Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 4. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

1

Natisni članek

SP v hokeju 2019 risi slovenska hokejska reprezentanca Ivo Jan

Torek, 23. 4. 2019, 4.00

4 leta, 11 mesecev

Teden dni pred svetovnim prvenstvom drugega razreda

Selektorjeva malha skrbi in pogled naprej: Ti fantje ne bodo igrali večno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

1

slovenska hokejska reprezentanca Madžarska Bled Ivo Jan | Selektor Ivo Jan se je moral v času priprav sprijazniti s kopico odpovedi nosilcev igre, pa tudi dejstvom, da bo nekatere potnike za svetovno prvenstvo dočakal tik pred petkovim poletom v Kazahstan. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Selektor Ivo Jan se je moral v času priprav sprijazniti s kopico odpovedi nosilcev igre, pa tudi dejstvom, da bo nekatere potnike za svetovno prvenstvo dočakal tik pred petkovim poletom v Kazahstan.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

"Vsak igralec, ki manjka, se nam močno pozna. Nimamo kadra, ki bi koga iz prvih dveh napadov lahko ustrezno nadomestil. Jedro reprezentantov bo počasi bolj začelo misliti na klubske obveznosti ter se po koncu sezone raje osredotočilo na regeneracijo in pripravo na naslednjo," o številnih odpovedih in nezadržno bližajoči se menjavi generacije pred začetkom svetovnega prvenstva drugega razreda razmišlja selektor slovenske hokejske reprezentance Ivo Jan.

Anže Kopitar
Sportal Slovenci dočakali prvega zvezdnika, a tudi novo odpoved nosilca igre #video #foto

Le še teden dni je do prvega obračuna slovenske hokejske reprezentance na svetovnem prvenstvu drugega razreda v Kazahstanu, kjer se bodo varovanci Iva Jana ob gostiteljih merili še z Belorusi, Madžari, Južno Korejo in Litvo. Tako želeno vstopnico za napredovanje v elitno divizijo prinašata prvo in drugo mesto.

Da bo to eno težjih prvenstev B-skupine, so v slovenskem taboru opozarjali že lani, ko je med drugim postalo jasno, da so po skoraj desetletju in pol iz elite izpadli Belorusi. Da bo misija napredovanja za Slovence še težja, je poskrbela kopica odpovedi. Manjkalo bo kar nekaj standardnih nosilcev igre zadnjih let. Nekateri so dres z risom na prsih že oblekli zadnjič.

Tako Rok Tičar kot Žiga Jeglič bosta izpustila reprezentančni vrhunec sezone. | Foto: Vid Ponikvar Tako Rok Tičar kot Žiga Jeglič bosta izpustila reprezentančni vrhunec sezone. Foto: Vid Ponikvar

Napadalca Jan Muršak in Aleš Mušič sta naznanila reprezentančni pokoj, branilec Mitja Robar je drsalke postavil v kot, zaradi poškodb so drug za drugim odpadali Jan Urbas, Žiga Jeglič, Žiga Pavlin in kot zadnji še Rok Tičar (prepona). Za tega je selektor sicer upal, da bo lahko pomagal, a je osrednji napadalec sporočil, da ga v Nursultanu ne bo na ledu.

Anže Kopitar
Sportal Anžeta Kopitarja na svetovnem prvenstvu zanima le ena stvar

Vse več jih bo dalo prednost klubom

"Ima lažjo poškodbo, za več informacij pa morate vprašati njega, da bo povedal točno, za kaj gre. Ne želim odgovarjati v njegovem imenu," je po sobotnem treningu, na katerem je pozdravil tudi prvega zvezdnika reprezentance Anžeta Kopitarja, ob odpovedi še enega pomembnega člena dejal Jan.

"Treba bo računati na to, da bo jedro reprezentantov počasi začelo misliti bolj na klubske obveznosti in se po koncu sezone raje osredotočilo na regeneracijo in pripravo za naslednjo." | Foto: Peter Podobnik/Sportida "Treba bo računati na to, da bo jedro reprezentantov počasi začelo misliti bolj na klubske obveznosti in se po koncu sezone raje osredotočilo na regeneracijo in pripravo za naslednjo." Foto: Peter Podobnik/Sportida

Novo prečrtano ime na seznamu kandidatov za pot na prvenstvo (dokončni seznam bo znan v sredo) je stvari še bolj postavilo na glavo. 

