Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 11. 2016,
12.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

hokej Ivo Jan Graz 99ers HDD Olimpija liga EBEL

Torek, 22. 11. 2016, 12.19

6 let, 6 mesecev

Pogovor s trenerjem Gradca

Ivo Jan: Treba se bo malo zamisliti in kakšno stvar spremeniti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
HDD Olimpija Graz 99ers liga ebel | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

"Če bomo nadaljevali tako, kot smo igrali zadnji dve tekmi, mislim, da prav dolgo ne bomo več med prvimi šestimi. Morali se bomo malo zamisliti, kako naprej," je po nedeljskem porazu Gradca proti Olimpiji opozoril trener avstrijskega moštva Ivo Jan.

Nedeljski obračun v dvorani Tivoli je bil za dva člana moštva Gradca nekoliko bolj poseben kot za preostale. Graške panterje namreč vodi nekdanji igralec in trener Olimpije Jan, njegove barve pa v napadu zastopa še en nekdanji član Ljubljančanov Ken Ograjenšek.

Kolektiv z avstrijske Štajerske je v slovensko prestolnico pripotoval le z mislijo po zmagi in maščevanju za poraz izpred dobrega meseca dni, ko je ljubljansko dvorano zapuščal sklonjenih glav. A severnim sosedom ni uspelo. Po prvi tretjini so sicer vodili, nato pa izgubili v podaljšku (2:3).

Še drugič v tej sezoni jih je na kolena spravila prepričljivo zadnja Olimpija, še drugič po podaljšku. To je bila zanjo šele peta zmaga, a druga nad Gradcem.

"Nedopustno z naše strani"

"Začeli smo zelo dobro. V prvih 20 minutah bi lahko naredili večjo razliko, a je nismo. Nato smo popustili. Fantje so preprosto začeli razmišljati, da smo boljši, da bo šlo zlahka in da bomo tekmo dobili.

A to na žalost ni tako preprosto, kot si morda marsikdo misli. Olimpija ima določene igralce, ki znajo dobro igrati tudi na mednarodni ravni in ki bodo, če jim pustiš malo preveč prostora, to izkoristili. To so naredili v drugi tretjini, v nadaljevanju pa so se pametno branili. Izenačili smo nekoliko po sreči, a smo si zadetek zaslužili. V podaljšku pa nas je napaka preveč stala dodatne točke. Vsekakor je to nedopustno z naše strani. Stvari bomo morali malo spremeniti," je po porazu vidno razočaran razlagal strateg gostov Jan.

"Če bomo tako nadaljevali …"

Gradec v zadnjih treh letih ni videl končnice lige EBEL. Po polovici rednega dela je na šestem mestu, ki kot zadnje neposredno vodi v izločilne boje. A 41-letni slovenski trener opozarja: "Če bomo nadaljevali tako, kot smo igrali zadnje dve tekmi, mislim, da prav dolgo ne bomo več tam. Morali se bomo malo zamisliti, kako naprej."

"Morali se bomo malo zamisliti, kako naprej," na to, da bo moral biti pristop vseh 60 minut pravi, opozarja nekdanji slovenski reprezentant. | Foto: Morgan Kristan / Sportida "Morali se bomo malo zamisliti, kako naprej," na to, da bo moral biti pristop vseh 60 minut pravi, opozarja nekdanji slovenski reprezentant. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Že zvečer bodo imeli priložnost, da po porazih z Znojmom in Olimpijo v Szekesfehervarju obrnejo krivuljo navzgor in sledijo cilju. "Ciljamo na končnico. Ob dokaj dobrem štartu v sezono so apetiti nekoliko zrasli, a treba je ostati na realnih tleh. Prvotni cilj je biti med prvih osem."

Drugačna slika kot lani

Lansko sezono je Jan začel kot pomočnik ameriškega samodržca Todda Bjorkstranda, ki se je moral zaradi slabih rezultatov kaj hitro posloviti. V tej je prvič v vlogi glavnega trenerja že vse od začetka, več besede je imel tudi pri sestavi ekipe.

"Na splošno je popolnoma drugačna slika, kot je bila lani. Lani nismo bili tako konkurenčni, kot smo letos, ko imamo boljše igralce. Se moramo pa vsi zavedati, da je treba vsako tekmo garati. Če tega ne bomo delali, rezultati ne bodo takšni, kot bi si želeli," razmišlja naš sogovornik,  ki je s pristopom rojaka Ograjenška zelo zadovoljen, verjame pa, da ima 25-letni reprezentant še nekaj rezerv in jih bo kmalu izkoristil. Prvi cilj Gradca je končnica, ki je zadnja tri leta ni okusil. | Foto: Sportida Prvi cilj Gradca je končnica, ki je zadnja tri leta ni okusil. Foto: Sportida

Manj tujcev

Podobno kot mnoge druge klube tudi Gradca v zadnjih letih ni obšla invazija tujcev, s katero so bili avstrijski hokejisti potisnjeni v ozadje. Na to je že po koncu lanske sezone opozoril tudi Jan, ki je število tujih okrepitev v tej sezoni nekoliko znižal. Sta pa njegovi prvi peterki še vedno bolj kot ne sestavljeni iz tujih okrepitev.

"Letos smo zmanjšali število tujcev. Imamo jih devet, eden je že dva meseca poškodovan, tako da igramo z osmimi. Mislim, da je to najmanj, kar se tiče avstrijskih klubov v ligi. Je pa tako, da sem jaz odvisen od rezultatov, ne od tega, koliko Avstrijcev igra. Verjamem, da so Avstrijci dovolj dobri, da lahko igrajo vsaj v tretjem napadu, če ne višje. Vem pa, da tudi oni potrebujejo nekaj časa, da se zavejo, da z večjo vlogo pridejo tudi večje odgovornosti," pravi mož s trenersko taktirko Gradca v roki.

O reprezentanci: Ne bi bilo pošteno

Čeprav se je maja zaradi preveč obveznosti poslovil od reprezentance, je s selektorjem Nikom Zupančičem pogosto v stiku. | Foto: Vid Ponikvar Čeprav se je maja zaradi preveč obveznosti poslovil od reprezentance, je s selektorjem Nikom Zupančičem pogosto v stiku. Foto: Vid Ponikvar

Ivo Jan se je v začetku meseca maja poslovil z mesta pomočnika selektorja slovenske reprezentance. Po novem Niku Zupančiču pomaga Edo Terglav, Jan pa še vedno pozorno sledi dogajanju v slovenski izbrani vrsti.

"Če bi vztrajal na obeh položajih, ne bi bilo pošteno do nikogar. Ne do kluba ne do reprezentance. Obeh funkcij ne bi mogel opravljati na sto odstotkih. Reprezentanco spremljam še naprej, z Nikom sva tedensko v stiku, tako da me malo obvešča o dogajanju. Vem, da je bil zadovoljen s turnirjem na Bledu. Želim si, da bo tudi februarja in po svetovnem prvenstvu."

 

 

Ne spreglejte