Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 1. 2017,
19.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Los Angeles Kings hokej Anže Kopitar Anže Kopitar liga NHL

Sreda, 11. 1. 2017, 19.33

6 let, 6 mesecev

Kralji po polovici rednega dela

Anže Kopitar opozarja: Potrebujemo več konsistentnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Hokejisti Los Angeles Kings imajo na polovici rednega dela sezone na računu 20 zmag in 21 porazov. S tem izkupičkom bi se, če bi bilo zdaj konec prvega dela, skozi šivankino uho uvrstili v končnico. Kralji ne želijo več hoditi po robu, kot pravi njihov kapetan Anže Kopitar, potrebujejo več konsistentnosti.

Hokejisti Columbus Blue Jackets so najlepše presenečenje prve polovice rednega dela sezone. | Foto: Getty Images Hokejisti Columbus Blue Jackets so najlepše presenečenje prve polovice rednega dela sezone. Foto: Getty Images

Večji del moštev v najkakovostnejši hokejski ligi na svetu je že odigral polovico (41) tekem rednega dela, nekateri bodo to številko dosegli v prihodnjih dneh. Če na vrhu zahodne konference Chicago Blackhawks ni presenečenje, je bolj presenetljivo ime na vrhu vzhodne konference.

Columbus Blue Jackets, ki se je v 15 sezonah lige NHL zgolj dvakrat uvrstil v izločilne boje in se obakrat spotaknil ob prvo stopnico (obstal v konferenčnem četrtfinalu), je točkovno najuspešnejše moštvo lige. Za njim je odličen december, ko so njegovi hokejisti nizali zmage eno za drugo in se ustavili šele pri rekordnih 16 zaporednih zmagah (izenačen rekordni niz zmag v ligi NHL).

Poškodbe in učinkoviti Carter

Los Angeles Kings so na 41 tekmah vknjižili 20 zmag in 21 porazov, kar zadostuje za trenutno osmo mesto v zahodni konferenci oziroma peto v pacifiški diviziji, ki bo odločala o potnikih v izločilne boje.

V prvi polovici rednega dela so kalifornijski ekipi preglavice delale številne poškodbe. Že na prvi tekmi se je poškodoval čuvaj mreže številka ena Jonathan Quick, ki še ni pripravljen za branjenje (v nekaterih črnih napovedih se kot mesec vrnitve omenja marec). Nato jo je skupila še Quickova menjava Jeff Zatkoff, ki se je sicer že vrnil, a v tem času je vloga prvega vratarja pripadla Petru Budaju.

Anže Kopitar je bil najbolj učinkovit hokejist Los Angeles Kings zadnjih devet let. Trenutno najbolje kaže Jeffu Carterju (desno), ki je zbral daleč največ točk med Kralji. | Foto: Getty Images Anže Kopitar je bil najbolj učinkovit hokejist Los Angeles Kings zadnjih devet let. Trenutno najbolje kaže Jeffu Carterju (desno), ki je zbral daleč največ točk med Kralji. Foto: Getty Images

Začetek sezone je izpustil tudi napadalec Marian Gaborik. Izkušeni Slovak zdaj že igra, na seznam poškodovanih pa so morali vpisati enega od bolj razpoloženih Tylerja Toffolija.

Odlično gre v tej sezoni 32-letnemu napadalcu Jeffu Carterju, ki med Kralji najbolj vestno zbira točke in je blizu točke na tekmo, kar mu je v dolgoletni NHL karieri uspelo le enkrat (v sezoni 2008/09 je v dresu Philadelphia Flyers na 82 tekmah rednega dela dosegel 84 točk).

Najučinkovitejši igralci LA Kings 2016/17:
 

1. Jeff Carter 41 tekem – 37 točk (22 zadetkov, 15 podaj)

2. Alec Martinez 41 – 23 (6, 17)

3. Drew Doughty 41 – 22 (7, 15)

4. Tanner Pearson 39 – 21 (11, 10)

5. Tyler Toffoli 32 – 20 (8, 12)

6. Anže Kopitar 36 – 20 (4, 16)


Anže Kopitar deveto sezono zapored najučinkovitejši hokejist LA Kings

Kopitar se še vedno uči

Novemu kapetanu Los Angeles Kings Anžetu Kopitarju letos zbiranje točk ne gre tako kot v preteklih letih, ko je bil zadnjih devet sezon najučinkovitejši igralec kluba. Letos je na 36 tekmah vknjižil 20 točk, od tega štiri zadetke in 16 podaj.

