Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 7. 2016,
19.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

hokej Martin Oraže HDD Jesenice Alpska liga

Ponedeljek, 11. 7. 2016, 19.43

6 let, 6 mesecev

Martin Oraže je postal železar

Prvi tujec na Jesenicah je nekdanji avstrijski reprezentant #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Železarji so dočakali prvo tujo okrepitev za prihodnjo sezono, v kateri bodo igrali v Alpski hokejski ligi. Moštvo je na modri črti okrepil izkušeni Avstrijec Martin Oraže.

Nekdanji avstrijski reprezentant Martin Oraže je novi član Jesenic. | Foto: Sportida Nekdanji avstrijski reprezentant Martin Oraže je novi član Jesenic. Foto: Sportida

Ljubitelji razširjenega avstrijskega prvenstva se branilca zagotovo spomnite še iz časov, ko je v ligi EBEL nosil dres Beljaka, s katerim je v sezoni 2005/06 postal prvak, ali pa Gradca, Dunaja in Dornbirna. V Celovcu rojeni Martin Oraže, ki mu slovenščina ne dela težav, saj je obiskoval slovenske šole, je vso kariero igral v Avstriji.

Po koncu sezone 2013/14, ko je pomahal v slovo buldogom iz Dornbirna, je ligo EBEL po 11 sezonah zamenjal za ligo INL, kjer je zadnji dve leti igral za Lustenau, s katerim je leta 2015 osvojil naslov prvaka.

Da bi padel tudi Lustenau

V zadnji sezoni je 191 centimetrov visoki in 82 kilogramov težki hokejist za Lustenau, odigral 42 tekem, v statistiko pa vpisal deset zadetkov in 20 podaj.

"Kot vsak športnik si želim zmag. Zmage so prvi cilj. Želim si tudi, da bi z Jesenicami uspeli premagati Lustenau. To bi bilo prvič za Jesenice. Želim si, da bi ekipa igrala dober hokej pred polno dvorano in da bi bili na koncu sezone uspešni. Pričakujem, da bo liga močnejša. Je profesionalna, v njej so ostali kakovostni avstrijski klubi, prihajajo močne italijanske ekipe. Nič več ne bo lahkih tekem in lahkih zmag. V preteklosti smo že pred marsikatero tekmo vedeli, da bomo zmagali, v AHL bo to precej težje, bolj izenačeno bo vse skupaj. Mislim, da bo AHL kar zanimiva in izenačena liga, kar je seveda za vse bolje," je misli v klubski diktafon strnil 31-letni obrambni igralec.

Format Alpske lige

Vsak od 16 klubov bo v rednem delu odigral 30 tekem. Po koncu rednega dela se bo najboljših šest klubov neposredno uvrstilo v četrtfinale, preostalih deset pa se bo v dveh skupinah bojevalo za dve četrtfinalni vstopnici.

V eni od kvalifikacijskih skupin bodo moštva, ki bodo po rednem delu na mestih 7, 10, 11, 14 in 15, v drugi pa tista, ki bodo redni del končala na mestih 8, 9, 12, 13, 16. Vsako moštvo kvalifikacijske skupine bo odigralo dodatnih osem tekem, končnico pa si bo zagotovil le zmagovalec skupine. Moštvom bodo pripadle tudi bonus točke, in sicer bo najvišje uvrščeni v vsaki skupini kvalifikacijski del začel s šestimi dodatnimi točkami, drugi s štirimi, tretji z dvema, četrti pa z eno.

Po rednem delu dodatne tekme čakajo tudi šest že uvrščenih v izločilne boje (tudi ti bodo prejeli bonus točke, in sicer 6, 4, 2,1), vsaka ekipa od teh bo odigrala še deset tekem. Po dodatnih tekmah bodo najboljši trije lahko izbrali četrtfinalnega nasprotnika.

V četrtfinalu, polfinalu in finalu bodo igrali na tri zmage.

Ne spreglejte