Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
17. 8. 2016,
12.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Natisni članek

kajak Peter Kauzer Rio 2016

Sreda, 17. 8. 2016, 12.58

6 let, 6 mesecev

Zaradi srebrnega olimpijca na noge spravil celoten kamp #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Mitja Jontes

Eden tistih, ki že vrsto let navija za Petra Kauzerja, je tudi Mitja Jontes. On je bil tisti, ki je pred leti na noge dvignil ves Tacen. V Riu ga ni bilo, je pa zato po osvojenem srebru na noge dvignil celoten kamp. "To je bilo rajanje do jutranjih ur."

Mitja Jontes Petra Kauzerja spremlja že 17 let, pravzaprav od leta 1999, ko je Peter na domačem evropskem prvenstvu v Solkanu zasedel četrto mesto. "Pojma nismo imeli, kaj je kajak in kanu na divjih vodah. Mama Anita nas je potem malo podučila o tem športu. Pred tem smo bili bolj navijači nogometa. Da, od takrat naprej se je prijela ta zgodba," nam je povedal Mitja, ki je sicer tudi sam vpet v šport - trener futsala.

Rajanje do jutranjih ur

Mitje tokrat ni bilo v Riu in tudi v Hrastniku ne, je pa zato za pravo "fešto" poskrbel na morju, kjer je dopustoval. "Nastop Petra Kauzerja sem spremljal na morju z družino in prijatelji. Bilo nas je okoli sedem ali osem. Vzdušje se je stopnjevalo skozi ves dan. Še dva Nemca smo prepričali, da sta navijala zanj. Sprva sta mislila, da gre za judo, a smo jima hitro razložili, da gre za kajak (smeh). Ko je Peter dobil medaljo … V kampu je bila neverjetna evforija. Celoten kamp smo spravili na noge, tako da smo rajali do jutranjih ur."

Zaradi Petra Kauzerja ni spal celoten kamp. | Foto: Stanko Gruden, STA Zaradi Petra Kauzerja ni spal celoten kamp. Foto: Stanko Gruden, STA

Gre za izjemnega človeka

Petra hrastniški navijači sicer ne spremljajo samo na domačih tekmah, ampak tudi po tujini in so z njim tako v dobrem kot tudi slabem.  "Začelo se je z razočaranjem leta 2008 v Pekingu, naslednje leto pa je bil v Španiji svetovni prvak. Takrat je bil v La Seu d'Urgellu ves avtobus in tudi takrat ga je doma pričakalo pol Hrastnika. Leta 2010 je bilo svetovno prvenstvo v Tacnu … V Tacen je prišlo šest avtobusov in takrat je Hrastnik dejansko dihal z njim. Upam si reči, da se je na račun hrastniških navijačev prepoznavnost kajaka v medijih nekoliko dvignila in smo ponosni na to. Seveda smo ponosni tudi na Petra," nam je zaupal naš sogovornik, ki v našem pogovoru ni pozabil omeniti tudi prejšnjega in zdajšnjega župana, ki podpirata celotno zgodbo.

Domačini še malo bolje vedo, koliko kilometrov je moral Peter preveslati po Savi, da je lahko prišel do svojih uspehov. "Mi ga malo bolje poznamo in približno vemo, koliko dela je bilo za to potrebno. Vsak dan ga vidimo, ko gre na trening in vedno pozdravi. Gre za izjemnega človeka. Vem, da se mu bo Hrastnik poklonil na najlepši mogoč način. Z njim smo bili v dobrem in slabem."

Tudi navijači menijo, da bo Peter zlahka vztrajal do leta 2020. | Foto: Tudi navijači menijo, da bo Peter zlahka vztrajal do leta 2020.

"On bo vztrajal"

Tako Peter Kauzer kot tudi njegov oče sta že napovedala, da bosta skušala vztrajati do Tokia. O tem ne dvomijo niti navijači. "Tako kot reče, potem tako tudi je. Med drugim je rekel, da bo dobil olimpijsko medaljo in jo je dobil, ne? On bo vztrajal, če se le ne bo zgodilo kaj hujšega. Še iz vsake slabe izkušnje se je vrnil močnejši."

Ne spreglejte