Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2016,
19.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ilja Kovalčuk SKA Sankt Peterburg liga KHL New Jersey Devils liga NHL

Torek, 1. 3. 2016, 19.47

8 let

Hudiči ne vedo za domnevne želje ruskega zvezdnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Potem ko je trener KHL-ovca SKA iz ekipe umaknil Iljo Kovalčuka, so se začele špekulacije, da se ta želi vrniti v ligo NHL, kjer je dvignil nemalo prahu. A čez lužo pravijo, da o tem ne vedo nič.

Pisali smo že, da so aktualni prvaki Kontinentalne hokejske lige SKA Sankt Peterburg po uvodnem porazu v konferenčnem četrtfinalu proti Lokomotiv Jaroslavlu ostali brez pomoči enega od vidnejših članov. Trener Sergej Zubov je namreč Iljo Kovalčuka odstranil z ekipe, ta pa se je odpravil na individualne treninge. Moštvo je po porazu nanizalo štiri zmage in brez nekdanjega kapetana skočilo v drugi krog izločilnih bojev.

"Vedno obstaja možnost"

"Bila je težka serija, imeli smo nekaj težkih trenutkov, a fantje so verjeli in se bojevali kot ekipa. Disciplina in želja sta nas pripeljali naprej," je po napredovanju dejal trener SKA in se na kratko dotaknil še izločenega Kovalčuka: "Obstaja možnost, da bo zaigral v drugem krogu končnice. Vedno obstaja možnost."

Uradne razlage, zakaj je 32-letni hokejist pretekle tekme spremljal le kot gledalec, klub ni podal. Po nekaterih informacijah ruskih medijev naj bi bilo krivo zvezdniško obnašanje, po drugih naj bi šlo za spor med igralcem in podpredsednikom kluba Romanom Rothenbergom, po tretjih pa bi lahko imel prste vmes celo ruski selektor Oleg Znarok. Rothenberg je že zanikal kakršen koli spor s Kovalčukom in opozoril, da je bila to odločitev trenerskega štaba, hokejistov agent pa je zavrnil tudi namigovanja, da bi bil vpleten Znarok.

Na kraj "zločina"?

Ob vseh ugibanjih o Kovalčukovi odsotnosti so postale vse glasnejše tudi govorice o tem, da se želi levokrilni napadalec vrniti v najmočnejšo hokejsko ligo na svetu. Tam je igral vse od sezone 2001/02 pa do sezone 2012/13, nato pa je julija 2013 presenetil z naznanitvijo, da končuje kariero v NHL.

S tem je samovoljno razdrl 15-letno pogodbo z New Jersey Devilsi, sklenjeno leta 2010 in vredno sto milijonov dolarjev (91,6 milijonov evrov). S pobegom v Rusijo, kjer naj bi zaslužil še več, je sebi nakopal mnogo sovražnikov, ki ga ne želijo več videti v ligi NHL, Hudičem pa določene kazni.

Shira ni kontaktiral nihče

Se zdaj res želi vrniti tja, kjer je povzročil nemalo nemira? "Oglasil se mi ni nihče. Zgodbi sem kot vsi drugi nekoliko sledil le v medijih, a o tem osebno nisem slišal nič," je generalni direktor New Jersey Devils Ray Shero (klubu se je pridružil pred to sezono, prej pa dolgo obdobje sodeloval s Pittsburghom) sedmi sili čez lužo odgovoril na vprašanje, ali je bil v zadnjem času v stiku s Kovalčukom ali z njegovim menedžerjem.

Ob tem je dodal, da se bodo s primerom ukvarjali, če bo želja dejansko izražena, in da še ne more govoriti o tem, ali bi Rus ob morebitni vrnitvi igral pod staro ali pod novo pogodbo.

Dejstvo je, da ni več na takšni ravni kot pred leti, ko so na drugi strani Atlantika še omogočali podpisovanje tako dolgoročnih pogodb.

"Stvari so zapletene. Težko povem, katero pravilo bi obveljalo, če bi se res želel vrniti," pa je Kovalčukov primer komentiral namestnik komisarja lige NHL Bill Daly. Po enem od pravil lige bi se z njegovo vrnitvijo v ZDA moralo strinjati vseh 30 klubov, a po zadnjih pisanjih ameriških medijev imajo pravila NHL luknjo, ki naj bi ruskemu oklepniku vrnitev k Hudičem omogočale že, če bi v to pristal le omenjeni klub.

Ne spreglejte