Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 4. 2017,
8.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

HDD Jesenice HDD Olimpija državno prvenstvo Bojan Zajc Nik Zupančič liga EBEL Alpska liga

Četrtek, 6. 4. 2017, 8.01

6 let, 6 mesecev

Zmaji in železarji pred finalom DP napovedujejo

Motivacije ne manjka, za prvaka bo treba prikazati najboljše tekme sezone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Olimpija Jesenice | Foto HDD Jesenice, Drago Cvetanovič

Foto: HDD Jesenice, Drago Cvetanovič

"Ne moremo reči, da smo popolni avtsajder, a tudi vlogo favorita ne vem, ali lahko prevzamemo. Imamo pa realne možnosti za naslov prvaka," pred začetkom finala DP razmišlja strateg Jesenic Nik Zupančič. Na drugi strani trener aktualnega prvaka Olimpije Bojan Zajc sporoča: "Težko je biti mesec in pol brez težkih tekem, a to ni naš izgovor. Naš cilj je osvojitev državnega naslova, zavedamo pa se, da ne bo lahko."

HDD Olimpija - HDD Jesenice, 6. april ob 19.15, Tivoli

Že 21. v samostojni Sloveniji se bosta v finalu državnega prvenstva za slovenski prestol udarila Olimpija in Jesenice. Ljubljančani branijo naslov prvaka, ki so si ga lani po preobratu zagotovili šele na odločilni peti tekmi.

Izrazitega favorita ni. Čeprav je Olimpija igrala v kakovostnejši ligi, je od njene zadnje EBEL-ligaške tekme (21. februar) minil že mesec in pol. Zmajem manjka tekmovalni ritem, manjkajo težke tekme, kar bi lahko vplivalo na hitrost reakcije, uigranost. Na drugi strani so imeli Jeseničani v zadnjem času precej obračunov, mednarodno sezono v Alpski ligi so pred tednom dni končali v polfinalu.

Moštvi sta se v tej sezoni večkrat srečali, vselej so zmagali zeleno-beli, a zadnje srečanje je bilo že daljnega oktobra, od takrat pa se je v društvu s Celovške spremenilo mnogo. Olimpija je v četrtfinalu z 2:0 v zmagah izločila Maribor, v polfinalu pa z istim rezultatom še Slavijo, Jeseničani so brez poraza odpravili Crveno zvezdo in Celje.

Najtežje je le trenirati, a so se motivirali tudi za treninge

"Skrivnosti ni, odločali bodo detajli, dnevna forma. Verjamem v svojo ekipo," pravi trener Olimpije Bojan Zajc. | Foto: Sportida "Skrivnosti ni, odločali bodo detajli, dnevna forma. Verjamem v svojo ekipo," pravi trener Olimpije Bojan Zajc. Foto: Sportida

"Mislim, da smo na te tekme čakali rekordni mesec in pol. Bilo je težko. Za igralca je najtežje, da samo trenira, zato smo se morali dnevno motivirati. Odigrali smo nekaj prijateljskih tekem, saj je vsaka tekma boljša kot trening, ni pa bil to nikakršen ritem," je na največjo pomanjkljivost Olimpije opozoril njen trener Bojan Zajc, a hkrati dodal, da pomanjkanje ritma ne bodo izkoriščali kot izgovor.

"Položaj je pač tak, kot je. To smo morali vzeti v zakup. To ne bo naš izgovor. Naš cilj je osvojitev državnega naslova in pokalnega prvaka. Vse te tri lovorike (še superpokalno, op. a.) mislimo tudi obdržati. Seveda pa daleč od tega, da bi kdo mislil, da bo lahko. Že v Zalogu moram priznati, da smo se kar namučili, napeti smo morali vse sile, da smo premagali Slavijo, ki se je dobro branila."

Verjame v svojo ekipo. Odločali bodo detajli.

Če bi Olimpija pravkar končala mednarodno sezono, je Zajc prepričan, da bi bila absolutni favorit, a tudi zdaj ne beži od vloge favorita na papirju.

Olimpija je zadnjo tekmo v ligi EBEL odigrala 21. februarja. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Olimpija je zadnjo tekmo v ligi EBEL odigrala 21. februarja. Foto: Morgan Kristan / Sportida

"Glede na to, da smo državni prvaki in ker verjamem v svojo ekipo, vseeno pravim, da smo favoriti, pa čeprav nas je od zadnje tekme z Jesenicami zapustilo sedem igralcev. Ponavljam pa, da ne bo lahko. Ne bom predvideval, kako dolga bo serija, saj vemo, kaj je bilo lani, ko smo igrali do zadnje pete tekme. Takrat so odločali detajli, tudi letos bo verjetno tako. Ekipi se poznata, veliko igralcev je igralo že pri nas, derbi je za domače fante vedno motivacija, naboj bo pravi, skrivnosti ni, odločale bodo malenkosti in tudi dnevna forma," o tem, kaj bo odločalo, pravi 51-letnik.

