Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 7. 2017,
10.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Dornbirn Žiga Pance VSV Beljak Miha Štebih liga EBEL legionarji

Sobota, 29. 7. 2017, 10.33

6 let, 6 mesecev

Nove pogodbe za ...

Čimžar ostaja, Cerkovnik odhaja z Jesenic. Žiga Pance med buldoge, Miha Štebih na Koroško.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Tadej Čimžar | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Še dva slovenska reprezentanta bosta v prihodnje del razširjenega avstrijskega prvenstva. Napadalec Žiga Pance bo v ligi EBEL zaigral za peti klubi. Branil bo barve Dornbirna, Miha Štebih pa se po petih letih na Češkem seli na Koroško, kjer se bo dokazoval v dresu Beljaka. Na Jesenicah ostaja napadalec Tadej Čimžar, medtem ko se branilec Gašper Cerkovnik vrača v Francijo.

Na Jesenicah, ki bodo igrale v Alpski ligi, ostaja napadalec Tadej Čimžar. Za novopečenega očeta bo to tretja zaporedna sezona v rdečem dresu. Lani je priložnost dobil na 23 tekmah rednega dela lige AHL (trije zadetki, šest podaj) in devetih v končnici (dve podaji), še posebej razpoložen je bil v končnici, v kateri so Jeseničani s 3:0 v finalu odpravili Olimpijo in postali državni prvaki. Čimžar je na šestih tekmah štirikrat zadel in osemkrat podal.

"Odločitev o tem, koliko minutaže dobi posamezen igralec, je stvar trenerja. V lanski sezoni sem je bil deležen bolj malo. Nekaj manj priložnosti sem dobil tudi na račun težje poškodbe med sezono. Menim, da sem čas na ledu dobro izkoristil. Pred začetkom nove sezone ne čutim dodatnega pritiska. Želim si več priložnosti. Mislim, da sem si v prejšnjih sezonah to zaslužil, še posebej v zadnji končnici," je za uradno spletno stran kluba o željah spregovoril 25-letnik, ki bo priprave z železarji začel prihodnji teden.

Gašper Cerkovnikse z Jesenic seli v Francijo. Leta 2014 je bil z Brianconom francoski prvak. Kako mu bo šlo s Chamonixom? | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Gašper Cerkovnikse z Jesenic seli v Francijo. Leta 2014 je bil z Brianconom francoski prvak. Kako mu bo šlo s Chamonixom? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Tam pa ne bo v zadnjih dveh letih člana Jesenic Gašperja Cerkovnika, ki se vrača v Francijo. Branilec bo po sezoni 2014/15 spet zaigral v prvi francoski ligi. Potem ko je leta 2014 z Brianconom postal prvak, bo tokrat pomagal Chamonixu. Petindvajsetletnik je za gorenjsko moštvo lani igral na 49 tekmah Alpske lige, z novim delodajalcem pa se je dogovoril za enoletno sodelovanje.

Pance med buldoge

Ljubljančan Žiga Pance bo že deseto zaporedno sezono drsal v ligi EBEL, kjer je popotovanje začel s HDD Olimpija in nadaljeval v dresu Bolzana, za katerega je leta 2014 v finalu prispeval zmagoviti zadetek za prvaka. Pot ga je nato vodila na Koroško k Beljaku, lani pa se je preselil k največjemu rivalu Beljaka Celovcu. S tem je spet zaigral v finalu, v katerem so bili uspešnejši Dunajčani.

Žiga Pance bo oblekel dres še petega EBEL-ligaša. Za enoletno sodelovanje se je dogovoril z Dornbirnom. | Foto: Grega Valančič/Sportida Žiga Pance bo oblekel dres še petega EBEL-ligaša. Za enoletno sodelovanje se je dogovoril z Dornbirnom. Foto: Grega Valančič/Sportida

Vodstvo Celovca je po sezoni v svoji vrsti zadržalo Mitjo Robarja, medtem ko pogodbe s Pancetom, ki se je tik pred svetovnim prvenstvom elitne divizije v Parizu nesrečno poškodoval in izpustil celoten turnir, niso podaljšali. So pa v 28-letniku dodatno moč videli pri Dornbirnu. Buldogi s Predarlskega v ligi EBEL igrajo zadnjih pet let, trikrat, tudi v zadnji sezoni, se jim v končnico ni uspelo uvrstiti, dvakrat pa so obstali v četrtfinalu. Pance in Dornbirn sta se dogovorila za enoletno sodelovanje.

