Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
5. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Euro 2016 St Etienne Francija slovenska nogometna reprezentanca Robert Berić

Torek, 5. 7. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Robert Berić

Dela v Franciji, a je zgrešil Euro

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Robert Berić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski nogometni reprezentant Robert Berić se je vrnil v St. Etienne, na eno izmed desetih prizorišč EP 2016, kjer se pripravlja na novo sezono. "Letos je čudno leto. Leicester je prvak Anglije, Islandci so prišli v četrtfinale Eura, Wales celo v polfinale. Od Islandcev se lahko slovenska reprezentanca veliko nauči," sporoča Krčan, ki se vrača po hudi poškodbi kolena.

Poletni dopust Roberta Berića je bil kratek, a prijeten. Z njegovim zdravjem gre na boljše, huda poškodba kolena, ki ga je od igrišč oddaljila za približno polovico leta, je že pozabljena. Konec maja se je pridružil tudi slovenski nogometni reprezentanci in ponovno oblekel državni dres, zdaj pa se v St. Etiennu pripravlja na uvod sezone 2016/17. Začel jo bo v Evropi, v tretjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo, ki so si jo zeleni priigrali s šestim mestom.

"Vedno je lepo igrati v Evropi," sporoča napadalec, ki je v prejšnji sezoni dosegal zadetke tako za dunajski Rapid kot St. Etienne. Pri tem se noče ustaviti, ampak nadaljevati. Priznal je, da je lepo s klubom igrati v Evropi, še lepše pa bi bilo, če bi lahko igral tudi na reprezentančnih tekmah na velikem tekmovanju. In to v deželi, kjer se počuti zelo domače.

Žal mu je, ker si ni ogledal nobene tekme

Ulice St. Etienna, mesta z okrog 180 tisoč prebivalci, so med Eurom preplavili tudi angleški navijači. | Foto: Reuters Ulice St. Etienna, mesta z okrog 180 tisoč prebivalci, so med Eurom preplavili tudi angleški navijači. Foto: Reuters Francija je na letošnjem evropskem prvenstvu gostila 24 reprezentanc, a med njimi ni bilo Slovenije. Beriću jo je poškodba zagodla v najbolj neprimernem trenutku, saj v dodatnih kvalifikacijah z Ukrajino ni mogel pomagati domovini.

Slovenska izbrana vrsta je ostala brez Eura, Krčan pa brez možnosti, da bi s Katančevo četo odigral kakšno tekmo na prizoriščih, ki jih je vajen iz francoskega prvenstva.

Nato se mu je ponudila vsaj priložnost, da bi ujel kakšno tekmo Eura v St. Etiennu, a je raje izbral poletne radosti na počitnicah. Zdaj, ko se je vrnil v mesto, kjer si služi nogometni kruh, mu je po svoje žal, saj St. Etienne na tem prvenstvu ne bo gostil nobene tekme več. "Žal mi je, ker sem zamudil Euro in si nisem ogledal nobene tekme. Zadnja priložnost je bil dvoboj osmine finala med Švico in Poljsko, a sem se v mesto vrnil malce prepozno," nam je zaupal 25-letni slovenski reprezentant, ki je polovico abrahama proslavil ravno med Eurom.

Ni vedel za prijateljstvo med svojimi in splitskimi navijači

Skupina hrvaških navijačev je prekinila srečanje Eura proti Češki na štadionu Geoffroy-Guichard.  | Foto: Reuters Skupina hrvaških navijačev je prekinila srečanje Eura proti Češki na štadionu Geoffroy-Guichard. Foto: Reuters Zamudil je polne ulice, posledice invazij tujih navijačev, ki so se med Eurom ustavili v St. Etiennu. Med njimi je bila tudi skupinica hrvaških privržencev, ki se je v boju proti Hrvaški nogometni zvezi (HNS) odločila za radikalno obliko protesta.

Na dvoboju s Češko, ki je potekal prav na objektu, ki ga Berić pozna skoraj tako dobro kot lastno dlan, je pet minut pred koncem srečanja na zelenico odvrgla pirotehnična sredstva in prekinila srečanje. Prizori goreče zelenice na štadionu v St. Etiennu so hitro obšli svet.

