaže, so jih Avstrijci prehiteli in v javnost predčasno poslali sporočilo, da liga EBEL na zeleno-beli tabor v prihodnji sezoni ne računa več. Zamenjal jo bo Medveščak, tekmovanje pa naj bi še naprej sestavljalo 12 članov, so zapisali pri salzburškem mediju. Ob našem klicu v klubu niso vedeli za ta zapis, so pa čez nekaj ur zapisali, da zahtevajo pojasnilo in da bodo sami odločili, ali bodo igrali v Alpski ligi, kamor so jih že poslali Avstrijci.

Poziv HZS Trener Olimpije Bojan Zajc je ponosen na igralce z zmajem na dresu, ki so vztrajali v težkih trenutkih vse do konca. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Trener Olimpije Bojan Zajc je ponosen na igralce z zmajem na dresu, ki so vztrajali v težkih trenutkih vse do konca. Foto: Morgan Kristan / Sportida

V ljubljanskem taboru so po zadnji finalni tekmi sicer pošteno priznali premoč gorenjskemu moštvu, ob tem pa pozvali Hokejsko zvezo Slovenije, da premisli o novem sistemu tekmovanja za prvaka. Olimpija je zadnjo resnejšo tekmo pred finalom DP odigrala sredi februarja, nato pa do finala čakala mesec in pol.

"Čestitam Jeseničanom za zmago. Potrdilo se je, da nam je manjkal ritem tekem, ki so ga oni imeli. Iz znanih razlogov (finančne težave, op. a.) nam je med sezono odšlo sedem igralcev, kar ni mačji kašelj za nobeno ekipo, sploh če vemo, da je bila večina nosilcev igre. Treba bo postaviti nek nov sistem formata tekmovanja, saj sta tako ena ali pa druga ekipa, ki mora čakati, prikrajšani. Ali naj bo ob drugačnem času ali v turnirskem sistemu," je dejal trener Olimpije Bojan Zajc.

Zajc takšne sezone ne privošči nikomur

Pred sedmo silo vselej optimistični 51-letnik je ob tem čestital svojim bojevnikom, da so v težkih razmerah vztrajali do konca. "To je bila z naskokom ena od najtežjih sezon. Vemo, da športnik lahko najbolje deluje, če ima urejene pogoje ... Fantom čestitam, da so preživeli vsa težka obdobja in da se nikoli nismo predali. Verjamem, da se ti mora, če delaš dobro, nekaj dobrega zgoditi. Zdaj bo najbolj pomembno delo zunaj ledenih ploskev. Verjamem, da se bodo stvari obrnile," je v optimističnem tonu sklenil Zajc.

Trener Olimpije o prihodnosti
Ne spreglejte