Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 7. 2017,
22.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

1

Natisni članek

liga NHL Aleksander Radulov Jevgenij Kuznecov Carey Price prestop Ilja Kovalčuk liga KHL New Jersey Devils

Nedelja, 9. 7. 2017, 22.41

6 let, 6 mesecev

Hokejska tržnica

Kdo ostaja in kdo bo oddrsal drugam?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

1

Ilja Kovalčuk | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na hokejski tržnici so pestri dnevi, saj klubi tako v Evropi kot čez lužo gradijo svoje ekipe za prihodnjo sezono. Prestope in podaljšanja sodelovanj spremljamo tudi na Sportalu.

Hokejska tržnica med 3. in 9. julijem

V nedeljo je postalo uradno, da z vrnitvijo ruskega zvezdnika Ilje Kovalčuka v ligo NHL ne bo nič. 34-letni napadalec bo pričakovano ostal doma. Z aktualnim prvakom lige KHL SKA Sankt Peterburg je sodelovanje podaljšal še za eno leto. Kovalčuk bo prihodnje poletje v ligi NHL povsem prost igralec in bo lahko oblekel dres kateregakoli kluba, če si ga bo ta zaželel v svoji vrsti.

Connor McDavid se je Edmontonu zavezal za osem sezon in sto milijonov dolarjev. | Foto: Guliverimage/Getty Images Connor McDavid se je Edmontonu zavezal za osem sezon in sto milijonov dolarjev. Foto: Guliverimage/Getty Images

Toliko, kot bo v povprečju zaslužil on, v ligi NHL ni še nihče

Edmonton je za podaljšanje z najmlajšim kapetanom vseh časov lige NHL, 20-letnim Connorjem McDavidom, segel globoko v žep. Najkoristnejši igralec zadnje sezone, prejemnik najprestižnejše nagrade hart trophy se je Naftarjem zavezal za osem sezon in 100 milijonov dolarjev.

Na sezono bo v povprečju brez dodatkov prejel 12,5 milijona dolarjev, kar je rekordna povprečna plača v ligi. Do zdaj sta v povprečju 10,5 milijona na sezono zaslužila Chicagova Patrick Kane in Jonathan Toews. V prihodnje bo za toliko (pred odbitjem davka) bogatejši tudi vratar Montreala Carey Price. Anže Kopitar v povprečju prejme 10 milijonov dolarjev.

Prvi izbor nabora leta 2015 naj bi po prvotnem načrtu po novem prejemal 13,25 milijona dolarjev na leto, a si je McDavid po poročanju medijev čez lužo sam znižal plačo.

Mladenič, ki je pri komaj 20 letih gonilna sila Edmontona, je v končani sezoni v rednem delu dosegel kar 100 točk.

Nič ne bo z veliko vrnitvijo v ligo NHL, ki jo je samovoljno predčasno zapustil

Mediji na drugi strani Atlantika poročajo, da z vrnitvijo 34-letnega Ilje Kovalčuka v ligo NHL ne bo nič. Ruski zvezdnik je po sezoni 2012/13 samovoljno zapustil ligo NHL in se, po njegovih besedah zaradi domotožja in želje biti bližje družini, vrnil v Kontinentalno hokejsko ligo.

Ilja Kovalčuk se še ne bo vrnil v ligo NHL. | Foto: Reuters Ilja Kovalčuk se še ne bo vrnil v ligo NHL. Foto: Reuters

Vse lepo in prav, če ga na klub New Jersey Devils ne bi vezala še 12-letna pogodba, vredna 77 milijonov dolarjev (67,7 milijona evrov). Kovalčuk je namreč septembra leta 2010 s Hudiči podpisal kar 15-letno pogodbo, po kateri naj bi v klubu ostal do svojega 42. leta.

Z odločitvijo, da zapusti Devilse, si je priprl vrata lige NHL. Med pogoji, da bi se lahko vrnil, je bilo tudi soglašanje vseh preostalih klubov z njegovo vrnitvijo. V zadnjih tednih se je veliko pisalo o tem, da se bo Rus vendarle vrnil in da se v New Jerseyju pogovarjajo z njegovimi morebitnimi delodajalci, saj pri Hudičih mesta zanj ni.

A v torek je prišla informacija, da generalni direktor Devilsov Ray Shero, Kovalčuk in njegov agent niso našli skupnega jezika o zamenjavi. Ruski zvezdnik bo tako najverjetneje ostal v ligi KHL pri aktualnem prvaku Sankt Peterburgu. Pri tem je drsal zadnje polne štiri sezone, vodi pa ga ruski selektor Oleg Znarok. Tako bo še lažje odpotoval na februarske olimpijske igre, ki so med njegovimi velikimi željami. Liga NHL namreč v času OI ne bo prekinila tekmovanja.