Spremljal jih je tudi Berić, ki je bil takrat na dopustu. "Bral sem o tem, da so naši navijači v dobrih odnosih s splitsko Torcido in da so si med seboj pomagali. Tega prej nisem vedel. To me je malce presenetilo, a pri navijačih je vedno tako, da ima večina vedno kje kakšne zaveznike. Bilo je nenavadno spremljati štadion, na katerem si praktično ves dan, a si ga na zaslonu komaj spoznal, saj je bil tako na gosto opremljen z nalepkami evropskega prvenstva. Zdaj jih bodo začeli s štadiona počasi umikati, po mestu pa je še ogromno logotipov, napisov in različnih plakatov. Ni pa več navijaške cone v mestu. Po svoje res škoda, da sem zamudil glavno dogajanje," si je očital Krčan, ki je imel v začetku junija, ko se je vrnil z reprezentančne akcije (tekmi s Švedsko in Turčijo), na voljo le dve možnosti.

Redke dneve, ki jih je imel na voljo, je lahko izkoristil za počitek in druženje z družinskimi člani ali pa ostal v Franciji, kjer je vladal vrvež zaradi srečanj evropskega prvenstva. Izbral je prvo.

Na Lyon nima prijetnega spomina

V francoskem prvenstvu komaj čaka na novo tekmo s prvakom Paris St. Germain. | Foto: Reuters V francoskem prvenstvu komaj čaka na novo tekmo s prvakom Paris St. Germain. Foto: Reuters Klubsko vodstvo ga je spraševalo, ali bi rad kakšne vstopnice, a jim je odvrnil, da odhaja na dopust. Za zadnje tekme prvenstva bi jih lahko dobil le še na črnem trgu. Na primer za polfinalno srečanje v bližnjem Lyonu, kjer se bosta v sredo merila Portugalska in Wales.

Lyon ga preveč ne mika preveč. Ko mu kdo omeni ime tega velikega francoskega mesta, mu ne gre na smeh. Pa ne zaradi tega, ker so levi iz Lyona goreči tekmeci St. Etienna, ampak zato, ker se je v prejšnji sezoni prav na gostovanju v tem mestu poškodoval, zaradi česar je moral za polovico leta pozabiti na nogomet.

Z grobim prekrškom ga je na tla pokosil nogometaš Lyona Jordan Ferri. Prejel je rumeni karton, slovenski napadalec pa ni smel odlašati z operacijo. "Res ni najlepši spomin, a v nogometu se dogajajo tudi takšne stvari. Se je pa to zgodilo še na starem štadionu Lyona, ne na novejšem," je pojasnil in pri tem izžareval pozitivno voljo.

Zvezdniki zapuščajo francosko prvenstvo

Blaide Matuidi (levo) je zvezdnik PSG in francoske reprezentance. Bo v kratkem zapustil Pariz? | Foto: Reuters Blaide Matuidi (levo) je zvezdnik PSG in francoske reprezentance. Bo v kratkem zapustil Pariz? Foto: Reuters To ni bila njegova prva huda poškodba, eno je izkusil in srečno zacelil že kot najstnik pri Interblocku. Takrat je sanjal o tem, da bi igral v enem izmed najmočnejših prvenstev na svetu. Želja se mu je uresničila, saj igra v Franciji, kjer mrgoli zvezdnikov in igralcev, ki jih spremljamo na Euru.

"Žal jih bo po tem Euru veliko odšlo. Zlatan Ibrahimović je že odšel. Blaise Matuidi je štiri leta igral v St. Etiennu, nato blestel v Parizu, a se zanj zanima ogromno tujih klubov. Tu je še branilec Lyona Samuel Umtiti, ki ga je že kupila Barcelona. Tudi mladi Belgijec Michy Batshuayi odhaja iz Marseilla na Otok," je naštel le nekaj primerov.

Na začetku 15. evropskega prvenstva je navijal za dve udeleženki prvenstva, zdaj samo še za eno. "Ker igram v Franciji, sem sklenil, da bom letos navijal za domačine. Navijal sem tudi za Hrvaško, ki pa je žal hitro izpadla, čeprav je bila odlična. Tako je to v nogometu," je bil v skupinskem delu navdušen nad igrami sosedov. Del evforije, ki se je na Hrvaškem hitro prekinila, je občutil tudi v rojstnem mestu Krško, ki leži v neposredni bližini slovensko-hrvaške meje.

