Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 4. 2013,
20.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

risi Maribor Italija

Sobota, 6. 4. 2013, 20.09

8 let

Disciplinirano da, učinkovito ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na drugi in zadnji pripravljalni tekmi proti Italiji izbranci Matjaža Kopitarja niso uspeli ponoviti zmage s prve tekme. Italijanski izbrani vrsti je za zmago zadostoval le zadetek iz prve tretjine.

Tudi na drugi pripravljalni tekmi Slovenije proti Italiji se na tribuni ni zbralo kaj več gledalcev kot v petek, tisti, ki so prišli, pa so videli še nekoliko bolj oslabljeno zasedbo selektorja Matjaža Kopitarja. Robert Sabolič se je namreč vrnil v Nemčijo, kjer je imel še zadnje klubske obveznosti v sezoni. Boštjan Goličič pa se je v petek poškodoval, tako da nanj strokovni štab ni mogel računati.

Italija v polno ob igralcu manj

Do nekaterih sprememb je prišlo tudi v taboru Italije, ki je v veliko bolj popolni postavi, saj jo kmalu čaka svetovno prvenstvo divizije I. Med vratnicami je pri slednji priložnost tokrat dobil Thomas Tragust, ki pa v prvi tretjini ni imel pretirano veliko dela. Enako je bilo tudi na drugi strani, vseeno pa je moral Gašper Krošelj enkrat po plošček v svojo mrežo. Razlog se je skrival v disciplinirani igri obeh moštev, ki sta bili usmerjeni predvsem na obrambo. Do priložnosti je prihajalo predvsem prek protinapadov, organiziranih napadov ni bilo veliko, saj sta obe reprezentanci dobro zapirali srednjo tretjino in onemogočali lahek prehod v napadalno tretjino.

Prvič je pri domačih močneje proti vratom nasprotnika ustrelil Gašper Kopitar v tretji minuti, nedolgo zatem pa je prišlo pri naših zahodnih sosedih do izključitve. Roku Pajiču ni uspelo odbitka pospraviti v mrežo, v nadaljevanju je Italija ob igralcu manj prišla po desni strani do protinapada, ki ga je v zadetek spremenil Giulio Scandella. Slednji je plošček zbezal v mrežo v drugem poizkusu, medtem ko sta se vratar in branilec le nemočno spogledala. Izbranci Matjaža Kopitarja so v zadnji minuti prvega dela prišli do novega ''power-playa'', a do piska sirene se mreža italijanske izbrane vrste ni zatresla.

Italija prevzela pobudo, Krošelj zanesljiv

Tudi v drugi tretjini je bilo malo priložnosti, vsaj s slovenske strani. Posledično se je tekma hitro odvijala, prekinitev je bilo malo. Kar pet minut so navijači v drugem delu igre čakali, da so videli prvi neposredni strel na vrata. Tega je sprožil Kopitar, še v isti minuti pa so do priložnosti prišli gostje, slabo podajo slovenskega igralca je na vrhu krogov prestregel Markus Gender, nemudoma strelja, Krošelj pa je bil na mestu. Italija je nato prevzela pobudo bila dalj časa v napadalni tretjini, vendar pa je slovenski vratar vse strele zaustavil. Slednji se je v 6. minuti dvakrat izkazal, najprej pri poizkusu Diega Kostnerja, nato pa še pri strelu Francesca De Biasia, ki je sprožil z modre črte.

Točno na polovici tekme so ''azzuri'' imeli prvič igralca več na tekmi, po slabi menjavi domače zasedbe pa sta se dva hokejista Italije znašla sama pred Krošljem, ki je bil zmagovalec dvoboja. V 36. minuti je prišlo do novega ''power-playa'' za Italijane, a ''risi'' so situacijo znova ubranili. Slednji so v zadnji minuti drugega dela igre le prišli do resne priložnosti, s sredine krogov je neovirano streljal Luka Kalan, gostujoči čuvaj mreže pa je bil na mestu.

Zadetek je bil dovolj za zmago

Po vsega 11 sekundah zadnjega dela igre je mora na kazensko klop Rok Pajič, italijanski hokejisti so si pripravili dve nevarni priložnosti, obakrat je bil na mestu Krošelj. Nedolgo po izteku kazni je zapretila tudi domača zasedba prek Anžeta Kuralta, ki pa ni bil dovolj natančen. V nadaljevanju je igra, podobno kot večji del srečanja, potekala med obema obrambnima tretjinama, ki se je le redno končala s strelom.

V 48. minuti sta imela Peter Bizalj in Gregor Koblar situacijo dveh igralcev proti enemu, vendar je prvi slabo podal in priložnost je splavala po vodi. Le minuto zatem so gostje ob ogradi prišli do ploščka, sledila je podaja pred vrata do Markusa Ganderja, ki je streljal s prve, znova se je izkazal domači čuvaj mreže. Naši zahodni sosedi so nato skušali kar se da veliko časa zadrževati plošček v napadalni tretjini, v 53. minuti pa je prvi napad (Jan Urbas, Kopitar in Pajič) izvedel hiter protinapad, kjer pa v gneči pred vrati nobenemu ni uspelo potisniti ploščka v mrežo. Ker je gostujoči vratar izgubil čelado so sodniki prekinili akcijo. Pet minut pred koncem je moral na kazensko klop domač hokejist, prednosti Italijani niso izkoristili. Hitro po izteku kazni se je situacija obrnila, ''power-play'' so imeli slovenski hokejisti. To je bila ena zadnjih priložnosti za izenačenje, ki pa je niso uspeli izkoristiti in Italija se je veselila zmage.

Slovenci imajo tako z Italijo polovičen izkupiček, že v torek in sredo pa jih čakata novi preizkušnji. Nasprotnik bo Kazahstan, ''risom'' pa se bodo priključili tudi nekateri legionarji, Žiga Pavlin, Andrej Tavželj, Blaž Gregorc in Žiga Jeglič, po vsej verjetnosti pa tudi člana Olimpije Aleše Mušič in Žiga Pance.

Ne spreglejte