Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 7. 2017,
9.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

liga NHL pogodba Connor McDavid Anže Kopitar Anže Kopitar Edmonton Oilers Aleksander Ovečkin

Sreda, 12. 7. 2017, 9.01

6 let, 6 mesecev

Ameriški zelenci v najkakovostnejši hokejski ligi

Kdo so lastniki najvišjih številk na pogodbah v ligi NHL

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Connor McDavid | Foto Reuters

Foto: Reuters

Komaj 20-letni kanadski hokejski napadalec Connor McDavid je pretekli teden z Edmonton Oilers podpisal osemletno stomilijonsko pogodbo, kar je za takšno obdobje najdonosnejša pogodba v ligi NHL. Višjo številko so imel na svoji pogodbi le trije aktivni NHL-ovci, a so se vsi, ko je bilo to še mogoče, zavezali za precej dlje časa.

Prvi izbir nabora leta 2015 Connor McDavid je v slabih dveh letih postal eden največjih zvezdnikov najkakovostnejše hokejske lige na svetu. S komaj 19 leti je postal najmlajši kapetan v zgodovini lige NHL. V dresu Edmonton Oilers, ki mu je letos po desetletju pomagal do končnice, je na 82 temah dosegel sto točk (30 golov, 70 podaj).

Na podelitvi nagrad v Las Vegasu je bil velik zmagovalec. Med drugim mu je pripadla najprestižnejša nagrada za najkoristnejšega igralca sezone Hart Trophy. Pripadla pa mu je tudi bogata pogodba. Vodstvo Edmontona se je še pred iztekom prvotne (iztekla se mu bo po naslednji sezoni) zavarovalo in mladeniča v svoji vrsti zadržalo za dodatnih maksimalnih osem sezon. Nova pogodba, ki bo začela veljati v sezoni 2018/19, bo McDavidu pred odbitjem davka prinesla magičnih sto milijonov dolarjev (87,6 milijona dolarjev). Pri tem niso upoštevani dodatki, ki bi lahko še pripadli kanadskemu zvezdniku.

Lahko bi še več, a …

S to številko je McDavid postavil nov mejnik v ligi NHL, saj še nihče pred njim v ligi na sezono ni prejel v povprečju 12,5 milijona dolarjev (skoraj 11 milijonov evrov). Njegova plača se bo sicer iz leta v leto spreminjala.

Nova pogodba 20-letnega kapetana Edmonton OIlers bo začela veljati v sezoni 2018/19. | Foto: Getty Images Nova pogodba 20-letnega kapetana Edmonton OIlers bo začela veljati v sezoni 2018/19. Foto: Getty Images

Kot so poročali čez lužo, so 20-letniku ponudili še več denarja na sezono (po pravilih bi lahko prejemal največ 20 odstotkov proračuna celotne ekipe, ki znaša 75 milijonov dolarjev, kar je 15 milijonov dolarjev na sezono), a je sam predlagal nižjo plačo in dal klubu nekoliko več manevrskega prostora pri sestavi ekipe. Tako bo v povprečju prejemal 16,7 odstotka proračuna, namenjenega celotni ekipi.

Pet jih je dočakalo stotico, Kovalčuk pobegnil …

Pred McDavidom so vsaj sto milijonov dolarjev vredno pogodbo podpisali štirje hokejisti.

Na vrhu lestvice desetih pogodb z najvišjo številko v ligi NHL je Rus Aleksander Ovečkin. Leta 2008 se je z Washington Capitals dogovoril za 13-letno sodelovanje in 124 milijonov ameriških dolarjev (112,5 milijona evrov). Danes pravila tako dolgih podaljšanj ne dopuščajo več. Hokejist lahko s svojim klubom pogodbo podaljša za največ osem sezon, s preostalimi v ligi NHL pa za sedem.

Aleksander Ovečkin ima na pogodbi zapisano najvišjo številko, 124 milijonov ameriških dolarjev, a pozor, pogodba je vezana na 13-letno sodelovanje z Washington Capitals. | Foto: Reuters Aleksander Ovečkin ima na pogodbi zapisano najvišjo številko, 124 milijonov ameriških dolarjev, a pozor, pogodba je vezana na 13-letno sodelovanje z Washington Capitals. Foto: Reuters

Nad sto milijonov ameriških zelencev sta pogledala še Nashvillov Shea Weber in Pittsburghov Sidney Crosby. Stotica je pripadla tudi Ilji Kovalčuku, ki je leta 2010 z New Jersey Devils podpisal kar 15-letno pogodbo, vredno sto milijonov dolarjev (91,6 milijona evrov). Leta 2013 je zaradi po njegovih besedah domotožja pretrgal dolgoletno pogodbo s Hudiči in pobegnil v domovino k SKA iz Sankt Peterburga. Tam bo drsal tudi v prihodnji sezoni, saj njegova vrnitev na največjo hokejsko klubsko sceno ni uspela.

Vratar Carey Price je to poletje podpisal izjemno donosno pogodbo. | Foto: Getty Images Vratar Carey Price je to poletje podpisal izjemno donosno pogodbo. Foto: Getty Images

Price izenačil z zvezdnikoma Chicaga in prehitel Kopitarja

Prva pod magično mejo sto sta člana Minnesota Wild Ryan Sutter in Zach Parise (98 milijonov ameriških dolarjev oziroma 89,9 milijona evrov), sledita v zadnjem obdobju najbolje plačana hokejista lige, Chicagova Jonathan Toews in Patrick Kane. Od sezone 2018/19 bo osemletna pogodba, vredna 84 milijonov dolarjev, začela veljati tudi za vratarja Careyja Pricea, ki se je Montrealu zavezal pred dnevi.

Eno najbolj bogatih pogodb v ligi NHL je lani januarja podpisal kapetan Los Angeles Kings Anže Kopitar, ki se je dvakratnim prvakom lige zavezal za osem let. Pred odbitkom davka in brez dodatkov mu bo prinesla 80 milijonov dolarjev.

Anže Kopitar si je lani prislužil povišico. | Foto: Guliverimage/Getty Images Anže Kopitar si je lani prislužil povišico. Foto: Guliverimage/Getty Images

Forbes pravi …

Po podatkih Forbesa je bil v lanski sezoni najbolje plačan hokejist lige NHL Jonathan Toews, ki mu je ob pogodbi pripadel še zajeten dodatek ameriških zelencev od prodaje dresov, oglasov … Na njegov račun  je prišlo okoli 16 milijonov dolarjev (dobrih 14 milijonov dolarjev). Sledijo Sidney Crosby (15,4 milijona dolarjev), Patrick Kane (14,8 milijona dolarjev), Anže Kopitar (14,1 milijona dolarjev), Aleksander Ovečkin (14 milijonov dolarjev) …

 
Ne spreglejte