Na to so s prstom pokazali tudi čez lužo, kjer so se spraševali, kakšno vlogo ima pri vsem skupaj kapetanska vloga. Vodstvo Kalifornijcev je po lanski sezoni črko C odvzelo Dustinu Brownu, saj so ga s tem hoteli razbremeniti in mu pomagati, da bi našel svojo staro formo, igro, iskrico ... Je vplivala tudi na igre novega kapetana?

"Velikokrat sem že bil v podobnem položaju. Vloga kapetana je nova in lagal bi, če bi rekel, da sem se je že povsem navadil. Gre za proces učenja. Prvo leto je zagotovo najtežje. Poskušam najti ravnovesje med tem, kako voditi ekipo, igrati … Še vedno se učim, a čutim, da sem na pravi poti. Vsekakor bom sprejel izziv, ki ga prinaša ta vloga," je pred tedni za LA Kings Insider o tej temi dejal Hrušičan.

 

Čuti breme

Resda njegova statistika ni tako bogata kot v preteklosti, se pa v tej sezoni lahko pohvali z odigrano jubilejno 800. tekmo rednega dela in 247. zadetki v dresu Kraljev. S tem je na večni lestvici strelcev franšize prehitel Wayna Gretzkyja in sam zaseda šesto mesto.

"Mogoče je breme malo večje, nisem pa v takšnem položaju, kot sem bil že prej. Imel sem se za enega izmed nosilcev igre v naši ekipi, zdaj niti ni toliko drugače. Mogoče je preveč bremena, ker letos moje številke niso takšne, kot si jih želim. Drugače pa mislim, da se kar v redu navajam na vse skupaj," je v pogovoru za spletno stran povedal Kopi.

Srdit boj za končnico

V drugi polovici rednega dela klub iz mesta angelov čaka še srdit boj za končnico, v kateri so lani izpadli v konferenčnem četrtfinalu. Tokrat bo še nekoliko težje, saj sta Edmonton Oilers in Calgary letos napredovala, Kraljem pa preti tudi Vancouver.

Los Angeles Kings v drugi polovici rednega dela čaka srdit boj za končnico. | Foto: Reuters Los Angeles Kings v drugi polovici rednega dela čaka srdit boj za končnico. Foto: Reuters

Kako se bodo uvrščali v končnico? V končnico se bo uvrstilo 16 ekip, iz vsake konference po osem. Najboljše tri ekipe rednega dela vsake divizije bodo neposredno napredovale v končnico. Druge vstopnice bodo po sistemu "wild-card" šle v roke preostalim štirim ekipam, ki bodo redni del končale najvišje za prvimi 12 ekipami, in sicer bi se "play-offa" tako veselili po dve ekipi z največ točkami iz vsake konference ne glede na divizijo. To bi pomenilo, da bi iz ene divizije lahko napredovalo po pet ekip, iz druge pa le tri.

Če bi se zdaj odločalo o končnici, bi Kralji kot peta ekipa pacifiške divizije za las ujeli konferenčni četrtfinale.

Trenutno stanje na lestvici v zahodni konferenci:

Pacifiška divizija:

1. San Jose Sharks* 41 tekem – 52 točk
2. Anaheim Ducks* 43 – 52
3. Edmonton Oilers* 43 – 49
4. Calgary Flames** 43 – 46
5. Los Angeles Kings** 41 – 44
............................................................

6. Vancouver Canucks 43 – 44
7. Arizona Coyotes 40 – 30

Centralna divizija:

1. Chicago Blackhawks* 44 tekem – 59 točk
2. Minnesota Wild* 39 – 55
3. St. Louis Blues* 41 -47
.................................................................
4. Nashville Predators 41 – 43
5. Winnipeg Jets 43 – 43
6. Dallas Stars 42 – 42
7. Colorado Avalanche 39 – 27

*na mestu, ki vodi neposredno v končnico
**wild-card

"Zdaj moramo izkoristiti domač teren in nanizati nekaj zmag. Naslednje štiri tekme bomo odigrali doma in iz njih moramo iztržiti kar se da veliko. Niti približno nismo dovolj konsistentni. To nam manjka. Niz zmag bi nam pomagal iti v pravo smer," je za LA Kings Insider želje pred drugo polovico rednega dela razkril 29-letni slovenski hokejist.

Ta bo na delu v četrtek, ko bodo gostili St. Louis Blues.

Ne spreglejte