Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 4. 2016,
20.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Natisni članek

hokej svetovno prvenstvo v hokeju slovenska hokejska reprezentanca risi

Petek, 29. 4. 2016, 20.29

6 let, 7 mesecev

Risi po zlatem odličju in vrnitvi v elito: Nikogar ne moremo izpostaviti, zmagala je ekipa Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98
slovenska hokejska reprezentanca | Foto HZS/Drago Cvetanovič

Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Slovenska hokejska reprezentanca se je po zmagi z 2:1 nad Avstrijo vrnila med elito, iz katere je izpadla lani. "Danes je odločilo moštvo," je ekipni duh po izpolnjenem cilju izpostavil slovenski selektor Nik Zupančič.

Vložek sosedskega obračuna je bil izjemno velik. Zmaga je odpirala vrata elite, poraz pa bi jih ob neugodnih rezultatih preostalih tekem lahko zaprl. Prav to se je po pravem boju, v katerem ni manjkalo naletov, pa tudi poškodb (skupila sta jo Andrej Hebar in Sabahudin Kovačević), zgodilo Avstrijcem. Po porazu so ostali brez drugega mesta, ki bo najverjetneje prav tako vodilo v elito. Drugega mesta se namreč po zmagi nad Južno Korejo veselijo Italijani.

 

Slovenija bo tako prihodnje leto spet del elitne druščine 16 najboljših hokejskih reprezentanc sveta. Svetovno prvenstvo najkakovostnejše skupine bo med 5. in 21. majem v Parizu in Kölnu. Kje bo igrala slovenska izbrana vrsta, še ni znano.

Kaj so po tekmi povedali v slovenskem in avstrijskem taboru?

Slovenski selektor Nik Zupančič je prvo samostojno selektorsko nalogo uspešno prestal. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Slovenski selektor Nik Zupančič je prvo samostojno selektorsko nalogo uspešno prestal. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Nik Zupančič, selektor Slovenije: "To so težke tekme, ker odločajo. Vsi smo vedeli, kaj je v igri. Začeli smo nervozno, oni so prvi zadeli, mi pa smo se vrnili z izenačenjem po 'power-playu', ki je bil sicer slab, a smo na koncu na srečo zadeli. Potem smo začeli igrati kot ekipa, v zadnjem delu pa smo imeli nekaj poškodb, toda danes je odločilo moštvo. Nikogar ne morem izpostaviti, zmagala je ekipa Slovenije."

Daniel Ratushny, selektor Avstrije: "Dobro so odigrali, treba jim je čestitati. A čestitke si zaslužijo tudi moji igralci, ker so odigrali morda najboljšo tekmo na tem turnirju. Jezen sem zaradi poraza, a čestitam tekmecem in jim želim uspešno pot na SP."

Miha Verlič, hokejist Slovenije: "Mislim, da smo si to popolnoma zaslužili. Dokazali smo, da lahko zmagamo, če igramo kot ekipa, čeprav manjka nekaj ključnih igralcev. A smo se držali tega, kar smo se dogovorili, in igrali smo kot ekipa. Super, res. Vedeli smo, kaj lahko pričakujemo, in vedeli smo, da ne bo lahko."

Jan Urbas, kapetan Slovenije: "Naš 'power-play' štiri minute ni bil najboljši, potem je prišel tisti zadetek. V nadaljevanju smo zelo dobro odigrali, Gašper je zelo dobro oddelal tekmo, a vsi fantje si to zaslužimo. Za tisto tekmo proti Poljski ni izgovora, ampak mislim, da smo na zadnjih dveh pokazali značaj in tudi danes tekmo pripeljali do konca. Je pa zelo lep občutek, ko premagaš severne sosede."

 | Foto:

Robert Sabolič, igralec Slovenije: "Vsi smo se borili po najboljših močeh, tudi namesto tistih, ki so se poškodovali, zmagali smo tudi zanje. Avstrija je bila res dober tekmec, od začetka so bili malo boljši, a smo to dobro obvladali in zasluženo zmagali."

Rok Tičar, hokejist Slovenije: "Treba je bilo stisniti do konca. Res je šlo za veliko tekmo, zadnjo v sezoni, in ni bilo težko zbrati moči. Začeli smo dobro, pri tretji tekmi se nam je malo zalomilo. Takrat nam ni šlo nič, toda po tem porazu smo se zbrali in proti Koreji odigrali zrelo, danes pa so bili tekmeci Avstrijci, kjer je vedno tekmovalnost. Dobra tekma, z naše strani ne odlična, je pa bila zmaga priborjena in vsak je dal svoj maksimum. Zmagala je želja. Pred tekmo smo si rekli, da moramo dati 'jajca ven', kot mi rečemo. In smo jih, zagotovo." 

Gašper Krošelj se je dokazal tudi na tekmi z Avstrijo in bil eden od ključnih členov reprezentance ob uspehu. | Foto: Gašper Krošelj se je dokazal tudi na tekmi z Avstrijo in bil eden od ključnih členov reprezentance ob uspehu.

Gašper Krošelj, vratar Slovenije: Vedeli smo, da bo težka tekma. Ni bilo prostora za spodrsljaj, saj smo enega vmes že naredili. To je bila zadnja tekma sezone za nas pred počitnicami in dobro smo jo speljali do konca. Rekli smo si, da bomo od začetka poskusili bolj agresivno, da ne bo kot proti Koreji. A tudi tokrat so oni prvi zadeli. Na srečo smo se hitro pobrali in izenačili. V drugi tretjini smo zelo dobro igrali in nisem imel veliko dela. V zadnji tretjini pa je bilo povsem logično, da so oni pritisnili. Mi smo se bolj ali manj le branili. Na srečo uspešno. Na koncu smo dosegli sladko zmago proti severnim sosedom.

Lestvica:

1. Slovenija* 5 tekem – 12 točk
2. Italija** 5 – 9
3. Poljska 5 – 9
4. Avstrija 5 – 8
5. Južna Koreja 5 – 7
6. Japonska*** 5 – 0

*Reprezentanca je napredovala v elitno divizijo

**Ali bo v elito napredoval tudi drugouvrščeni, bo znano šele po skupinskem delu svetovnega prvenstva elitne divizije. To bo med 6. in 22. majem potekalo v Moskvi in Sankt Peterburgu. Če bosta Nemčija in Francija – kot gostiteljici SP elite leta 2017 letos ne moreta izpasti v nižjo divizijo – končali na zadnjih dveh mestih v skupini, bo iz Katovic napredoval le zmagovalec.

***Reprezentanca je nazadovala v divizijo I, skupino B

Ne spreglejte