Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 10. 2016,
11.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

Natisni članek

NHL draft Anže Kopitar Anže Kopitar Jan Drozg liga NHL hokej

Četrtek, 6. 10. 2016, 11.00

6 let, 7 mesecev

V koga so uprte oči skavtov najmočnejše hokejske lige?

Jan Drozg na preliminarnem seznamu skavtov lige NHL

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

Osrednja skavtska služba najmočnejše hokejske lige na svetu je objavila preliminarni seznam kandidatov za NHL nabor leta 2017. Med njimi najdemo tudi Slovenca Jana Drozga.

Na obsežnem preliminarnem seznamu kandidatov za izbor na naboru lige NHL se je znašel tudi 17-letni slovenski napadalec Jan Drozg. | Foto: Hokejska zveza Slovenije Na obsežnem preliminarnem seznamu kandidatov za izbor na naboru lige NHL se je znašel tudi 17-letni slovenski napadalec Jan Drozg. Foto: Hokejska zveza Slovenije

Tik pred začetkom nove sezone lige NHL (začenja se 12. oktobra) je osrednji oddelek skavtske službe v svet poslal obsežen preliminarni seznam mladih hokejskih upov, nad katerimi  bodo skavti bedeli pred naborom 2017. Ta bo 23. in 24. junija prihodnje leto v Chicagu.

Hokejisti na seznamu, ki prihajajo z vsega sveta, so označeni z različnimi črkami, pri čemer oznaka A predvideva izbor v prvem krogu nabora, B v drugem ali tretjem, C pa v poznejših krogih.

Kali se na Švedskem

Med kandidati, ki si jih po mnenju skavtov velja zapomniti, je en slovenski predstavnik, in sicer Jan Drozg. Gre za 17-letnega krilnega napadalca, ki si drugo leto zapored izkušnje nabira na Švedskem.

Najstnik je pred tremi sezonami igral za Maribor, nato pomagal tudi Celjanom (v sezoni 2014/15 je v mladinski različici lige EBEL EBJL na 25 tekmah dosegel 47 zadetkov in 31 podaj), od sezone 2015/16 pa nosi dres nižjih selekcij švedskega Leksandsa.

Zadnji dve leti stalni član slovenske reprezentance do 18 let (182 centimetrov, 76 kilogramov) je lani za selekcijo U18 igral v elitnem tekmovanju (22 tekem, 16 zadetkov, 15 podaj) in ligi Allsvenskan (redni del: 16 tekem, deset zadetkov, deset podaj; končnica: pete tekem, podaja), okusil pa tudi eno tekmo s selekcijo U20.

Sledijo bolj konkretni seznami

Skavtska služba je pred Slovenčevo ime zapisala oznako C, po preliminarnem seznamu pa bo čez tedne, mesece opazovanj objavila sezname z lestvicami, ko bo slika o kandidatih bolj izdelana in jasnejša.

Pred dvema letoma je na primer oznaka A na preliminarnem seznamu pripadla slovenskemu branilcu Luki Zorku, ki pa se pozneje ni znašel med izbranimi hokejisti nabora 2015.

Do zdaj peterica

Do zdaj je bilo na naboru lige NHL izbranih pet Slovencev: Edo Terglav (leta 1998 so ga v devetem krogu kot 249. izbrali Buffalo Sabres), Jure Penko (leta 2000 so ga kot 203. izbrali pri Nashville Predators), Marcel Rodman (leta 2001 so ga kot 282. izbrali Boston Bruins), Anže Kopitar (leta 2005 so ga kot 11. izbrali Los Angeles Kings) in Jan Muršak (leta 2006 so ga kot 182. izbrali Detroit Red Wings). V najkakovostnejši hokejski ligi sta zaigrala zadnja dva.

Ne spreglejte