Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 5. 2014,
9.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Los Angeles Kings Chicago Blackhawks liga NHL Anže Kopitar Anže Kopitar Drew Doughty

Torek, 27. 5. 2014, 9.32

8 let

Junak zmage Kopitar: Dober začetek in glasna dvorana sta nas ponesla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Četrta tekma konferenčnega finala, tretja zaporedna zmaga Kraljev, Anže Kopitar pa prva zvezda večera, v katerem so si Kalifornijci na stežaj odprli vrata finala. "Ključen je bil dober začetek."

Kralji letijo, samozavest raste iz tekme v tekmo, vse bližje je maščevanje Chicagu, ki je prvake iz leta 2012 lani izločil v finalu zahodne konference. Los Angeles je v domačem Staples Centru z odlično prvo tretjino, po kateri je na odmor odšel s tremi zadetki prednosti, naredil velik korak k zmagi. V deseti minuti je številčno premoč izkoristil Jeff Carter, ki je s strelom po sredini z vrha krogov matiral pokritega Coreyja Crawforda (na četrti tekmi je bil 80-odstotno zanesljiv).

Dve minuti zatem je prva zvezda večera in z 22 točkami najučinkovitejši mož končnice Anže Kopitar ukradel plošček Duncanu Keithu podal neposredno pred gol do Mariana Gaborika, ki je le podstavil palico, in Crawford je bil spet na kolenih. Da je bil obup oklepnikov iz vetrovnega mesta še večji, je v 16. minuti ob power-playu poskrbel še kapetan Dustin Brown.

Za 4:0 je sredi druge tretjine, potem ko je akcijo začel slovenski as, s pravo mojstrovino zadel Drew Doughty. Petardo v mreži Chicaga je v 35. minuti preprečil Brandon Saad. V zadnjem delu je z znižanjem na 2:4 Bryan Bickell ohranil nekaj upov, ki pa jih je s strelom v nebranjeno mrežo v 59. minuti pokopal Tanner Pearson.

Pričakujejo obupano ekipo, ki se bo borila "za življenje"

"Načrt je bil podoben kot vedno. Želeli smo si dobrega začetka, kar nam je tudi uspelo. Hitro smo dosegli nekaj zadetkov, s katerimi smo še spodbudili navijače. Dvorana je bila glasna in nas spodbujala," je nalet Kraljev dobremu začetku pripisal Anže Kopitar in nadaljeval: "Mislim, da smo igrali zelo samozavestno, a hkrati se zavedamo, da se je v drugi polovici trenutek preselil na njihovo stran. Na to moramo paziti na prihodnji tekmi, saj je vsem jasno, da nam bo nasproti stala obupana ekipa. Pričakujemo, da bodo naredili vse, da bi ostali pri življenju."

Kopitar je po zmagi poudaril tudi pomembnost globine ekipe: "V tem delu sezone jo vsekakor potrebuješ. Imamo štiri linije, ki so sposobne zadeti in praktično lahko igrajo proti katerikoli nasprotnikovi liniji. Globina je ključ do uspeha v končnici. In mi jo imamo. Prav vsak naš hokejist daje vse od sebe in to potrebujemo." Kraljevska 11-ica se je dotaknila še enega moža, in sicer Mariana Gaborika, ki se je Kraljem pridružil šele marca, zdaj pa s Hrušičanom sestavljata nevarno navezo: "On nam daje tisto dodatno 'grožnjo', ki je v preteklosti nismo imeli. Predvsem v igri z igralcem več predstavlja veliko nevarnost, gre za igralca, ki te lahko pokoplje z eno samo potezo."

Lani smo se rešili. Zakaj se ne bi tudi letos?"

Kralji, ki jih je Chicago tokrat nastreljal (24:21), so pred naslednjim obračunom lahko veliko bolj sproščeni in samozavestni – imajo kar dva zaključna ploščka –, medtem ko se aktualni prvaki ubadajo z razreševanjem kalifornijske uganke. In čeprav jim voda pošteno teče v grla, poskušajo ostati pozitivni.

"Ko enkrat zaostajaš z 0:3, se je težko vrniti v igro. Po zaostanku smo sicer pritisnili, poskušali smo streljati, kolikor se je dalo. Imeli smo kar nekaj lepih priložnosti, ki pa jih žal nismo izkoristili. Kljub temu nas samozavest ni zapustila. Lani smo bili v podobnem položaju (v lanskem konferenčnem polfinalu je Detroit vodil 3:1 v zmagah, nato je Chicago serijo popolnoma obrnil, op. a.) in se rešili. Zakaj se ne bi tudi letos?" je dejal Patrick Kane.

"Ni časa, da bi se smilili sami sebi"

Jonathan Toews se je pred napovedjo pete tekme ustavil še pri power-playu Chicaga. Štirikrat so imeli igralca več, izkoristili niso niti enega: "Ustvarili smo si nekaj priložnosti, nekajkrat streljali … sčasoma se nam bo odprlo. Prizadevali si bomo za to."

Prav dolgo ne bodo mogli čakati, da se jim odpre, saj bi se že v sredo sezona zanje lahko končala. "Gledati moramo le na prihodnjo tekmo. Še vedno smo 'živi', še vedno imamo priložnost. Zdaj ni časa, da bi se smili sami sebi. Številne ekipe, tudi naša, so se že znašle v takšnem položaju. Je pa res, da moramo verjeti in iti samozavestno po zmago. Pa ne le eden ali dva hokejista, to velja za celotno moštvo," pred srečanjem, ki ga bodo v četrtek ob 2. uri po slovenskem času odigrali na terenu Chicaga, dodaja kapetan Toews.

Ne spreglejte