Konec tedna odgovori o prihodnosti lige EBEL

Zajc pogleduje tudi proti petku, ko naj bi na sestanku lige EBEL odločili o prihodnosti razširjenega avstrijskega prvenstva, v katerega se bo v prihodnji sezoni vrnil Medveščak. "Že po koncu zadnje tekme lige EBEL sem rekel, da nas čaka veliko borbe zunaj ledenih ploskev, in to se tudi dogaja. Veliko je pozitivnih novic, samih potrditev še ne. Več bo znanega konec tedna, ko naj bi bilo jasno, kdo bo igral in kakšen bo sistem tekmovanja."

Z realnimi možnostmi za prvaka

Jeseničani so se zadnjič veselili naslova državnega prvaka leta 2015, ko jih je vodil zdajšnji strateg Nik Zupančič, ki v teh dneh bdi tako nad železarji kot slovensko reprezentanco.

Jeseničani so se zadnjega naslova državnega prvaka veselili leta 2015. Tudi takrat jih je vodil Nik Zupančič. | Foto: Vid Ponikvar Jeseničani so se zadnjega naslova državnega prvaka veselili leta 2015. Tudi takrat jih je vodil Nik Zupančič. Foto: Vid Ponikvar

Pred bojem za prvaka slovenski selektor razmišlja: "Ne moremo reči, da smo avtsajder, a tudi vlogo favorita ne vem, če lahko prevzamemo. Olimpija je namreč v tej sezoni igrala raven višje, ko smo se srečali, pa je bila vselej uspešnejša. Bomo pa naredili vse, da odigramo finale po najboljših močeh. Imamo realne možnosti, da osvojimo naslov državnega prvaka, a bomo morali iti tekmo po tekmo. Biti bomo morali stoodstotni in dobre igre, ki smo jih kazali v ligi AHL, prenesti v državno prvenstvo. Za prvaka bo treba prikazati najboljše igre sezone."

Nik Zupančič pred začetkom finala:

Motivacija na višji ravni

Motivacije na nobeni strani ne bo manjkalo. "Finale se ne igra, finale se zmaguje," pravi nekdanji član Olimpije, danes pa izjemno pomemben napadalec Jesenic Eric Pance.

MVP Alpske lige Eric Pance verjame, da bo tudi Olimpija, za katero je nekoč igral, stoodstotno pripravljena vstopila v finalno serijo. Igrali bodo na tri zmage. | Foto: HDD Jesenice, Drago Cvetanovič MVP Alpske lige Eric Pance verjame, da bo tudi Olimpija, za katero je nekoč igral, stoodstotno pripravljena vstopila v finalno serijo. Igrali bodo na tri zmage. Foto: HDD Jesenice, Drago Cvetanovič

Ljubljančan, ki mu je pripadel laskavi naziv za najkoristnejšega igralca sezone Alpske lige, napoveduje hud boj: "To so tekme, ki jih vsak športnik z veseljem igra, to so večni derbiji, kjer je motivacija še na nekoliko višji ravni kot morda na neki normalni tekmi. Pričakovanja so na obeh straneh enaka. Obe ekipi si želita osvojiti državno prvenstvo. Zagotovo bomo vsi šli v finale stoodstotno pripravljeni, ne glede na to, da je Olimpija že nekaj časa izven ligaškega tekmovanja."

Na nekoliko lahkotnejši pristop Olimpije pa računa branilec Jesenic Aleksandar Magovac: "Izrazitega favorita ni. Zanje ne vemo, koliko so trenirali v zadnjem obdobju, ko so končali ligo EBEL, zase vemo, da smo dobro. Upamo, da nas bodo vzeli morda malo v drugem planu in da takoj povedemo v seriji. Vsako tekmo gremo na zmago. Še najbolje bi bilo, da bi zmagali s 3:0 v seriji in dvignili pokal. Naša prednost je morda malo boljša uigranost."

Prednost domačega terena imajo zmaji. Finalna serija, v kateri bodo igrali na tri zmage, se bo začela ob 19.15 v Tivoliju. Drugo srečanje bodo odigrali v nedeljo ob isti uri v Podmežakli.

Finale, državno prvenstvo*

Četrtek, 6. april
19.15 HDD Olimpija - HDD Sij Acroni Jesenice

Nedelja, 9. april
19.15 HDD Sij Acroni Jesenice - HDD Olimpija

Sreda, 12. april
19.15 HDD Olimpija - HDD Sij Acroni Jesenice

Petek, 14. april
HDD Sij Acroni Jesenice - HDD Olimpija

Nedelja, 16. april
HDD Olimpija - HDD Sij Acroni Jesenice

*Igrajo na tri zmage.

 

Ne spreglejte