Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
16. 6. 2016,
23.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7

1

Natisni članek

Nemčija Ukrajina Poljska Severna Irska Wales Anglija Euro 2016

Četrtek, 16. 6. 2016, 23.00

6 let, 6 mesecev

EP 2016, 7. dan

Slepi naboji Nemcev in Poljakov, veselici Angležev in Severnih Ircev, Ukrajinci pospravljajo kovčke

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7

1

Danes so se evropskem prvenstvu v Franciji igrale tekme v skupinah C in D. Anglija je v napetem otoškem spopadu ugnala Wales, Severna Irska pa je dočakala zgodovinsko zmago in prekrižala načrte slovenski krvnici Ukrajini. Sosedski obračun med Nemčijo in Poljsko se je končal brez zadetkov.

Vse o EP 2016
EP 2016, 6. dan

Današnji spored se je začel v Lensu. V 42. minuti je prvi zvezdnik Walesa Gareth Bale poskrbel za prvi zadetek na tekmi. S prostega strela je matiral neprepričljivega Joa Harta in osrečil številne navijače v rdečih dresih, ki so napolnili tribune štadiona v Lensu. Bale je Harta premagal tudi na povratni polfinalni tekmi lige prvakov, ko je bil Real boljši od Cityja. Valižani so nazadnje ugnali tri leve pred 32 leti.

Daniel Sturridge je zadel v sodnikovem podaljšku in odločil britansko bitko v Lensu, | Foto: Daniel Sturridge je zadel v sodnikovem podaljšku in odločil britansko bitko v Lensu,

Angleški selektor Roy Hodgson je na začetku drugega polčasa poslal v igro Jamieja Vardyja in Daniela Sturridga. Igro sta zapustila Kane in Sterling. Napadalec Leicester Cityja, ki ga snubi Arsenal, je za izenačenje potreboval le deset minut. Izkoristil je zmedo v kazenskem prostoru in s strelom iz bližine premagal Wayna Hennesseyja. Valižani so protestirali, da je bil zadetek dosežen z nedovoljenega položaja, a je Vardyju "podal" kapetan Walesa Ashley Williams.

Dišalo je po bratskem otoškem remiju, ko je stvari v svoje noge prevzel Sturridge in z mojstrskim strelom v bližnji kot Hennesseyja poskrbel za sladko zmago Anglije. Trije levi so z zadetkoma zlatih adutov s klopi zmagali z 2:1 in se povzpeli na prvo mesto v skupini B.

Severna Irska šokirala Ukrajino

Toča je dvoboj v Lyonu prekinila za pet minut. | Foto: Toča je dvoboj v Lyonu prekinila za pet minut. V Lyonu sta se v deževnem vremenu pomerili Ukrajina in debitantka Severna Irska. Obe reprezentanci sta v prvem nastopu izgubili, boljši vtis pa je pustila izbrana vrsta Mihaila Fomenka, ki je v dodatnih kvalifikacijah za EP 2016 izločila Slovenijo. Občinstvo v prvem polčasu ni videlo veliko priložnosti. Najlepšo je v 34. minuti zapravil Severni Irec Craig Cathcart. Prvi polčas se je končal brez zmagovalca in zadetkov.

Drugi polčas se je začel bolj dinamično. Severna Irska je v 49. minuti prekrižala načrte Ukrajini in povedla z 1:0. Z glavo je zadel v polno branilec Gareth McAuley in poskrbel za zgodovinski trenutek, saj je dosegel prvi zadetek zeleno-belih na evropskih prvenstvih. Srečanje je bilo zaradi toče za nekaj minuto prekinjeno, ko pa so igralci pritekli nazaj na zelenico, Ukrajini nikakor ni uspelo prebiti severnoirske obrambe. Otočani so v zadnji minuti sodnikovega podaljška kronali premoč. Severno Irsko je v sedma nebesa popeljal rezervist Niall McGinn, Ukrajina pa je že izpadla.

Zgodovinsko slavje Severnih Ircev je pokvarila novica, da je na tribunah izgubil življenje 64-navijač, ki mu je odpovedalo srce.

Prvi remi brez zadetkov na prvenstvu

Večerni spored je prinesel sosedski spopad med Nemčijo in Poljsko, na kateri se je predstavilo ogromno zvezdnikov iz nemških klubov. Med njimi tudi eden najdražjih evropskih napadalcev, poljski zvezdnik Robert Lewandowski, ki je prvi strelec nemškega prvaka Bayerna.

Nemci in Poljaki so se razšli brez zadetkov. | Foto: Nemci in Poljaki so se razšli brez zadetkov.

Nemci, ki so leta 2014 osvojili naslov svetovnega prvaka, so želeli po Ukrajini vzeti mero še vzhodnim sosedom. Gledalci na največjem francoskem štadionu so zaman čakali na prvi zadetek. Najlepši priložnosti na tekmi, na kateri je sodnik pokazal pet rumenih kartonov, sta na začetku drugega polčasa zastreljala Arkadiusz Milik in Mario Götze.

Remi je poskrbel, da sta na vrhu lestvice skupine C še vedno zasidrani evropski sosedi, Nemci pa zaradi boljše razlike v zadetkih ostajajo v prednosti.

EP 2016, 7. dan (16. junij 2016):

Skupina B:
Anglija : Wales 2:1 (0:1)
Vardy 56., Sturridge 90.; Bale 42.

Skupina C:
Ukrajina : Severna Irska 0:2 (0:0)
McAuley 49., McGinn 90.

Nemčija : Poljska 0:0

Lestvica, skupina B:

1. Anglija 2 tekmi - 4 točke (gol razlika 3:2)
2. Wales 2 - 3 (gol razlika 3:3)
3. Slovaška 2 - 3 (3:3)
4. Rusija 2 - 1 (2:3)

Lestvica, skupina C:

1. Nemčija 2 tekmi - 4 točke (gol razlika 2:0)
2. Poljska 2 - 4 (1:0)
3. Severna Irska 2 - 3 (2:1) 
4. Ukrajina 2 - 0 (0:4)

Ne spreglejte