Štebih po petih letih zapustil Češko

Že vse od sezone 2008/09 Miha Štebih igra v tujini. Tudi v prihodnje bo tako, a v neposredni bližini domovine. Visokorasli Štajerec bo drsal v dresu koroškega Beljaka, kjer se bo sicer moral še dokazati trenerskemu štabu. Miha Štebih po petih letih zapušča Češko. Preselil se je v Beljak, kjer bo sezono začel s try-out pogodbo. | Foto: Vid Ponikvar Miha Štebih po petih letih zapušča Češko. Preselil se je v Beljak, kjer bo sezono začel s try-out pogodbo. Foto: Vid Ponikvar

Zaradi finančnih težav sredi sezone po nov klub

Branilec je zadnjih pet let preživel v drugi češki ligi, zbral pa tudi dva nastopa v elitni Extraligi, kamor mu celosten preboj ni uspel. Za 25-letnika je bila še posebej težka zadnja sezona. Začel jo je pri praški Slaviji, kjer so se hitro začele finančne težave. Klub ni bil več sposoben plačevati igralcev, tako da so ti iskali srečo in kruh drugje. Štebih se je preselil k nasprotniku v drugi češki ligi HC Frydek-Mistek in z njim obstal v četrtfinalu.

Kot zadnji ostal brez SP

V zadnjih štirih sezonah je slovenski hokejist postal tudi bolj ali manj stalni član reprezentance, s katero je nastopil na dveh svetovnih prvenstvih (elite in divizije I), septembra lani pa ji je pomagal tudi do olimpijske vozovnice. Aprila je bil vse do zadnjega v igri, da odpotuje na svetovno prvenstvo v Pariz, a je takratni selektor Nik Zupančič kot zadnje ime z igralskega seznama prečrtal Štebiha.

Aprila je po zadnjem rezu ostal brez majskega svetovnega prvenstva. | Foto: Vid Ponikvar Aprila je po zadnjem rezu ostal brez majskega svetovnega prvenstva. Foto: Vid Ponikvar

Verjamejo, da so našli pravo okrepitev

Ta je zdaj našel klub v ligi, iz katere prihaja kar nekaj reprezentantov. Kot poroča uradna stran Korošcev, je štajerskemu oklepniku za zdaj pripadla pogodba try-out. V Beljaku, kjer so informacije o novem članu prejeli od nekdanjih igralcev, spodbudno pa sodelujejo tudi s Slovenci, pa sicer verjamejo, da so na modro črto postavili pravo okrepitev.

Štebihu bosta družbo pri koroškem kolektivu delala še dva hokejista s slovenskim potnim listom, napadalca Miha Verlič in Adis Alagić.

Čeprav brez slovenskega kluba v znamenju Slovencev

Liga EBEL bo tudi v prihodnji sezoni slovensko obarvana, čeprav v njej po dobrem desetletju ne bo sodeloval noben slovenski klub. Dornbirn je sedmi klub v ligi EBEL, v katerem bodo v prihodnji sezoni igrali Slovenci. Člani Beljaka so Miha Verlič, Adis Alagić in Štebih, v dresu Celovca ostaja Mitja Robar, med graškimi panterji se bo še naprej bojeval Ken Ograjenšek, v Salzburgu vztraja Luka Gračnar, pri Fehervarju računajo na Aleša Mušiča in Luko Vidmarja, Medveščaku pa so se pridružili Sašo Rajsar, Nik Simšič in Mark Čepon.

Ne spreglejte