Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 11. 2018,
11.50

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

Natisni članek

legionarji slovenska hokejska reprezentanca

Četrtek, 8. 11. 2018, 11.50

5 let, 5 mesecev

Klubska sezona reprezentantov z zadnjega SP, ki jih ni v Minsku

Slovenski mladenič razpoložen v Kanadi, a mu moštvo ne sledi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82
Gašper Krošelj | Gašper Krošelj brani v češki elitni ligi. | Foto Getty Images

Gašper Krošelj brani v češki elitni ligi.

Foto: Getty Images

Prevetrena slovenska hokejska reprezentanca se v Minsku pod vodstvom novega selektorja Iva Jana meri na turnirju EIHC. V Belorusiji sodeluje reprezentančno neizkušena izbrana vrsta, saj so mnogi izkušeni dobili počitek, nekateri pa naj bi se ukvarjali s poškodbami. Preverili smo, kako gre v klubih tistim, ki jih v Minsku ni, so pa nastopili na zadnjem svetovnem prvenstvu v Budimpešti, kjer so Slovenci po klavrnem začetku ostali brez napredovanja.

HK Olimpija Sterzing Vipiteno Ivo Jan
Sportal Takšne pomladitve ni pričakoval

 

Vratarja:

Gašper Krošelj (Mlada Boleslav, češka Extraliga) – V zadnjem času prvemu vratarju slovenske reprezentance je pred sezono uspel velik korak naprej, preselil se je v najkakovostnejšo češko ligo, kjer brani barve predzadnjega moštva Mlada Boleslav. Krošelj je v dresu češkega kolektiva, ki se je ubadal s poškodbami vratarjev, v igro vstopil na 14 tekmah Extralige in bil pri svojem delu 91,42-odstoten. Dvakrat je ohranil mrežo nedotaknjeno.

Matija Pintarič (Rouen, Saxoprint Ligue Magnus) – Slovenski vratar je eden ključnih mož uspehov francoskega prvaka Rouena. V prvenstvu na 15 tekmah sploh še niso izgubili, Pintarič, ki je izpustil le eno srečanje, je najzanesljivejši čuvaj mreže tekmovanja. Zaustavil je kar 95,8 odstotka vseh strelov, v povprečju na srečanje prejme 1,22 zadetka.

Rouen uspešno nastopa tudi v ligi prvakov, v kateri so se presenetljivo uvrstili v osmino finala. Pintarič je bil izbran v idealno šesterico skupinskega dela. Na prvi tekmi izločilnih bojev so s favoriziranim Salzburgom remizirali in napovedali zanimiv povratni dvoboj (20. november). Štajerec je eden redkih vratarjev, ki je branil na vseh sedmih tekmah. Pohvali se lahko s 93,49-odstotno uspešnostjo.

Edino tekmovanje, od katerega so se Pintaričevi hitro poslovili, je bil francoski pokal, ki mu niso dali takšne teže kot drugim tekmovanjem. V 1/16 finala jih je izločil drugoligaš Dunkerque, a Pintarič na tisti tekmi ni branil.

Jan Muršak
Sportal Pintarič na povratno tekmo s precej boljšim izhodiščem kot Muršak

Branilci:

Blaž Gregorc je s Sparto iz Prage na prvem mestu češke Extralige. | Foto: Sportida Blaž Gregorc je s Sparto iz Prage na prvem mestu češke Extralige. Foto: Sportida

Blaž Gregorc (Sparta Praga, češka Extraliga) – Eden ključnih stebrov obrambe v slovenski reprezentanci že šest sezon igra v elitni češki ligi. V tej sezoni brani barve trofejne Sparte iz Prage, ki je pred premorom po 18 tekmah prvenstva na prvem mestu lestvice. Gregorc je igral na 17 tekmah in na vsaki v povprečju na ledu preživel dobrih 18 minut. Vknjižil je dve podaji, njegovo razmerje +/-: -5.