Se bi pa Kovalčuk lahko v NHL lažje vrnil v sezoni 2018/19, saj bo 1. julija prihodnje leto postal "neomejen" prost igralec (unrestricted free agent) in bo lahko pogodbo podpisal s katerimkoli klubom. V tem primeru bi kratko potegnil New Jersey Devils, saj v zameno za Rusa ne bi dobil nič.

Težave ruskega velikana sodu izbile dno

Medtem pa se z velikimi težavama spopada eden od velikanov ruskega hokeja. Prvak lige KHL iz let 2012 in 2013 Dinamo Moskva ima že nekaj časa finančne težave. Kontinentalna hokejska liga je ponovno dala vedeti, da klub ni izpolnil svojih obvez, tako da je več kot 40 hokejistov v sredo dobilo proste roke.

Reto Berra se vrača čez lužo. | Foto: Reuters Reto Berra se vrača čez lužo. Foto: Reuters

Švicarji so mislili, da je njihov, nato pa je poklicala liga NHL

Izkušeni švicarski vratar Reto Berra se, malce nepričakovano, vrača v ligo NHL. Tridesetletnik se je zadnje štiri sezone selil med ligama NHL in AHL. V najmočnejšem klubskem tekmovanju je zaigral za Colorado Avalanche, Calgary Flames, lani pa še za Florida Panthers.

Po zadnji sezoni se je vrnil domov in aprila s švicarskim prvoligašem Fribourgom Gotteronom podpisal triletno pogodbo. V prihodnji sezoni pa ne bo nosil njegovega dresa. Na njegov naslov je namreč prišla ponudba NHL-ovca Anaheim Ducks, o kateri Berra ni prav dolgo razmišljal. Izkoristil je izhodno klavzulo, ki mu je omogočala, da prvo leto pogodbe odigra čez lužo. Tako bo kariero nadaljeval v Kaliforniji, potem pa se bo predvidoma vrnil v Gotteron, ki pospešeno išče vratarsko menjavo.

Prvi nabor izpred petih let se spet seli

Ruski napadalec Nail Jakupov, ki so ga leta 2012 prvega na naboru lige NHL izbrali pri Edmonton Oilers, bo zamenjal delodajalca. 23-letni krilni napadalec je prve štiri sezone v ligi NHL igral za Naftarje, ki so ga nato "poslali" k St. Louis Blues. Nail Yakupov je novi član Colorado Avalanche. | Foto: Reuters Nail Yakupov je novi član Colorado Avalanche. Foto: Reuters

Zanje je v zadnji sezoni odigral 40 tekem, v statistiko pa dodal tri zadetke in šest podaj. Rus bo v prihodnje pomagal Colorado Avalanche, s katerimi se je dogovoril za enoletno sodelovanje.

Medveščak stavi na mlado trenersko moč

Zagrebški Meveščak se vrača v razširjeno avstrijsko prvenstvo, v katerem bo zamenjal Olimpijo. Medvedi, ki imajo pod pogodbo osem igralcev, so v torek potrdili, da jih bo vodil 32-letni Kanadčan Connor Cameron.

Medveščak se vrača v ligo EBEL. Vodil ga bo 32-letni Connor Cameron. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Medveščak se vrača v ligo EBEL. Vodil ga bo 32-letni Connor Cameron. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Mladi trener je v hrvaški prestolnici deloval v lanski sezoni, ko je bil v Kontinentalni hokejski ligi desna roka glavnega trenerja Gordieja Dwyerja (ta bo glavni trener KHL-ovca Dinama iz Minska). Ob koncu turbulentne sezone, ko je klub predčasno zapustilo mnogo igralcev in tudi Dwyer, je Cameron Medveščak vodil na štirih tekmah lige KHL. Sezona se je za hrvaško moštvo končala po rednem delu, takrat je Cameron odšel v elitno švicarsko ligo k HC Ambrì-Piotta, kjer je pomagal Dwyerju.

Zdaj ga čaka prva sezona, ki jo bo začel kot glavni trener. Njegov pomočnik bo še en stari znanec Medveščaka, in sicer Dylan Beston, ki je lani deloval kot videoanalitik in pomočnik.

Zvezde ujele Radulova

Aleksander Radulov se je lani vrnil v ligo NHL in nosil dres Montreal Canadiens, pri katerem mu je pogodba potekla ob koncu sezone. V nadaljevanju kariere ne bo več nosil dresa kanadskega moštva. V ponedeljek je postalo jasno, da se seli k Dallas Stars.

