Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 10. 2016,
12.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

finančna kriza liga WSM Slavija Praga Češka legionarji Miha Štebih hokej

Ponedeljek, 10. 10. 2016, 12.00

6 let, 7 mesecev

Praška Slavija v nezavidljivem položaju

Klub Mihe Štebiha v težavah, igralci bojkotirali tekmo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Miha Štebih | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Namesto članov Slavije iz Prage, katere dres nosi tudi slovenski branilec Miha Štebih, so na sobotni tekmi člansko moštvo iz češke prestolnice zastopali mladi hokejisti. Vzrok za bojkot tekme? Velike finančne težave dvakratnih državnih prvakov.

Da je hokejski svet lahko krut, smo spoznali in še spoznavamo v domačem prostoru. Zdaj so nove težave v javnost prišle tudi v izjemno hokejski državi, na Češkem, kjer se je klub Slavija Praga, katere član je Miha Štebih, znašel v nezavidljivem položaju.

Potem ko so njegovi člani pretekli četrtek v drugokakovostni ligi WSM premagali Prerov (zadetek k zmagi je prispeval tudi Štebih), so na dan začele prihajati težave, ki so se po pisanju čeških medijev kopičile že nekaj časa.

Če tega ne bodo naredili, bo klub v še večjih težavah

Pri praški Slaviji pravijo, da se bo, če ne bodo ustrezno ukrepali, vse skupaj podrlo. | Foto: Sportida Pri praški Slaviji pravijo, da se bo, če ne bodo ustrezno ukrepali, vse skupaj podrlo. Foto: Sportida

Vodstvo kluba je po zgolj mesecu dni tekmovanja sporočilo, da nima več denarnih sredstev, s katerimi bi lahko plačevalo igralce, ki imajo pogodbo, in da se začenja varčevanje. To bi lahko vodilo do "razprodaje oklepnikov", tako da bi bili lahko nekateri primorani zapustiti klub.

"Če tega ne bomo naredili, bi lahko prvič od spremembe lastniške strukture februarja 2013 resno ogrozili redno plačevanje obveznosti do vseh sodelujočih v klubu," je med drugim, kot navaja hockej.cz, dejal član upravnega odbora kluba Vladimir Pitter. Dodal je, da so dogovori z določenimi sponzorji padli v vodo in da jim okolica ne pomaga več dovolj.

Oglasili so se igralci

Že naslednji dan so igralci, ki naj bi jim klub že dolgoval denar, v javnost poslali svoje videnje, v katerem vodstvo kluba opominjajo, da imajo vsi veljavne pogodbe, ki jih je podpisal gospod Pitter, in da so do zdaj izpolnili vse svoje obveznosti. Ob tem zahtevajo, da vodstvo kluba spoštuje dogovore, v nasprotnem primeru pa naj odstopi.

Pitter se je odzval z besedami, da mu ne bo nihče diktiral, kaj naj naredi, ter spet potarnal, da so res hudi časi in da raje naredi dva koraka nazaj, da jih bo klub lahko nekoč naredil nekaj naprej.

V ponedeljek je že prišlo do prvih sprememb, saj se je od kluba poslovil športni direktor Luděk Bukač, ki je v odstopni izjavi med drugim zapisal, da v trenutnem stanju, ko se velika večina igralcev bojuje z negotovo prihodnostjo, ne vidi, kako bi lahko sploh še vodil ekipo in pri tem dosegal začrtane športne dosežke.

Vskočili so mladeniči in odigrali dve tekmi v enem dnevu

Hokejisti, ki bi se v prihodnje lahko znašli na trgu, kar je v času, ko so kolektivi polni, izjemno nehvaležno, so se zaradi razmer v klubu odločili bojkotirati sobotno tekmo v gosteh pri Prostejovu.

Namesto članov je tako v soboto njihove drese oblekla mlada ekipa Slavije. Da bodo zaigrali v članski ligi WSM, ki jo je večina najstnikov okusila prvič, so izvedeli šele po zgodnjepopoldanski tekmi, ki so jo odigrali po urniku proti vrstnikom. Nato so sedli na avtobus, se odpeljali na novo gostovanje in odigrali še drugo tekmo dneva.

Kljub porazu z 0:13 – po dveh tretjinah je bilo še 0:4, nato pa jih noge niso več ubogale – so si prislužili bučne ovacije in zahvalo navijačev.

Za zdaj še brez komentarja

O težkih časih pri praški Slaviji smo povprašali Štebiha, ki se je v klub preselil pred to sezono, a Štajerec dogajanja za zdaj še ne želi komentirati. Kot pravi slovenski reprezentančni branilec, bo najprej počakal, da vidi, kako se bodo stvari razpletle.

Miha Štebih se je za zdaj vzdržal komentiranja

Prihodnost kluba s tradicijo, ki ima v svojih vitrinah dva naslova čeških prvakov, je tako še nejasna. Kot pišejo nekateri češki mediji, bi lahko Slavija po besedah Pitterja sezono izpeljala z mlado ekipo (prav mladim naj bi Slavija v prihodnje namenila največjo pozornost) in nekaterimi izkušenejšimi igralci, ki jih na klub veže zgodovina.

Slavija je po 13 odigranih tekmah, devetih zmagah in štirih porazih na četrtem mestu lige WSM, štiri točke za vodilnim Kladnom.

Štebih ostaja član Slavije

Nekaj igralcev je že zapustilo klub, še naprej pa pri Slaviji vztraja slovenski branilec, ki je v sredo s soigralci (igrali so s tremi peterkami) pri Čeških Budejovicah, kjer igrata Rok Pajič in Žiga Pavlin (ta je še lani branil barve Slavije), izgubil z 0:3.

Ne spreglejte