Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 5. 2017,
12.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

SP v hokeju 2017 slovenska hokejska reprezentanca Budimpešta risi

Petek, 19. 5. 2017, 12.15

6 let, 6 mesecev

Kongres IIHF

Risi po elito na Madžarsko, hokejska smetana leta 2021 spet v dveh državah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Slovenija Francija hokej | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Na prizorišču zadnjih bojev svetovnega prvenstva v Kölnu na letnem kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF) so odločili, da bo leta 2018 SP divizije I, skupine A, na katerem bodo nastopili tudi Slovenci, gostila Budimpešta. Leta 2021 bosta prvenstvo elitne divizije skupaj gostili Belorusija (Minsk) in Latvija (Riga).

Medtem ko se najboljše štiri reprezentance letošnjega svetovnega prvenstva, na katerem bomo v soboto in nedeljo spremljali še polfinalni tekmi in tekmi za odličja, pripravljajo na zadnje boje, vodilni možje IIHF na kongresu v Nemčiji sprejemajo odločitve o prihodnosti svetovnih prvenstev.

Odločil zgolj en glas

Najtežje so odločitev pričakovali v Belorusiji (Minsk), Latviji (Riga) in na Finskem (Helsinki, Tampere). Omenjene države (prvi dve skupaj) so namreč kandidirale za organizacijo svetovnega prvenstva elitne divizije leta 2021. Za zgolj en glas sta zmagali Belorusija in Latvija, Fincem pa je z novo areno v Tampereju pripadlo SP 2022.

Glavno prizorišče bo beloruska dvorana Arena Minsk (15.086 sedežev), ki je SP elite gostila že leta 2014 in postavila nov rekord v številu obiskovalcev (leta 2015 so ji ga vzeli Čehi). V njej bodo potekali polfinalni dvoboji in tekme za odličja. Obračuni v Rigi, ki je SP zadnjič gostila leta 2006, bodo v dvorani Arena Riga (10.300 sedežev).

Kdo bo gostil SP elite do leta 2021:

Leta 2018: Danska (Kopenhagen, Herning)
Leta 2019: Slovaška (Bratislava, Košice)
Leta 2020: Švica (Zürich, Lozana)
Leta 2021: Belorusija (Minsk), Latvija (Riga)
Leta 2022: Finska (Tampere, Helsinki)

Budimpešta bo gostila drugi razred

Jasno je že, kje bo prihodnje leto potekalo SP divizije I, skupine A, na katerem bodo po klavrni akciji v Parizu nastopali tudi Slovenci. Za organizacijo so se potegovali Poljaki in Madžari.

Po pričakovanju bodo obračuni za vrnitev med elito potekali v Budimpešti, kjer se bodo med 22. in 28. aprilom risi za dve vstopnici za vrnitev v elitno divizijo bojevali z Madžari, Italijani, Poljaki, Veliko Britanijo in Kazahstanom. Prizorišče bo dvorana Laszlo Papp Sportarena, ki sprejme 9.000 gledalcev in bo zagotovo privabila tudi veliko slovenskih navijačev.

Organizacija tretjekakovostnega SP leta 2018 (divizija I, skupina B) bo v Litvi (Kaunas).

Sloveniji dve svetovni prvenstvi

Slovenija bo od 9. do 15. decembra 2017 na Bledu gostila svetovno prvenstvo v kategoriji do 20 let divizije I, skupine B, kjer se bo naša izbrana vrsta U20 pomerila z reprezentancami Italije, Litve, Norveške, Poljske in Ukrajine.

Prav tako bo Slovenija od 7. do 13. aprila 2018 na Bledu gostila svetovno prvenstvo za ženske divizije II, skupine A, kjer se bodo risinje borile skupaj z Avstralijo, Mehiko, Nizozemsko, Severno Korejo in Veliko Britanijo. Bled je prvenstvo za ženske gostil že lani.

Reprezentanca mladih risov do 18 let bo, po osvojitvi prvega mesta na domačem svetovnem prvenstvu pretekli mesec na Bledu, od 2. do 8. aprila 2018 nastopila na svetovnem prvenstvu U18 divizije I, skupine A v Rigi (Latvija), kjer bodo nasprotnice Danska, Kazahstan, Latvija, Nemčija in Norveška.

 

Spremembe pri nežnejšem spolu

Pri krovni hokejski organizaciji, v kateri razmišljajo, da bi število udeleženk SP elitne divizije moških skrčili s 16 na 14, so se odločili, da SP elitne divizije žensk razširijo. Tako bo od leta 2019 namesto osmih sodelovalo deset reprezentanc.

Ne spreglejte