Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 8. 2017,
9.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

legionarji Jan Muršak Žiga Jeglič Rok Tičar Robert Sabolič liga KHL SKA Sankt Peterburg Admiral Vladivostok Torpedo Nižni Novgorod Avtomobilist Jekaterinburg

Petek, 25. 8. 2017, 9.22

6 let, 6 mesecev

Deseta sezona lige KHL

Jeglič debitiral za Torpedo, Muršak še ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Ilja Kovalčuk | Foto Reuters

Foto: Reuters

Z obračunom med aktualnim prvakom SKA Sankt Peterburg in nekdanjim moštvom Jana Muršaka CSKA Moskva - s 4:2 so zmagali prvi - se je v ponedeljek začela jubilejna deseta sezona Kontinentalne hokejske lige, v kateri tudi letos igrajo štirje Slovenci. Robert Sabolič je z Admiralom iz Vladivostoka v torek izgubil z 1:3, Avtomobilist Jekaterinburg Roka Tičarja pa je v sredo s štirimi zadetki v zadnji tretjini ugnal podprvaka Metallurg Magnitogorsk. V četrtek je prvo tekmo odigral tudi Torpedo Žige Jegliča in Jana Muršaka in s 3:1 premagal Jugro.

Kontinentalna hokejska liga je odprla prvenstvena vrata. V deseti sezoni razširjene ruske lige na delu spremljamo 27 moštev iz sedmih držav – Rusije, Belorusije, Latvije, Kazahstana, Slovaške, Kitajske in Finske. Po štirih letih se je zaradi finančnih nezmožnosti od lige poslovil Medveščak in se vrnil v ligo EBEL, z eksistenčnimi težavami pa se ubadajo tudi nekateri preostali klubi v ligi, a se za zdaj še držijo nad gladino.

Med glavne favorite za Gagarinov pokal tudi letos spadajo aktualni prvaki SKA Sankt Peterburg, ki jih vodi ruski selektor Oleg Znarok, Metallurg Magnitogorsk in moskovski CSKA, ki je v zadnjem času po rednem delu večkrat zapored končal na prvem mestu, a v končnici nikoli ni splezal na vrh. V ponedeljek sta novo tekmovalno obdobje odprla SKA in CSKA, s 4:2 so zmagali branilci naslova.

Ob zmagi igral le Jeglič

Jan Muršak v Moskvi ni več dobil toliko igralnega časa, kot je želel. Preselil se je k Torpedu, kjer sta z Žigo Jegličem soigralca. Štajerec je prvo tekmo izpustil, Jeglič pa je pomagal do zmage s 3:1. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jan Muršak v Moskvi ni več dobil toliko igralnega časa, kot je želel. Preselil se je k Torpedu, kjer sta z Žigo Jegličem soigralca. Štajerec je prvo tekmo izpustil, Jeglič pa je pomagal do zmage s 3:1. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Za CSKA je zadnje tri sezone in pol igral slovenski kapetan Jan Muršak, po zadnji sezoni pa poiskal nove izzive. Zaradi težav s poškodbami, ki so ga spremljale, v lanskem tekmovalnem obdobju v dresu ruskega velikana ni več dobil toliko priložnosti, kot si jih je želel. "Čas je, da grem naprej. Tja, kjer bodo spet računali name. Rad bi užival v hokeju in igral takšno igro, ki mi ustreza," je pred meseci dejal Štajerec, za katerega bo to peta sezona v ligi KHL. Nov elan in motivacijo bo poskušal najti pri Torpedu iz Nižnega Novgoroda.

Pri klubu, ki je lani obstal v prvem krogu končnice, drsa še en slovenski napadalec, in sicer Žiga Jeglič.Ta je po treh letih pri Slovanu iz Bratislave v četrtek na tekmah lige KHL debitiral za Torpedo, ki je s 3:1 premagal Jugro iz Hanti-Mansijska. Muršak, ki se je med pripravljalnim obdobjem ukvarjal s poškodbo, na uvodnem srečanju ni pomagal soigralcem.

Tičar začel z zmago, Sabolič s porazom

Rok Tičar je z Jekaterinburgom sezono začel z zmago pri aktualnem podprvaku Magnitogorsku. | Foto: Vid Ponikvar Rok Tičar je z Jekaterinburgom sezono začel z zmago pri aktualnem podprvaku Magnitogorsku. Foto: Vid Ponikvar Če bosta Muršak in Jeglič prvič zaigrala za nov klub, to ne velja za druga reprezentančna napadalca. Rok Tičar (četrta sezona KHL) je še drugo leto zapored član Avtomobilista iz Jekaterinburga, s katerim si bo po letu brez končnice poskušal priboriti izločilne boje. Sezono so v sredo začeli odlično. Potem ko so po dveh tretjinah proti podprvaku iz Magnitogorska zaostajali z 1:2, so v zadnjem delu povsem prevladali, štirikrat zadeli in slavili s 5:2. Tičar je podal za vodstvo s 4:2.

Pri Admiralu iz Vladivostoka se je v svoji premierni sezoni v ligi KHL izkazal Robert Sabolič in si prislužil novo pogodbo. Gorenjec in druščina so napad na končnico začeli s porazom z 1:3.

Robert Sabolič drugo leto zapored igra za Vladivostok, s katerim so na prvi tekmi izgubili. | Foto: Sportida Robert Sabolič drugo leto zapored igra za Vladivostok, s katerim so na prvi tekmi izgubili. Foto: Sportida Vsak z vsaj 56 tekmami in mesecem olimpijskega premora

Moštva bodo v rednemu delu odigrala 56 tekem. Redni del se bo končal 1. marca, vmes pa bo kar nekaj premorov. Prvi je predviden med 7. in 11. novembrom, drugi med 13. in 17. decembrom, najdaljši pa se bo začel 24. januarja, ko se bodo reprezentance začele pripravljati na olimpijske igre. KHL-ovci se bodo v tekmovalni ritem tako vrnili po OI, 25. februarja.

Izločilni boji se bodo začeli 3. marca.

Dozdajšnji zmagovalci lige KHL:

Sezona 2016/17: SKA Sankt Peterburg
Sezona 2015/16: Metallurg Magnitogorsk
Sezona 2014/15: SKA Sankt Peterburg
Sezona 2013/14: Metallurg Magnitogorsk
Sezona 2012/13: Dinamo Moskva
Sezona 2011/12: Dinamo Moskva
Sezona 2010/11: Salavat Julajev Ufa
Sezona 2009/2010: AK Bars Kazan
Sezona 2008/09: AK Bars Kazan

Ne spreglejte