Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2019,
11.00

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Nazem Kadri liga NHL Artemij Panarin pogodba

Torek, 2. 7. 2019, 11.00

4 leta, 11 mesecev

tržnica v ligi nhl

Vroče poletno prestopno vprašanje razrešeno: Rusu bogato plačilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Artemij Panarin | Artemij Panarin se iz Columbusa seli v New York. | Foto Reuters

Artemij Panarin se iz Columbusa seli v New York.

Foto: Reuters

Ugibanja, kje bo kariero nadaljeval najbolj vroč prosti igralec tega poletja Artemij Panarin, so se v ponedeljek končala. Rus se iz Columbusa seli k New York Rangers, postal bo najbolje plačani krilni napadalec lige, drugi povprečno najbolje plačani hokejist lige in najbolje plačani Rus v zgodovini NHL. Columbus je zapustil tudi ruski vratar Sergej Bobrovski in se za sedem sezon preselil k Florida Panthers. 

Erik Karlsson
Sportal "Pošastna pogodba", s katero je za seboj pustil velikane. Tudi Kopitarja.

Na prvi julijski dan je oživela tržnica lige NHL in hitro je bilo razrešeno vprašanje, kam bo pot odpeljala zvezdo Columbus Blue Jackets Artemija Panarina. Zanj naj bi se zanimali New York Rangers, New York Islanders in Florida Panthers.

27-letni Rus je izbral Rangerse, s katerimi se je dogovoril za dolgoročno in bogato sodelovanje. Podpisal je sedemletno pogodbo, ki mu bo brez bonusov in pred odbitjem davka prinesla 81,5 milijona ameriških dolarjev (71,8 milijona evrov).

V povprečju bo na sezono prejel 11,6 milijona dolarjev (10,25 milijona evrov), kar bo najvišja plača krilnega napadalca v ligi NHL. Prehitel bo nekdanjega soigralca pri Chicago Blackhawks Patricka Kana (9,25 milijona evrov). Panarin bo drugi najbolje plačani igralec tekmovanja, več (12,5 milijona ameriških dolarjev) bo prejemal le kapetan Edmontona Connor McDavid.

"Vemo, da si želi biti tukaj, v New Yorku, pri Rangersih. Odlično bo ustrezal naši ekipi. Nekaj posebnega je na njem, v njegovi igri, v njegovem pogledu in razmišljanju o igri. Navdušen sem, da smo pripeljali takšnega igralca," zadovoljstva ni skrival predsednik kluba John Davidson.

Ligi NHL se je 27-letnik pridružil pred štirimi sezonami. Najprej je dve leti igral v dresu takratnega branilca naslova Chicago Blackhawks, nato še dve sezoni za Columbus. | Foto: Getty Images Ligi NHL se je 27-letnik pridružil pred štirimi sezonami. Najprej je dve leti igral v dresu takratnega branilca naslova Chicago Blackhawks, nato še dve sezoni za Columbus. Foto: Getty Images

Dve sezoni pri Chicagu, dve pri Columbusu, zdaj v New Yorku

Za Panarinom, ki se je najmočnejšemu klubskemu hokejskemu tekmovanju pridružil pozno, pri 24 letih, je 322 tekem lige NHL, v statistiko pa je vpisal skoraj točko na obračun – 320 (116 zadetkov, 204 asistence), v končnici jih je na 27 tekmah dodal še 26. Kariero v NHL je začel v sezoni 2015/16, ko se je pridružil takratnemu branilcu naslova Chicago Blackhawks, ki je zadnje štiri sezone daleč od Stanleyja, po dveh letih pa se je preselil h Columbusu, od katerega se zdaj poslavlja.

Hokejski analitiki čez lužo ocenjujejo, da je z njegovim prihodom v New York "prenova" Rangersov v zajetni meri končana. Spomnimo, klub je na junijskem naboru lige NHL kot številko dve izbral hitrega finskega mladeniča Kaapa Kakka, sredi junija pa je obrambo okrepil z Jacobom Troubo.

Sergej Bobrovski je novi član Florida Panthers. | Foto: Reuters Sergej Bobrovski je novi član Florida Panthers. Foto: Reuters

Najbolje plačani Rus v zgodovini, tik za njim bo Bobrovski

Panarin bo postal najbolje plačan Rus v zgodovini NHL. Viško osnovno plačo od Aleksandra Ovečkina bo imel tudi ruski vratar Sergej Bobrovski.

Dvakratni prejemnik nagrade Vezina za najboljšega čuvaja mreže v NHL je prav tako zapustil Columbus. Preselil se je na Florido k panterjem. Strani sta se dogovorili za sedemletno sodelovanje, vredno 70 milijonov dolarjev (61,7 milijona evrov).

Bobrovski se je Columbusu pridružil v sezoni 2012/13 in bil njegova prva vratarska violina. V zadnjem letu je zanj odigral 62 tekem rednega dela in zaustavil 91,3 odstotka vseh strelov, v končnici je na desetih tekmah odstotek zvišal na 92,5.

Anže Kopitar
Sportal Anže Kopitar v osmih letih zbral skoraj pol milijona evrov za dober namen

Kadri po desetletju zapušča Toronto

Nazem Kadri po "tradeu" zapušča Toronto. Oblekel bo dres Colorada. | Foto: Gulliver/Getty Images Nazem Kadri po "tradeu" zapušča Toronto. Oblekel bo dres Colorada. Foto: Gulliver/Getty Images

Potem ko je kanadski centralni napadalec Nazem Kadri vse od sezone 2010/11 igral za Toronto Maple Leafs (eno NHL-tekmo je vknjižil že leto prej), se je moral zdaj posloviti od kanadske ekipe. Ta ga je v t. i. "tradu", dogovoru prepustila Colorado Avalanche, ki je potreboval centra drugega napada, v Torontu pa so iskali branilca z desnim strelom.

Iz Kanade se v menjavi v Colorado seli še branilec Calle Rosen, v Kanado pa Tyson Barrie (polovico njegove plače naj bi še vedno plačeval Colorado) in napadalec Alexander Kerfoot. Colorado je v menjavi dobil še izbor v tretjem krogu nabora prihodnje leto.

Preberite še:

 
slovenska hokejska reprezentanca SP Kazahstan Jan Drozg
Sportal Jan Drozg znova v dresu Pittsburgha
Ne spreglejte