Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 3. 2016,
10.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Ligue Magnus Mitja Šivic

Četrtek, 31. 3. 2016, 10.49

6 let, 6 mesecev

Mitja Šivic končal kariero: Poškodba je preprosto prehuda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
Mitja Šivic | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Po 20 letih profesionalne kariere je hokejski napadalec Mitja Šivic postavil drsalke v kot. Čeprav je 36-letnika gnala velika želja po vrnitvi na led, je poškodba, ki jo je utrpel na prvi tekmi sezone, prehuda.

Sezona se za izkušenega 36-letnega napadalca Mitjo Šivica ne bi mogla začeti slabše. Pri francoskem Lyonu se je najprej razveselil zaupanja v obliki kapetanske vloge, a svoje ekipe na ledu ni vodil prav dolgo. Usodna je bila že prva tekma v Ligue Magnus, ko je občutil moč branilca Tomaša Kloučka. Ta ga je med akcijo močno udaril, Šivic je z veliko hitrostjo priletel v ogrado in obležal na ledeni ploskvi, s katere ga je odpeljalo zdravniško osebje.

Usodna poškodba Mitje Šivica:

Večkratni zlom nadlahti, komolca …

Zdravniški pregledi so potrdili, da gre za hujšo poškodbo. Utrpel je petkratni zlom nadlahti in zlom levega komolca. Prve napovedi so predvidevale vsaj štirimesečno okrevanje po operaciji. Gorenjcu, ki si je v Franciji kruh služil vse od sezone 2007/08, kljub hudi poškodbi ni manjkalo elana za vrnitev.

V težkih trenutkih našel moč, da se vrne kot zmagovalec

A te ni na koncu ni bilo, saj je Šivic na družbenem omrežju sporočil, da je prišel čas za slovo: "Sezone je konec. Nikoli si nisem mislil, da bom, kjer sem. Raje bi igral in dal vse od sebe na ledu, sploh zdaj, ko nam ni uspelo (izpadli so v nižjo ligo, op. a.). Čas je, da po 20 letih profesionalne kariere rečem adijo najboljšemu športu na svetu. Poškodba je preprosto prehuda."

Pečat je pustil tudi v reprezentanci. Tako sta z Marcelom Rodmanom leta 2010 med svetovnim prvenstvom v Ljubljani prejela spominke za sto odigranih tekem. Po letu 2011 in SP v Bratislavi zanj prostora v reprezentanci ni bilo več. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pečat je pustil tudi v reprezentanci. Tako sta z Marcelom Rodmanom leta 2010 med svetovnim prvenstvom v Ljubljani prejela spominke za sto odigranih tekem. Po letu 2011 in SP v Bratislavi zanj prostora v reprezentanci ni bilo več. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ob tem je dodal, da je vselej užival v hokeju in stvareh, povezanih z njim. Od poletnih priprav do drsanja, porazov in vrnitve po njih, ko je hotel že naslednji dan postati boljši. Kot pravi, je veliko spodbudo našel v stvareh, ki mnoge prej kot spodbudijo, potrejo: "Zmagovanje je zabavno, a tudi težki trenutki (ko ti trener ne zaupa, ko igraš manj, kot si želiš …) so tisti, zaradi katerih bom tako močno pogrešal igranje. Zaradi takih stvari se še bolj boriš in vrneš kot zmagovalec."

 

"Šive" se je v zapisu zahvalil vsem soigralcem, trenerjem, zdravniškemu osebju, navijačem in partnerici, ki mu je vedno stala ob strani.

 

Iz Olimpije v Francijo, kjer je našel svoje mesto

Šivic je od druge polovice 90. let do vključno sezone 2006/07 večinoma igral za Olimpijo, s katero je sedemkrat postal državni prvak. Sledila je selitev v Francijo, kjer je ostal do konca kariere. Igral je za Briancon, Grenoble in Lyon. Z Grenoblom je bil francoski prvak, ima pa še tri naslove ligaškega pokalnega zmagovalca in dva naslova francoskega pokalnega zmagovalca.

 

Ostaja močno vpet v hokej

Slovo od igralske kariere pa ne pomeni slovesa od hokeja, saj ostaja povezan z njim tudi v prihodnje. Potem ko se je moral v začetku leta zaradi skromnih rezultatov od ekipe posloviti trener Francois Dusseau, so pri Lyonu zamenjavo zanj našli prav v Šivicu. Slovenskemu hokejistu, ki je bil bolj kot doma cenjen v Franciji, kluba sicer ni uspelo ohraniti v prvi francoski ligi, a pri Lyonu mu še naprej zaupajo.

Hokejsko opremo bo zamenjal za trenersko taktirko, ki jo je del sezone že vihtel v rokah. Njegov nov izziv bo, da se z Lyonom vrne v najkakovostnejšo francosko ligo. | Foto: Vid Ponikvar Hokejsko opremo bo zamenjal za trenersko taktirko, ki jo je del sezone že vihtel v rokah. Njegov nov izziv bo, da se z Lyonom vrne v najkakovostnejšo francosko ligo. Foto: Vid Ponikvar

"Odločili smo se za nadaljnje sodelovanje z Mitjo, saj je kljub pomanjkanju trenerskih izkušenj pokazal veliko kakovosti in znanja na različnih področjih. Uspelo mu je združiti ekipo, razviti sistem igre, ob tem pa ima dobro strateško vizijo dela. In kar je najpomembneje, gre za človeka, ki je pripravljen delati vsak dan in ima neizmerno željo po napredku, ki ga je krasila že kot igralca," so v klubu v sredo potrdili, da bo Šivic tudi v prihodnji sezoni vihtel trenersko taktirko.

Ne spreglejte