Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
3. 7. 2016,
17.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Francija Euro 2016 Islandija

Nedelja, 3. 7. 2016, 17.08

6 let, 7 mesecev

Pred današnjo tekmo četrtfinala EP 2016

Islandci verjamejo, da so lahko kot Leicester City

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Danes zvečer bomo v Parizu dobili zadnjega polfinalista letošnjega evropskega prvenstva v Franciji. Domačini se bodo v osmini finala pomerili s senzacionalno Islandijo.

Francija – Islandija (danes ob 21. uri)

Četrtfinale evropskega prvenstva 2016, štadion Stade de France v Parizu, sodnik: Milorad Mažić (Srbija).

Verjetni začetni postavi:
Francija: Lloris; Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra; Pogba, Cabaye, Mauidi; Griezmann, Giroud, Payet.
Islandija: Halldorsson; Sevarsson, Arnason, R. Sigurdsson, Skulason; Gudmundsson, Gunnarson, G. Sigurdsson, B. Bjarnason; Bödvarsson, Sighthorsson.

Heimir Hallgrimsson je bil dan pred tekmo dobre volje. | Foto: Heimir Hallgrimsson je bil dan pred tekmo dobre volje. Islandci, ki so napredovali iz skupine, v kateri so bili še Portugalci, Madžari in Avstrijci, in potem v osmini finala šokirali Angleže, bodo danes zvečer upali na nov čudež. Država, ki ima vsega 330 tisoč prebivalcev, bo skušala šokirati 66-milijonsko Francijo, ki želi na domačih tleh, podobno kot leta 1984, priti do tretjega naslova evropskega prvaka.

Islandci na drugi strani verjamejo, da lahko ponovijo zgodbo Leicester Cityja, ki je v prejšnji sezoni šokiral v Angliji in v konkurenci velikanov evropskega nogometa, kot so Manchester United, Chelsea, Manchester City, Arsenal in še nekateri, osvojil naslov.

"Po Leicestru se zgledujemo. Radi bi, da se naša zgodba konča podobno, kot se je njegova," je pred tekmo s Francijo ponovil eden od dveh selektorjev Islandcev Heimir Hallgrimsson. "Seveda je Francija favorit, a bila je tudi Anglija," je dodal sodelavec veliko bolj priznanega Šveda Larsa Lagerbäcka.

Bodo navijači Islandije dočakali novo poglavje pravljične zgodbe? | Foto: Bodo navijači Islandije dočakali novo poglavje pravljične zgodbe?

Predsednik države se bo pomešal med navijače

Islandce bo v Parizu s tribun bodrilo devet tisoč glasnih navijačev, med njimi bo tudi njihov novoizvoljeni predsednik države Gudni Johannesson, ki bo, oblečen v dres islandske reprezentance, pomešan kar med preostale pristaše te majhne severnjaške države. "Komaj čakam, da se začne," je sporočil politik, ki je zavrnil mesto na častni tribuni, ki bi ga seveda zlahka dobil.

 

Didier Deschamps je pod velikim pritiskom. | Foto: Didier Deschamps je pod velikim pritiskom. Francozi, ki na tem prvenstvu zmagujejo, trikrat so zmagali in enkrat remizirali, a niso najbolj prepričljivi, so favoriti tudi zato, ker proti Islandiji v dozdajšnjih enajstih tekmah, ki so jih proti njej odigrali, niso izgubili. Trikrat so remizirali in osemkrat zmagali. Nazadnje maja 2012, ko je bilo 3:2, a prav ta tekma je hkrati opozorilo za Francoze, saj so do zmage na njej prišli po tem, ko so že zaostajali z 0:2.

"Islandija se v četrtfinalu ni znašla slučajno, ampak zato, ker je dokazala, da si mesto v njem zasluži. Islandci so vse prej kot slab nasprotnik in tega se moramo zavedati v vsaki minuti tekme, ki nas čaka," opozarja selektor Francije Didier Deschamps. "Islandski nogometaši so fizično zelo močni, čaka nas trd boj za žogo. Morali bomo biti agresivni in pametni. Smo optimisti, a čaka nas težko delo. O tem ni dvoma," je dodal dan pred tekmo.

Niso izgubili že kar 16 tekem zapored

Francozi optimizem črpajo tudi iz dejstva, da so na velikih tekmovanjih na domačih tleh nepremagani že 16 tekem zapored. Islandci, debitanti na velikih tekmovanjih, so samozavestni zato, ker na štirih tekmah, ki so jih odigrali, še niso izgubili. Prav tako so ob Walesu edini na tem prvenstvu, ki so na vsaki tekmi zadeli. Do zdaj so dosegli šest golov, prav toliko kot Francozi.

Antoine Griezmann je na tem prvenstvu zadel že trikrat in je najboljši strelec Francije. | Foto: Antoine Griezmann je na tem prvenstvu zadel že trikrat in je najboljši strelec Francije.

Zadnje tri od štirih golov Francije na tem prvenstvu je zabil napadalec madridskega Atletica Antoine Griezmann, ki pa do zdaj na štadionu Stade de France, kjer bo tekma danes, v 603 minutah še ni našel poti do nasprotnikove mreže.

Težave Francozov s sestavo ekipe

Francozi bodo pogrešali vezista N'Gola Kanteja in branilca Adila Ramija, oba sta kaznovana, medtem ko je mladi napadalec Kingsley Coman vprašljiv zaradi poškodbe.

Pri Islandcih, ki so vse tekme na letošnjem prvenstvu začeli v enaki postavi, ni nobenih težav.

Kdo bo manjkal v polfinalu, če bo danes prejel rumeni karton?

Francija: Giroud, Koscielny;
Islandija: Arnason, B. Bjarnason, Gudmundsson, Gunnarsson, Halldorsson, Sevarsson, Sigthorsson, G. Sigurdsson, Skulason.

Ne spreglejte