Aleš Kranjc (HK SŽ Olimpija, Alpska liga) –37-letni branilec se je vrnil domov, a ne na domače Jesenice, pač pa v Ljubljano. V dresu Olimpije igra v Alpski ligi, v kateri so pred premorom na tretjem mestu. Kranjc je na 14 tekmah štirikrat zatresel mrežo nasprotnikov in se podpisal pod sedem podaj. V državnem prvenstvu je odigral eno srečanje (dve podaji).

Žiga Pavlin (Češke Budejovice, češka druga liga, WSM) – Še četrto sezono zapored igra v drugi češki ligi, še tretje leto zapored nosi dres Čeških Budejovic, s katerimi je pred premorom na prvem mestu lestvice. Na 20 tekmah je petkrat zadel in vknjižil 11 podaj.

Žiga Pavlin s Češkimi Budejovicami zaseda prvo mesto druge češke lige. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Žiga Pavlin s Češkimi Budejovicami zaseda prvo mesto druge češke lige. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Luka Vidmar (?) – Ljubljančan je zadnjo sezono preživel v ligi EBEL, v kateri je zaigral sploh prvič. Z madžarskim Szekesfehervarjem se jim ni uspelo prebiti v končnico. Kakšna bo njegova prihodnost, uradno ni jasno.

Sabahudin Kovačević, Matic Podlipnik (Karlovy Vary, češka Extraliga) – Oba slovenska branilca premierno igrata v najmočnejšem češkem klubskem tekmovanju. Sezona se za klub Karlovy Vary ni začela najbolje, a na zadnjih osmih tekmah so slavili sedemkrat in se povzpeli na osmo mesto. Kovačević med branilci na ledu preživi največ časa v svojem moštvu, in sicer v povprečju skoraj 21 minut. Na 16 tekmah se je podpisal pod dve asistenci. Podlipnik na ledu preživi slabih 17 minut, igral je na 13 srečanjih, enkrat zadel in trikrat podal.

*Mitja Robar (Medveščak Zageb, liga EBEL) – Robarja na Madžarskem ni bilo. Izkušeni branilec v tej sezoni nosi dres Medveščaka v ligi EBEL. Za medvede je odigral 14 tekem, med podajalce ali strelce se še ni vpisal. Zagrebčani so predzadnji, 11.

*Jurij Repe (Herning Blue Fox, Danks prva liga) Repe na Madžarskem sicer ni sodeloval, po dolgih letih na Češkem se je preselil na Dansko, kjer igra za sedmi kolektiv lige Herning Blue Fox. Repe je na 15 tekmah vknjižil dve asistenci.

Klemen Pretnar
Sportal Reprezentančni povratnik je vsakodnevni pritisk vzel v zakup

Napadalci

Shawinigan Cataractes Jana Drozga je, podobno kot v zadnji sezoni, pri dnu lestvice mladinske lige QMJHL, Štajerec pa najboljši posameznik skromnega kolektiva. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Shawinigan Cataractes Jana Drozga je, podobno kot v zadnji sezoni, pri dnu lestvice mladinske lige QMJHL, Štajerec pa najboljši posameznik skromnega kolektiva. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Jan Drozg (Shawinigan Cataractes, liga QMJHL) – Slovenski najstnik, ki so ga na predlanskem naboru lige NHL izbrali Pittsburgh Penguins, drugo sezono zapored igra v mladinski kanadski ligi QMJHL za Shawinigan Cataractes in je daleč najbolj razpoložen član svoje ekipe, ki zaseda zadnje mesto vzhodne konference, sicer pa 16. med 18 moštvi. Drozg je na 12 tekmah vpisal sedem zadetkov in 14 asistenc. V celotni ligi je po točkah na 27. mestu. Shawinigan je v zadnji sezoni po Drozgovih besedah najbolj šepal v obrambi, tudi letos prejemajo v povprečju pet zadetkov na tekmo.

Boštjan Goličič (Grenoble, Saxoprint Ligue Magnus) – Gorenjskega napadalca pesti poškodba zapestja. Odigral je le štiri tekme francoskega prvenstva ter vknjižil dva zadetka in prav toliko podaj.