"Vsak igralec, ki manjka, se naši reprezentanci močno pozna. Nimamo kadra, ki bi lahko ustrezno nadomestil koga iz prvih dveh napadov. Žal nimamo igralca, da bi lahko rekel ˙'Dobro, ga bo pa on zamenjal'. Morda sem pri Roku vseeno mislil, da bo pomagal, a očitno gre za nekoliko težjo poškodbo, kot je tudi sam sprva predvideval. Razumem, sam sem pri 31, 32 letih dejal, da je dovolj. Tudi mene so spremljale poškodbe. Zavedam se, da je treba biti pri hokejistih po 30. letu bolj pozoren. Regeneracija in sanacija poškodb se z leti podaljšata. Večkrat sem že ponovil, da bo treba računati na to, da bo jedro reprezentantov počasi začelo misliti bolj na klubske obveznosti ter se po koncu sezone raje osredotočilo na regeneracijo in pripravo za naslednjo. Ti fantje ne bodo večno igrali za reprezentanco, " opozarja, da prihaja čas sprememb. 

Iz Olimpije in Jesenic skorajda neposredno na letalo

Hokejisti Jesenic in Olimpije se bodo reprezentanci pridružili tik pred odhodom na prvenstvo. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Hokejisti Jesenic in Olimpije se bodo reprezentanci pridružili tik pred odhodom na prvenstvo. Foto: Peter Podobnik/Sportida Dodatno težavo slovenski ekipi, v kateri je na pripravah trenutno slabih 30 hokejistov, predstavlja dejstvo, da igralci iz domačih klubov (Jesenice, Olimpija) še niso prosti. Jan načrtuje, da bo na prvenstvo potovala četverica ali peterica, ki nosi dres večnih tekmecev (kandidati so Tadej Čimžar, Luka Kalan, David Rodman - Jesenice, Miha Zajc, Gregor Koblar, Luka Vidmar in Aleš Kranjc - Olimpija). A nanje bo moral počakati skoraj do poleta na prizorišče prvenstva.

Železarji in zmaji namreč prav danes začenjajo ekspresni finale državnega prvenstva, prvak pa bo okronan dan pred potjo risov v Kazahstan.

Acroni Jesenice SŽ Olimpija Alpska liga derbi
Sportal Vnuk zbodel HZS, Jeseničani: Vse za novo zvezdico

Na SP brez enega treninga v polni postavi

"Na žalost se nam bodo najverjetneje pridružili šele ob odhodu na svetovno prvenstvo. Mislil sem, da bodo tu že v drugem delu priprav, a vpliva na to, kdaj se končata državno prvenstvo ali Alpska liga, nimamo. Za slovensko reprezentanco zagotovo ni dobro, da pred odhodom na prvenstvo nima niti enega skupnega treninga v popolni postavi," razmišlja Jan in se ob tem dobro zaveda, da bodo zadnji priključeni še kako utrujeni. "Pa ne le oni, utrujeni bomo vsi, eni bolj, drugi manj, a trudimo se, da namenjamo dovolj poudarka regeneraciji, da ne pretiravamo s preveliko količino treningov. Treba je upoštevati, da je jedro reprezentance staro več kot 30 let."

"Za slovensko reprezentanco zagotovo ni dobro, da pred odhodom na prvenstvo nima niti enega skupnega treninga v popolni postavi." | Foto: Bojan Puhek "Za slovensko reprezentanco zagotovo ni dobro, da pred odhodom na prvenstvo nima niti enega skupnega treninga v popolni postavi." Foto: Bojan Puhek

Čeprav mu ob zmešnjavi prepleta odpovedi in "zamudnikov" ni lahko, v besedah ostaja optimističen. "Še naprej verjamem v te fante. Iz njih bomo potegnili najbolje, kar se da. Taktično sem povsem prepričan, da bomo pripravljeni, kot je treba, bo pa veliko odvisno tudi od izvedbe dogovorjenega na ledu. Vsak sistem, ki so ga igrali do zdaj, je deloval, dokler so bili vsi na isti valovni dolžini, vsi sprejeli svoje naloge in jih tudi izpolnjevali."