Cene se zaradi Eura niso dvignile

Kot eni zadnjih so v St. Etiennu na Euru rajali Švicarji. | Foto: Reuters Kot eni zadnjih so v St. Etiennu na Euru rajali Švicarji. Foto: Reuters Najbolj je vesel, da so na Euru, če izvzamemo posamezne huliganske nerede, tekme potekale v relativno mirnem ozračju in je bilo dobro poskrbljeno za varnost. "Pred tekmovanjem se je veliko govorilo o mogočih terorističnih napadih. Nihče ni ostal ravnodušen. Na srečo je še vedno vse mirno. Upajmo, da bo tako tudi ostalo," si je zaželel Berić.

Dejal je, da je v St. Etiennu, mestu najbolj trofejnega francoskega kluba, vse po starem. Tudi cene se zaradi Eura niso dvignile. "Že prej so bile primerne za več žepov, ne samo tistih najbogatejših turistov. Če bi jih zdaj dvignili, da bi bile takšne, kot so v turističnih središčih v Parizu, bi ljudje tukaj že bankrotirali. V Parizu je res drago, tam ni redkost, da moraš kje za kavo plačati tudi po 15 evrov. No, tisto je res ropanje," je slikovito pojasnil veliko razliko med mestoma, ki jo izžarevajo ceniki v gostinskih lokalih.

Odločali bodo streli z bele točke

Nemčija, njegova nesojena deleža, saj so ga pri Rapidu povezovali z nekaterimi nemškimi klubi, je v četrtfinalu izločila Italijo. | Foto: Reuters Nemčija, njegova nesojena deleža, saj so ga pri Rapidu povezovali z nekaterimi nemškimi klubi, je v četrtfinalu izločila Italijo. Foto: Reuters Gostiteljica Francija po visoki zmagi nad Islandijo (5:2) ostaja v igri za naslov prvaka, njeni navijači pa so prepričani, da sledi ponovitev velikih dogodkov iz let 1984 in 1998, ko so galski petelini prednost domačega igrišča pretopili v lovoriko.

"Francozi so navdušeni. Nisem še popolnoma vešč njihovega jezika, a nekaj malega že razumem (smeh, op. p). Šele ko spremljaš njihove medije, vidiš, kako velik dogodek je Euro in s kakšnim pritiskom se spopadajo kot gostitelji. Zdaj jih čaka dvoboj z Nemci. To bo finale pred finalom, ki ga bodo najverjetneje odločili streli z bele točke. Francija je res močna. Griezmann, Payet, Pogba ... As poleg asa. Ne smemo pa pozabiti niti na srečanje med Portugalsko in Walesom. Med Ronaldom in Balom. Morda po imenih ta tekma ni tako atraktivna kot tista med Francijo in Nemčijo, bo pa tudi ta zanimiva. Komaj čakam," komaj čaka nove evropske tekme.

Slovenija se lahko veliko nauči od Islandije

V skupinskem delu so si tekme sledile vsakodnevno, med izločilnim delom pa je nastopil čas za krajše odmore. Polfinalisti bodo na delu v sredo in četrtek, v nedeljo pa bo v St. Denisu še sklepno dejanje, veliki finale. Tam bi lahko nastopil tudi Wales, ki pred prvenstvom ni spadal niti na najširši seznam kandidatov za naslov.

Komaj čaka, da se začne nov kvalifikacijski ciklus. Slovenija bo septembra vstopila v kvalifikacije za SP 2018 v Rusiji. Prva tekmica bo Litva.  | Foto: Vid Ponikvar Komaj čaka, da se začne nov kvalifikacijski ciklus. Slovenija bo septembra vstopila v kvalifikacije za SP 2018 v Rusiji. Prva tekmica bo Litva. Foto: Vid Ponikvar

"Ta Euro je poln presenečenj. Letos je res neko čudno leto. Ima zelo zanimive zgodbe. Leicester je prvak Anglije, Islandci so prišli v četrtfinale Eura, Wales celo v polfinale. To je dokaz, da je v nogometu vse mogoče in da denar ni vse. Od Islandcev se lahko slovenska reprezentanca veliko nauči, predvsem to, kako lahko ekipa doseže kompaktnost. Iz njene zgodbe lahko vse male države črpajo navdih, da je mogoče marsikaj," mu je dala misliti islandska nogometna pravljica. Morda bo čez štiri leta napočil čas za slovensko ...

Ne spreglejte