Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

4

Natisni članek

Euro 2016 Francija Švica Damir Skomina

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 7.00

6 let, 7 mesecev

Odmevi na sojenje Damirja Skomine na tekmi v Lillu

Prepričan je, da je Skomina oškodoval Švico

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

4

Skomina | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenski nogometni sodnik Damir Skomina je v nedeljo delil pravico na tekmi evropskega prvenstva med Francijo in Švico (0:0). Gostitelji so bili z njegovim sojenjem zadovoljni, Švicarje pa je zmotilo, da ni niti enkrat pokazal na belo točko.

Švicarji so za najbolj sporno akcijo izpostavili prav zadnjo na tekmi. V sodnikovem podaljšku je rezervist Michael Lang, ki je pet minut pred koncem zamenjal Admirja Mehmedija, z desne strani poslal ostro podajo pred francoska vrata.

Selektor Švice Vladimir Petković v pogovoru s slovenskimi sodniki po koncu srečanja v Lillu | Foto: Selektor Švice Vladimir Petković v pogovoru s slovenskimi sodniki po koncu srečanja v Lillu Žoga ni našla poti do nobenega njegovega soigralca. Najbližje je bil Blerim Džemaili, a je po kontaktu s francoskim branilcem Bacaryjem Sagnajem, ki ga je držal za dres, padel po tleh.

Švicarji so protestirali, roke je začudeno v zrak dvigoval tudi selektor Vladimir Petković, a je slovenski delivec pravice Damir Skomina le odmahnil z roko. Le nekaj trenutkov pozneje je odpiskal konec tekme, tako da se je sosedski obračun med Francijo in Švico končal z remijem, ki je obe izbrani vrsti popeljal v izločilni del.

Če se ne bi dogajalo v zadnjih sekundah ...

Na tribunah je za srčnega izbranca, ki v švicarski reprezentanci nosi številko 15, Blerima Džemailija, navijala Erjona Sulejmani. | Foto: Na tribunah je za srčnega izbranca, ki v švicarski reprezentanci nosi številko 15, Blerima Džemailija, navijala Erjona Sulejmani. ''To je bil prekršek za enajstmetrovko. Če se vse skupaj ne bi dogajalo v zadnji minuti, bi sodnik verjetno pokazal na belo točko,'' je 30-letni Džemaili potožil po dvoboju, ki se je resda končal brez zadetkov, a bo ostal v spominu ljubiteljev nogometa zapisan po zelo nenavadnem pojavu, kar sedmih strganih švicarskih dresih (dvakrat Xhaka, enkrat Mehmedi, Džemaili, Embolo, Schär in Behrami) med srečanjem, pa tudi po treh francoskih strelih v prečko in nenazadnje poškodovani žogi, ki je med srečanjem izpustila ''dušo'' in razpadla, tako da so jo morali nadomestiti z novo.  

''To je škandal,'' so ''navijaško'' zapisali v švicarskem časniku Le Matin, ko so opisovali padec zveznega igralca Genoe v drugi minuti sodnikovega dodatka. Švicarji so prepričani, da bi moral Primorec takrat po padcu švicarskega reprezentanta z albanskimi koreninami, rojenega v makedonskem mestu Tetovo, pokazati na belo točko.

Švicarjem na tekmi z Romunijo so ga prisodili

Granit Xhaka, novopečeni nogometaš Arsenala, je moral nov dres obleči kar dvakrat. | Foto: Granit Xhaka, novopečeni nogometaš Arsenala, je moral nov dres obleči kar dvakrat. O podobnem so razmišljali že v 10. minuti, ko je Sagna povlekel Mehmedija v kazenskem prostoru in mu strgal dres. Nogometaš Seville ga je moral malce pozneje na zahtevo slovenskega sodnika zamenjati, saj je razpadel ravno pri številki na hrbtni strani, Švicarji pa so pripomnili, da bi lahko dosodil tudi kazenski udarec.

Dobro se še spominjajo, kako so Romuni za podoben prekršek kapetana Stephana Lichtsteinerja na tekmi s Švico lahko izvajali kazenski strel in ga nato tudi pretopili v zadetek.

Tokrat ga ni bilo. Če Švicarji že niso imeli ''sreče'' s sojenjem, pa jih je sreča spremljala drugje, saj sta Francoza Paul Pogba (dvakrat) in Dimitri Payet (enkrat) kot za stavo streljala v prečko.

Švicarji so z remijem potrdili drugo mesto v skupini, v osmini finala pa se bodo pomerili z drugouvrščeno reprezentanco v skupini C. Za zdaj je to Poljska, mogoča kandidata sta še Nemčija in Severna Irska. Odgovor bo znan v torek.

Ne spreglejte