Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 8. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

Los Angeles Kings Anže Kopitar Anže Kopitar liga NHL John Stevens

Četrtek, 17. 8. 2017, 4.01

6 let, 6 mesecev

La Kings

Trener Kraljev verjame v uspeh ekipe in boljšo sezono Anžeta Kopitarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45
John Stevens | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Te službe ne bi sprejel, če ne bi verjel v to, da lahko spet zmagamo. Naš izziv je, da ključni igralci spet zaigrajo, kot so v najboljših časih," pravi novi trener Los Angeles Kings John Stevens.

Medtem ko sta aktualni prvak lige NHL Pittsburgh Penguins in Nashville Predators junija igrala finale najkakovostnejše hokejske lige na svetu, so bili člani Los Angeles Kings že dva meseca brez tekem. Še drugič v zadnjih treh letih se jim ni uspelo uvrstiti v končnico. Kaj hitro je bilo jasno, da zdaj že nekdanji trener dvakratnih prvakov lige NHL Darryl Sutter ne bo ostal na svojem stolčku toliko časa, kolikor je predvidevala lani maja sklenjena nova pogodba (dve sezoni z možnostjo podaljšanja).

Trenersko taktirko je iz Sutterjevih rok prevzel nekdanji hokejist, zadnja leta pa pomočnik v trenerskem štabu Kraljev John Stevens. Posloviti se je moral tudi Dean Lombardi, mesto generalnega direktorja je zavzel nekdaj legendarni igralec LA Kings Rob Blake, še en zaščitni znak kalifornijske franšize Luc Robitaille pa je postal predsednik. V mestu angelov si namreč ne želijo še ene siromašne sezone brez izločilnih bojev.

Ni ista ekipa, a …

"Te službe ne bi sprejel, če ne bi verjel, da lahko spet zmagamo. Seveda ta ekipa ni enaka tisti, ki je osvojila Stanleyjeva pokala, a še vedno imamo precej fantov, ki so bili takrat zraven. Naš izziv je, da nekateri naši ključni igralci spet zaigrajo tako, kot znajo," je za uradno stran lige NHL - slaba dva meseca pred začetkom sezone v njej že kroži malo morje podrobnih analiz o prihodnosti moštev - dejal Stevens.

Čeprav je šele prevzel trenerske vajeti, 51-letni Kanadčan dobro pozna svoje moštvo. Del trenerskega kolektiva Kraljev je namreč že od leta 2010. Kljub temu se je med poletjem želel pogovoriti s svojimi varovanci. "Ena od prvih stvari, ki sem jih naredil, je bila, da sem se usedel s tistimi fanti, ki čez poletje niso odšli v druga mesta. Pogovoril sem z vsakim o njegovi igri, o pričakovanjih, o tem, kaj moramo narediti, da bomo spet boljši. Kot trenerju se mi zdi pomembno, da se pogovoriš s svojimi igralci in slišiš, kaj imajo povedati."

Anže Kopitar bo drugo sezono kapetan Los Angele Kings. Trener verjame, da je pred Slovencem boljše tekmovalno obdobje. | Foto: Guliverimage/Getty Images Anže Kopitar bo drugo sezono kapetan Los Angele Kings. Trener verjame, da je pred Slovencem boljše tekmovalno obdobje. Foto: Guliverimage/Getty Images

Spet stari Kopitar

Stevens se je med poletjem slišal tudi z Anžetom Kopitarjem, za katerim je statistično najslabša sezona, odkar je oktobra 2006 debitiral v ligi NHL.

Kapetan Kraljev, ki tudi sam upa na lepše klubske čase, je na 76 tekmah v statistiko vpisal 52 točk (12 zadetkov, 40 podaj). Kot pravi, za skromnejše številke ne krivi kapetanske vloge, ki so mu jo dodelili pred sezono in na katero se je moral privaditi.

"Mislim, da se vsi strinjamo, da lanska sezona zanj ni bila najboljša. Med poletjem sva se slišala. Vem, da trdo trenira in da želi čim prej pozabiti na lansko leto, v novi sezoni pa pokazati več. Mislim, da boste letos videli drugačnega igralca," o slovenskem centralnem napadalcu, ki bo 24. avgusta dopolnil 30 let, razmišlja novi strateg.

Po več učinkovitosti

Bo Tyler Toffoli spet v strelski formi? | Foto: Getty Images Bo Tyler Toffoli spet v strelski formi? Foto: Getty Images

Najbolj znano novo staro ime v dresu LA Kings bo veteran Michael Cammalleri. 35-letni krilni napadalec je NHL-kariero v sezoni 2002/03 začel prav pri Kraljih, a jih je moral leta 2008 zapustiti. Zadnje tri sezone je igral za New Jersey Devils.

V Kaliforniji upajo, da se bo dobro ujel z njihovo falango, še več upov pa polagajo na Tylerja Toffolija, ki je bil lani del sezone poškodovan, junija pa si je prislužil novo triletno pogodbo. Od njega pričakujejo ponovitev ali pa še izboljšanje sezone 2015/16, v kateri je dosegel 31 zadetkov.

Prav ti so v zadnji sezoni kronično manjkali Kopitarju in druščini. Na 82 tekmah so jih dosegli le 199, v povprečju 2,43 na tekmo, kar jih uvršča na skromno 24. mesto. Morda bo k boljšim številkam pomagala tudi nova pridobitev v trenerskem štabu, Stevensov pomočnik bo namreč tudi nekdanji izvrstni strelec Pierre Turgeon.

Naj bo zdrav

Med željami Kraljev je tudi ta, da bo prvi vratarski violini Jonathanu Quicku zdravje služilo bolje kot lani, ko se je poškodoval na uvodni tekmi sezone in nato okreval kar štiri mesece.

V Kaliforniji si želijo, da bo prvi vratar Quick zdrav vso sezono.
 | Foto: Reuters V Kaliforniji si želijo, da bo prvi vratar Quick zdrav vso sezono. Foto: Reuters

Na 31-letnemu Američanu bo namreč slonelo največje vratarsko breme. Njegova menjava bo novinec v kalifornijskem klubu, štiri leta mlajši Darcy Kuemper. Kanadčan je v ligi NHL zadnjih pet sezon igral za Minnesota Wild.

Čez mesec dni prvi preizkus

Kalifornijsko moštvo bo odigralo osem pripravljalnih tekem, prvo 16. septembra v domačem Staples Centru, kjer bodo gostili Vancouver Canucks. Pripravljalna obračuna jih čakata tudi na Kitajskem.

V novo sezono lige NHL bodo vstopili 5. oktobra doma proti Philadelphia Flyers.

Draisaitlu bogata pogodba

Vodstvo Edmonton Oilers pospešeno skrbi za prihodnost. Potem ko je osemletno pogodbo podpisal kapetan in MVP te sezone, 20-letni Connor McDavid, so si zagotovili, da bo zanje lep čas igral še en izvrstni mladi napadalec.

Nemec Leon Draisaitl, ki so ga Naftarji leta 2014 izbrali kot tretjega na naboru, in klub sta se dogovorila za podaljšanje sodelovanja za osem let. 21-letnik bo na sezono v povprečju prejel 8,5 milijona dolarjev. Draisaitl – njegova pogodba bo začela veljati v prihajajoči sezoni – je v zadnjem tekmovalnem obdobju na 82 tekmah rednega dela vknjižil 77 točk (29 zadetkov, 48 podaj), v končnici pa na 13 tekmah s šestimi zadetki in desetimi podajami presegel točko na tekmo.

Ne spreglejte