Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 12. 2016,
15.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Spenglerjev pokal Rok Tičar Blaž Gregorc Avtomobilist Jekaterinburg Mountfield Hradec Kralove hokej

Nedelja, 25. 12. 2016, 15.35

6 let, 6 mesecev

90. Spenglerjev pokal 2016

Začenja se najstarejši hokejski turnir za povabljence. Letos tudi s slovenskim pridihom.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Spenglerjev pokal | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Davosu se bo v ponedeljek začel najstarejši hokejski turnir, na katerega se ekipe uvrstijo z vabilom organizatorja. Prestižni 90. Spenglerjev pokal bo imel tudi slovenski pridih. Za naslov se bosta bojevala tudi Avtomobilist Jekaterinburg Roka Tičarja in Mountfield Hradec Kralove Blaža Gregorca.

Nastop na tradicionalnem Spenglerjevem pokalu, poimenovanem po Carlu Spenglerju, ki je zaslužen za promocijo hokeja v nemško govorečem delu Evrope, si moštva zagotovijo le s povabilom organizatorja. Organizacijske niti ima v rokah klub Davos, ki je do zdaj največkrat osvojil turnir, in sicer so Švicarji na najvišji stopnički stali 15-krat.

Začetki turnirja segajo v leto 1923, ko je naslov prvaka osvojila univerza iz Oxforda, ki so jo sestavljali kanadski študenti. Ti so v finalu premagali nemški Berlin. Do zdaj pokala niso odigrali le štirikrat, v letih 1939 in 1940 zaradi druge svetovne vojne, v letih 1949 in 1956 pa jim ga ni uspelo izvesti.

Zmagovalca skupin neposredno v polfinale

Vaillant Arena je prizorišče bojev. V prvem delu šest moštev tekmuje v dveh skupinah, Cattini in Torrirani. | Foto: Reuters Vaillant Arena je prizorišče bojev. V prvem delu šest moštev tekmuje v dveh skupinah, Cattini in Torrirani. Foto: Reuters

Za naslov se bojuje šest ekip, ki so razdeljene v dve skupini, imenovani Cattini in Torriani. Skupini sta poimenovani po udarni švicarski napadalni trojki, ki so jo sestavljali Richard Torriani - Bibi, Hans Cattini - Joe in Ferdinand Cattini - Pic, ta je bila v tridesetih in štiridesetih letih preteklega stoletja strah in trepet za nasprotne ekipe.

Prvouvrščeni ekipi se uvrstita neposredno v polfinale, preostale pa se v dodatnih bojih bojujejo za dve mesti.

Kdo sodeluje tokrat?

Gostitelj Davos se je končne zmage zadnjič veselil leta 2011. | Foto: Reuters Gostitelj Davos se je končne zmage zadnjič veselil leta 2011. Foto: Reuters

Prvo ime je vsekakor Davos, ki ga že od sezone 1996/97 vodi Arno Del Curto. Organizatorji Spenglerjevega pokala so največkrat osvojili naslov prvaka tradicionalnega turnirja, ki se odvije v zadnjih dneh leta.

Hokejisti Davosa so se zmage veselili 15-krat, še 25-krat pa so se uvrstili v finale. V polfinalu lanskega pokala je bila zanje usodna poznejša zmagovalka ekipa Kanade.

Švicarji bodo imeli še enega predstavnika. Aktualni švicarski podprvak Lugano se vrača po odličnem lanskem nastopu, ko ga je v finalu Spenglerjevega pokala premagala Kanada.

Zadišalo bo po Sloveniji

V Švici bomo v prihodnjih dneh na delu spremljali dva slovenska reprezentanta. Napadalec Rok Tičar bo tekmoval s KHL-ovcem Avtomobilistom iz Jekaterinburga, ki se mu je pridružil pred to sezono. Rusi so lani sodelovali prvič in svojem premiernem nastopu prišli do polfinala, v katerem jih je izločil Lugano.

Slovenska reprezentanta se bosta srečala že v skupinskem delu. Blaž Gregorc bo pomagal češkemu moštvu Mountfield HK, Rok Tičar pa KHL-ovcu Avtomobilistu iz Jekaterinburga. | Foto: Slovenska reprezentanta se bosta srečala že v skupinskem delu. Blaž Gregorc bo pomagal češkemu moštvu Mountfield HK, Rok Tičar pa KHL-ovcu Avtomobilistu iz Jekaterinburga.

Čast, da bo drsal v Vaillant Areni je pripadla tudi branilcu Blažu Gregorcu, ki brani barve češkega ekstraligaša Mountfield Hradec Kralove. Slovenska oklepnika bosta igrala v skupini Torriani, družbo pa jim bo delal še Lugano.

Prihajajo Belorusi, ki so leta 2009 presenetili vse

Iz lige KHL prihaja še moštvo Dinama Minska, ki je na Spenglerjevem pokalu prvič in zadnjič sodelovalo leta 2009, ko je že v prvem poskusu ugnalo prav vso konkurenco.

Ob Belorusih in gostiteljih bo v drugi skupini Cattini še aktualni prvak selekcija Kanade, ki na prestižnem turnirju sodeluje vse od leta 1983. Kanadčani, ki so pokal osvojili 13-krat, so ekipo sestavili večinoma iz oklepnikov lig AHL, KHL in švicarske NLA.

90. Spenglerjev pokal, Davos, 26.–31. december

Skupinski del

Skupinski del, skupina Torriani:
ponedeljek, 26. december: HC Lugano – Avtomobilist Jekaterinburg (Rok Tičar)
torek, 27. december: Mountifeld HK (Blaž Gregorc) – poraženec HC Lugano/Avtomobilist Jekaterinburg (Rok Tičar)
sreda, 28. december: zmagovalec HC Lugano/Avtomobilist Jekaterinburg (Rok Tičar) – Mountifeld HK (Blaž Gregorc)

Skupinski del, skupina Cattini:
ponedeljek, 26. december: Dinamo Minsk – Team Kanada
torek, 27. december: HC Davos – poraženec Dinamo Minsk/Team Kanada
sreda, 28. december: zmagovalec Dinamo Minsk/Team Kanada – HC Davos


Izločilni del:

četrtek, 29. december: tekmi za dve polfinalni mesti
petek, 30. december: polfinalni tekmi
sobota, 31. december: finale

Ne spreglejte