Slovenija Madžarska hokej
Sportal Vzhičen zaradi Kopitarja, a opozarja, da ta ne bo zmogel sam

Madžarski "obrambni opomnik", proti Italijanom z vsaj dvema napadoma, kakršna bosta na SP

Za slovensko reprezentanco je prva pripravljalna tekma - sredi tedna so s 4:7 izgubili na Madžarskem, kjer so igrali tudi nekateri mladi upi, ki jih v Kazahstanu ne bo -, pred njo pa še dve. Na Bledu se bo v sredo (19.00) in četrtek (17.00) udarila s članico elite Italijo

Slovenci bodo v sredo in četrtek odigrali zadnji pripravljalni tekmi pred prvenstvom. Njihov tekmec na Bledu bodo Italijani. Na eni ali pa obeh tekmah bo zaigral tudi Anže Kopitar. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenci bodo v sredo in četrtek odigrali zadnji pripravljalni tekmi pred prvenstvom. Njihov tekmec na Bledu bodo Italijani. Na eni ali pa obeh tekmah bo zaigral tudi Anže Kopitar. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Na Madžarsko, kamor ni potovala skoraj tretjina ekipe, ki bo igrala na prvenstvu, smo šli, da bi videli, kje smo, kje so največje pomanjkljivosti. Tekma nam je pokazala, na kaj se moramo osredotočati v zadnjem tednu treningov, kaj moramo izpiliti. Obramba je bila tista, ki me je najbolj skrbela in je najbolj škripala, a ponavljam, da se za to tekmo nismo prav veliko pripravljali. Sem pa tam videl tudi nekaj pozitivnih stvari. Dosegli smo dva zadetka z igralcem več, s 15 minutami treninga. Kar zadeva ofenzivo, je bilo kolikor toliko v redu, smo pa takoj v četrtek začeli tudi podrobnejšo analizo igre v obrambni tretjini, obrambnih nalogah na splošno. Zdi se mi, da je bila že naslednji dan na treningu velika razlika. S sistemom so seznanjeni, igrali so ga že v preteklosti, treba jih je bilo le še malo spomniti, kaj se igra," je obračun z vzhodnimi sosedi komentiral selektor in pogledal še proti tistima z zahodnimi, ko bo na ledu tudi Kopitar. Ta bo v napadu igral z Robertom Saboličem in Žigo Pancetom.

"Rad bi videl, da bi obe tekmi igrali vsaj z dvema napadoma, ki bosta skupaj igrala tudi na svetovnem prvenstvu. Italijani bodo zelo primeren tekmec, da se dodatno uigramo in vidimo, s kakšnimi kombinacijami bi lahko presenetili na prvenstvu."

Prvi in še kako pomemben obračun SP bodo Slovenci odigrali prihodnji ponedeljek ob 16. uri proti Kazahstanu

Pripravljalne tekme slovenske reprezentance:

Sreda, 17. april, Budimpešta
Madžarska : Slovenija 7:4 (3:1, 4:2, 0:1)
Strelci: 1:0 Erdely 4. (Gallo, Hari), 2:0 Wehrs 4. (Sofron, Sziranyi), 3:0 G. Nagy 15. (Sarauer, Sofron), 3:1 Sabolič 17. (PP1), 4:1 Hari 21. (Gallo), 4:2 Selan 23. (Repe, Ropret, PP1), 4:3 Verlič 29. (Goličič), 5:3 Benk 29. (Bodo, Terbocs), 6:3 Erdely 35. (Wehrs, Hari), 7:3 Hari (Gallo, Erdely), 7:4 Hebar 48. (Kuralt, Ograjenšek)

Sreda, 24. april, Bled
19.00 Slovenija – Italija

Četrtek, 25. april, Bled
17.00 Slovenija – Italija

 

Slovenske tekme na SP:

Ponedeljek, 29. april
16.00 Slovenija – Kazahstan

Torek, 30. april
12.00 Južna Koreja – Slovenija

Četrtek, 2. maj
12.00 Belorusija – Slovenija

Petek, 3. maj
15.30 Madžarska – Slovenija

Nedelja, 5. maj
8.30 Slovenija - Litva

Preberite še:

slovenska hokejska reprezentanca U18
Sportal Slovenci po visokem porazu z Avstrijci končali na predzadnjem mestu

 

Ne spreglejte