Aleksander Radulov se iz Montreala seli k Dallasu. Za pet sezon. | Foto: Reuters Aleksander Radulov se iz Montreala seli k Dallasu. Za pet sezon. Foto: Reuters

Zvezde so se s 30-letnikom dogovorile za petletno sodelovanje, vredno 31,25 milijona ameriških dolarjev (27,4 milijona evrov). "Gre za dinamičnega kreatorja igre. Z njim je naša najboljša šesterica primerljiva z vsemi v tej ligi," je nad krilnim napadalcem navdušen generalni direktor Jim Nill. Radulov je v zadnji sezoni na 76 tekmah vpisal 54 točk (18 zadetkov, 36 podaj). Bil je najboljši podajalec Montreala, drugi po točkah in tretji po zadetkih.

Price za osem let podaljšal z Montrealom

So pa pri Montreal Canadiens za lep čas zadržali prvega vratarja Careyja Pricea, ki bo za Canadiens branil še naslednjih osem sezon. Finančnih podrobnosti v klubu niso razkrili, a naj bi po podatkih tamkajšnjih medijev zaslužil deset milijonov dolarjev na leto.

Po končani sezoni 2017/18 bi 29-letni kanadski vratar postal prost igralec, njegov dosedanji klub pa je izkoristil možnost predčasnega podaljšanja pogodbe že drugi dan, ko je to po pravilih lige lahko storil.

Carey Price bo še lep čas stal med vratnicama Montreala. | Foto: Getty Images Carey Price bo še lep čas stal med vratnicama Montreala. Foto: Getty Images

Nova pogodba se bo začela v sezoni 2018/19, iztekla se bo v sezoni 2025/26. Vratar, ki bo čez dva meseca dopolnil 30 let, po sedanji pogodbi zasluži 6,5 milijona dolarjev na leto. Z novo pogodbo bo postal tudi najbolje plačani vratar v ligi, doslej je bil to Šved Henrik Lundqvist pri New York Rangers, ki je imel povprečno letno vrednost pogodbe 8,5 milijona dolarjev.

Vseh svojih dosedanjih 509 tekem je Price v NHL odigral za Montreal, z 270 zmagami pa je tretji na večni klubski lestvici, več sta jih zbrala le Patrick Roy (289) in Jacques Plante (314).

Kuznecov še lep čas za Capitals

Vodstvo zmagovalca rednega dela zadnje sezone Washington Capitals, ki so ga v konferenčnem polfinalu izločili poznejši prvaki Pittsburgh Penguins, je poskrbelo za pomembno dolgoročno podaljšanje pogodbe z ruskim napadalcem Jevgenijem Kuznecovom.

Capitals so enega ključnih členov napada zadržali še za nadaljnjih osem sezon. | Foto: Reuters Capitals so enega ključnih členov napada zadržali še za nadaljnjih osem sezon. Foto: Reuters

25-letni centralni napadalec se je franšizi zavezal za dodatnih osem sezon, ki mu bodo nanesle 62,4 milijona dolarjev (54,7 milijona dolarjev). Kuznecov je bil v sezoni 2015/16 s 77 točkami na 82 tekmah najučinkovitejši igralec svojega moštva. Po letu 2003/04 mu je to uspelo kot edinemu ob Aleksandru Ovečkinu in Nicklasu Backstromu. Njegove pravice v ligi KHL je od Traktorja Čeljabinska prevzel aktualni prvak tekmovanja SKA Sankt Peterburg.

Capitals so iz New Jersey Devils pripeljali kanadskega napadalca Devanteja Smith-Pellyja, v nasprotno smer se seli švedski napadalec Marcus Johansson.

Po dveh desetletjih zapušča "morske pse"

Vseh 19 sezon v najmočnejši hokejski ligi je Patrick Marleau preživel pri San Jose Sharks, zdaj pa se je od njih poslovil. Krilni napadalec, ki je konec preteklega tedna postal prost igralec, bo pri 38 letih (dopolnil jih bo septembra) v ligi NHL prvič zaigral za koga drugega kot kalifornijske "morske pse". Na Kanadčana – ta dokazuje, da še ni za staro šaro – stavijo pri Toronto Maple Leafs. Z Marleaujem so podpisali triletno pogodbo, težko slabih 19 milijonov ameriških dolarjev (16,4 milijona evrov).

Po 19 sezonah zapušča San Jose Sharks. Novo pogodbo je dobil pri Torontu, šele njegovem drugem klubu v ligi NHL. | Foto: Getty Images Po 19 sezonah zapušča San Jose Sharks. Novo pogodbo je dobil pri Torontu, šele njegovem drugem klubu v ligi NHL. Foto: Getty Images

Če so San Jose Sharks izgubili enega veterana, pa so zadržali drugega. Centralni napadalec Joe Thornton se je pri 38 letih odločil, da ostane še eno sezono. Za dobrih sedem milijonov evrov.

Ne spreglejte