*Jan Muršak (Bern, švicarska NLA) – Muršak, ki ga na Madžarskem ni bilo, se je po petih sezonah v ligi KHL odpravil v Švico, kjer nosi dres prvoligaša Berna. Na 16 tekmah lige NLA se je podpisal pod šest zadetkov in sedem asistenc. V hokejski ligi prvakov, v kateri jim po prvi tekmi osmine finala ne kaže najbolje (izgubili so z 1:4), je na sedmih tekmah trikrat zadel in dvakrat podal. V švicarskem pokalu je odigral eno tekmo.

Aleš Mušič (HK SŽ Olimpija, Alpska liga) – Po sezoni pri Szekesfehervarju, ko je sploh prvič igral v tujini, se je vrnil domov k Olimpiji, s katero v Alpski ligi zaseda tretje mesto. Mušič, ki je selektorju edini nakazal, da bi se njegova reprezentančna pot lahko kmalu končala, je na 14 tekmah sedemkrat zadel in desetkrat podal. Na dveh tekmah državnega prvenstva (Olimpija je vodilna) je enkrat zadel in vknjižil štiri podaje.

Ken Ograjenšek
Sportal Čez noč v novi vlogi, v kateri si na koncu ne želi nič očitati

Robert Sabolič (Torpedo Nižni Novgorod, liga KHL) – Sabolič tretjo sezono zapored drsa v ligi KHL, in sicer je član Torpeda iz Nižnega Novgoroda, h kateremu se je preselil med lansko sezono. V letošnjem tekmovalnem obdobju se je na 25 tekmah podpisal pod sedem zadetkov in deset podaj. Torpedo je med 13 moštvi na sedmem mestu zahodne konference (prvih osem mest po koncu skupinskega dela vodi v končnico).

Robert Sabolič je edini Slovenec, ki že vso sezono igra v ligi KHL. | Foto: Sportida Robert Sabolič je edini Slovenec, ki že vso sezono igra v ligi KHL. Foto: Sportida

Rok Tičar (?) – Peto sezono v Kontinentalni hokejski ligi je začel na Kitajskem pri Kunlunu, kjer so se mu pred dvema tednoma zahvalili za sodelovanje. Dve podaji na 12 tekmah sta bili premalo, da bi ostal del kitajskega kolektiva. Kje bo nadaljeval kariero, ni znano. V ligo KHL se je vrnil Žiga Jeglič, ki je odslužil kazen zaradi dopinškega prekrška z olimpijskih iger. Gorenjski napadalec je spet oblekel dres Slovana iz Bratislave, za katerega je pred premorom odigral dve tekmi, ni se vpisal med strelce ali podajalce. Jeglič še ni pripravljen govoriti o februarskem prekršku, ki je zaznamoval njegovo leto.

Žiga Jeglič
Sportal Žiga Jeglič po odsluženi kazni in 259 dneh spet zaigral

Jan Urbas in Miha Verlič združujeta moči pri nemškem prvoligašu. | Foto: Sportida Jan Urbas in Miha Verlič združujeta moči pri nemškem prvoligašu. Foto: Sportida

Jan Urbas, Miha Verlič (Fischtown Pinguins, Bremerhaven, DEL) – Slovenska napadalca v tej sezoni združujeta moči pri nemškem prvoligašu Bremerhavnu. Pomočnik kapetana Urbas je na točkovni letvici svojega moštva na prvem mestu, na 17 tekmah je prispeval sedem zadetkov in sedem podaj. Verlič je na prav toliko tekmah trikrat zadel in šestkrat podal. Bremerhaven med 14 moštvi zaseda deseto mesto.

Preberite še:

Slovenska hokejska reprezentanca
Sportal Novi obrazi, ki bodo v Belorusiji nabirali predvsem izkušnje
HK Olimpija Sterzing Vipiteno Ivo Jan
Sportal Jan vpoklical nove moči, le eden nakazal na konec reprezentančne poti
Ne spreglejte